Hoppa till huvudinnehållet

Trendskifte: Bostadsutvecklare väljer att emittera nya obligationer framför nya banklån i Vietnam

Fastighetsutvecklarna i Vietnam söker ständigt nytt kapital för att växa, inget nytt under solen. Vad som är nytt är däremot att fler banker försöker nå kraven för Basel II och behöver därför städa i lånestocken. Detta har medfört att en del publika bolag väljer att gå till börsen alternativt onoterade listan UPCoM. Det stora trendskiftet däremot är att fler väljer att emittera obligationer och landets obligationsmarknad växer som aldrig förr.

Det främsta skälet till att obligationer ökar i popularitet är att produkten ämnar sig för större kapitalbehov och marknadsaktörerna utgörs till största delen av institutionella investerare.

Frågan man ställer sig är varför sker detta nu? Fler banker uppnår Basel II kraven och landets regering gör allt för att minska de ekonomiska riskerna i landet. I takt med denna utveckling minskar lånemöjligheterna för bostadsutvecklarna i Vietnam.

Några exempel på dessa förändringar är att bankerna nu kräver minst 250 procent i riskvikt vid utlåning till fastighetsutvecklare. Med andra ord krävs det 2 ½ VND i säkerhet för varje utlånad VND. Dessutom har centralbanken, SBV, redan minskat det högsta beloppet av kortfristiga placeringar som kan användas för medel- och långfristiga finansieringslån från tidigare 45 procent till 40 procent sedan den 1 januari. Dessa krav sätt mot så kallade riskfyllda branscher där bland annat fastighetssektorn återfinns i.

Ett axplock av de senaste företagsobligationerna kommer från Vingroup med dess dotterbolag. Förra månaden meddelade Vingroup att de har för avsikt att emittera 20 miljoner icke-konvertibla obligationer för $4,39 styck i två omgångar utan några covered warrants eller andra tillgångar som säkerhet.Värdet på erbjudandet kommer att uppgå till $87,8 miljoner dollar och är tänkt att användas för att betala av lån och nå sina finansiella mål för året.

I augusti i fjol emitterade Vingroups dotterbolag, Vinhomes, 3-åriga obligationer motsvarande $87 miljoner (VND 2 biljoner). En månad senare valde Vinhomes att emittera ytterligare en omgång obligationer. Den här gången blev det 2-åriga obligationer till ett marknadsvärde av $215 miljoner dollar.


Vill ni läsa mer om Vietnam och orkar inte vänta på nästa inlägg som jag skriver så kan ni besöka min blogg Frontiervietnam.com där ni kan signa upp er på mina veckovisa nyhetsbrev som släpps på söndagar eller läsa sporadiskt ur arkivet! /Fredrik, Frontier Vietnam

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer