Hoppa till huvudinnehållet

Tremånadersras på börsen – hände senast våren 2012

För första gången sedan våren 2012 faller Stockholmsbörsen tre månader i följd. Börsen återhämtade sig förvisso med uppgångar de sista två dagarna i augusti, men det räckte inte riktigt till för att hamna på plus i kalendermånaden. Flera tungviktare går dåligt på börsen.

SIX Return Index, som omfattar alla aktier på Stockholmsbörsen och med återinvesterade utdelningar, backade 0,86 procent i augusti, vilket följde på nedgångar på 3,02 procent i juli och 1,96 procent i juni. Stockholmsbörsen tappade därmed 5,74 procent under de tre sommarmånaderna.Det är första gången sedan våren 2012 som Stockholmsbörsen faller tre månader i följd.
Det var tremånadersperioden mars till mars 2012 då börsen minskade 7,70 procent.

Six Return +6,53 procent sedan årsskiftet

Ackumulerat för de första åtta månaderna 2017 är SIX Return Index upp med 6,53 procent från årsskiftet. SIX Generalindex, som inte inkluderar utdelningar, är upp med 3,62 procent. Differensen mellan indexen förklaras alltså av avskiljda utdelningar.Räknat på rullande fem år har SIX Return Index gett en avkastning på 103,35 procent medan SIX Generalindex har ökat 71,26 procent. Stockholmsbörsen är nu inne på sjätte året i rad med uppgång. Det senaste året som börsen sjönk var 2011.Tittar man på det smalare OMXS30-index, som omfattar de 30 mest handlade aktier och där utdelningar inte ingår, noteras också nedgångar tre månader i följd. Nedgången i augusti blev marginella 0,09 procent och följer på juli där index tappade 3,39 procent och juni som visade på minus 2,23 procent. Sammantaget blev nedgången 5,63 procent under sommarmånaderna.

…medan OMXS30 bara är upp 1,95 procent

OMXS30 steg under årets första fem månader och från årsskiftet är uppgången 1,95 procent. Skillnaden mellan storbolagsindexet OMXS30 och det breda Generalindex visar på att flera tungviktare gått dåligt på börsen i år. Teknikbolaget Fingerprint Cards är den klart sämsta aktien i indexet i år med ett kursras på 42 procent. Klädbolaget H&M är näst sämst med en nedgång på 21 procent följt av byggbolaget Skanska som fallit med 17 procent och Autoliv som tappat 16 procent.

Volvo bäst bland storbolagen

Volvo är bästa storbolagsaktie med en uppgång på 28 procent per den sista augusti. Aktien steg sedan rejält på fredagen då bolaget satt upp nya finansiella mål med det aggressiva målet att nå en rörelsemarginal på 10 procent över en konjunkturcykel. Vitvarubolaget Electrolux visade också på en uppgång på 28 procent följt av teleoperatören Tele2 som klättrat 27 procent. Här tillkommer avskilda utdelningar till totalavkastningen.

Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-09-05 00:07

Tja!
Vad är skillnaden på SIX Generalindex (SIXGX) och OMXSPI?
Tack på förhand!
Mvh