Hoppa till huvudinnehållet

“The trend is your friend, until the end when it bends”

Hitta guldkornen

Det känns skönt att jag i förra veckan rensade ur några surdegar ur min långa portfölj. Nu återstår det roliga arbetet med att fylla på med fina och lönsamma bolag.

Stockholmsbörsen består av 357 bolag så det gäller att hitta ett bra system för att vaska fram guldkornen om man inte vill sitta och analysera bolag i all oändlighet. En vanlig rekommendation är man börjar med att gallra utifrån önskad försäljningstillväxt och vinsttillväxt, tex 10% (dvs bolagets tillväxt har i snitt varit minst 10%), för att därefter analysera djupare. Nedanstående gallring är gjord med hjälp av Aktiespararnas analysprogram “Hitta Kursvinnare.

Ovanstående råd är enkelt och handfast och det ger en lista med lönsamma bolag. Som nybörjare passade det mig utmärkt att leta efter “10-taggare”. Resultatet blev dock inte så bra som jag hade hoppats på, då jag hade missat en viktig detalj; trenden.

Hur är trenden?

Ett bolag kan visa fina siffror, men det betyder inte att det för stunden återspeglas i aktiekursen. Därför tittar jag numera även på trenden. Aktier vars kurs går upp tenderar att fortsätta upp och aktier som går ner tenderar att fortsätta ner. Jag köper överlag bara aktier som ligger i en positiv trend, där kursen helst ska stå ovanför årsmedelvärdet (enstaka undantag finns).  

Jaha, det låter ju bra, men hur ser man det kanske du undrar? Har man tillgång till ett analysprogram är det lätt att lägga in ett eller flera glidande medelvärde och se hur aktiekursen ligger i förhållande till dem. Även om du inte har tillgång till ett analysprogram är det ofta lätt att med blotta ögat se om trenden är uppåt eller nedåt.

Vilken av de två nedanstående skulle du välja?

Själv skulle jag välja Evolution Gaming alla dagar i veckan. Genom att välja en aktie som ligger i en positiv trend ökar möjligheten till positiv avkastning och jag gillar att ha oddsen på min sida!

Trendföljande strategier går även att applicera på börsen i stort. Titta på OMXS30 i nedanstående månadsgraf. Den blåa linjen är årsmedelvärdet och varje stapel motsvarar en månad. Förenklat uttryckt kan man säga att när staplarna är ovanför linjen är trenden positiv, när den är under är trenden negativ. Personligen tilltalas jag av att vara på börsen när det trendar uppåt, men att kliva av (helt eller delvis) när trenden är negativ. Det känns onödigt att kämpa på i en nedåtgående marknad. Då är det bättre att pengarna jobbar för mig någon annanstans tills marknaden vänder. Om man håller sig borta under nedgångarna så blir den totala avkastningen så mycket bättre.

Så länge trenden är positivt fortsätter jag att vara på börsen. Förhoppningsvis blir det ett bra tag till.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
4 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-10-15 16:15

Intressant att få ta del av hur du tänker! När trenden vänder, kortar du då specifika aktier, köper Bear-instrument, låter pengarna ligga på kontot eller plockar du helt enkelt ut pengarna från ditt konto (förutsatt att du har ISK/KF) för att inte schablonbeskattas för pengar som inte jobbar?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-10-15 21:25

Hej Eva, sist när det vände ner sålde jag av ungefär hälften av mina innehav på ISKt (idag hade jag nog sålt av mer…). Majoriteten placerades i konvertibler och räntebevis. En mindre summa plockade jag ut och placerade på ett högräntekonto. Jag upplever inte att jag har kompetensen att handla certifikat (har provat med mindre lyckat resultat…). Summan jag förlorade på att bli “dubbelbeskattad” när jag väl stoppade in dem igen var försumbar jmf med högräntekontots avkastning.

Anonym
Anonym
2017-10-15 22:53

Roligt att läsa hur du gör så klokt och systematiskt , jag vill bli som du 😇bra med regel över 200MA. Men funderar vidare på undantagen …

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-10-17 21:14

Tack, det där med att ha undantag passar mig, men det gäller att reglera dem hårt så att det inte kan bli undantag varje dag. 🙂