Hoppa till huvudinnehållet

Tre tips för en rikare framtid

Behovet av att pensionsspara privat har sällan varit större. Samtidigt försämras ständigt förutsättningarna för oss som tänker framåt. Avdragsrätten minskades för att sedan helt slopas. Vi är uppe i två skattehöjningar på långsiktigt sparande i kapitalförsäkring och på investeringssparkonto.

Vad jag tycker om det, förstår du säkert.

Samtidigt finns det faktiskt mycket du kan göra för dig och din pension. Det handlar framförallt om tre saker: Att kräva tjänstepension av din arbetsgivare, skippa allt vad onödiga avgifter och pensionsspara privat.

Sedan avdragsrätten upphörde jag noterat en – befogad – osäkerhet. Man vet helt enkelt inte hur man ska spara privat. Vilken sparform man ska välja – och hur mycket det är lagom att sätta av.

Det är ju därför vi finns.

Pensionsspara privat – i tre enkla steg

  1. Öppna konto

IPS är ett minne blott, nu sparar de flesta i en kapitalförsäkring. Kapitalförsäkring och investeringssparkonto fungerar ungefär på samma sätt: Båda är avgiftsfria och båda schablonbeskattas. Eftersom du kan få månatliga utbetalningar med kapitalförsäkring väljer ändå de flesta den sparformen för pensionen.

  1. Välj fonder

Vill du ha det enkelt och bekvämt eller välja fritt i vårt breda placeringserbjudande som till och med gör det möjligt att pensionsspara i aktier? Bestäm själv. Vi har nyligen lanserat en ny typ av fonder, som är särskilt smarta när det kommer till pensionssparande. Läs mer om Nordnet Smart här.

  1. 10 procent av lönen

Osäker på hur mycket du ska spara? Om du har möjlighet att avvara 10 procent av din nettolön – gör det. Eftersom pensionssparande idag inte är bundet kan du ta ut pengarna om du skulle behöva. Men det är inget jag rekommenderar.

Hur sparar du? I vilka fonder? Dela gärna med dig.

/Martin Ringberg, Sverigechef på Nordnet

Starta ett privat pensionssparande

Samla pensionen hos Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2018-10-26 07:33

Ja har ingen egen tjänstepension. Men spara privat istället. Tänkte ta ett lån på 300 tusen kronor nästa år. Så få ja nog en hufsvad pension. Klara de 300 stiga i snitt 10 % varje år i 20 år så blir det 2 miljoner. Det blir en ok pension. Då slutar ja jobba. Och inte som i framtiden. Att man måste minst jobba tills 67 år innan man kan ta ut garantipension. Skulle de 300 000 blir till 2 miljoner i t ex fonder och en procent avgift. Då är det 20 000 i avgifter varje år. Nä tackar vet… Läs mer »