Hoppa till huvudinnehållet

Så kan du förbättra din portföljbelåning

För dig som har portföljbelåning hos Nordnet idag finns det flera sätt att förbättra din portfölj och säkra den mot stora marknadssvängningar. Tänk på att lån inte passar alla eftersom det ökar din exponering mot aktier och därmed också din risk.

Se över portföljens diversifiering

Dynamiska belåningsgrader innebär att belåningsgraden anpassar sig till portföljens diversifiering. Diversifieringen avgörs främst av storleken på det största innehavet i portföljen. Kort sagt betyder det, att ju bättre diversifierad din portfölj är, desto mer kan du låna. Samtidigt gäller det förstås omvända.

Om du vill öka diversifieringen i din portfölj kan det till exempel vara bra att minska storleken på den största positionen och istället sprida risken genom att äga flera olika värdepapper.

Här kan du se vilka belåningsgrader olika värdepapper har.

Ha en buffert när aktiemarknaden faller

Historiskt sett är det inte ovanligt att börsen faller rejält någon eller några gånger per år. Det gäller förstås även enskilda aktier. Med en väldiversifierad portfölj minskar du risken i dina investeringar och får risk mot börsen som helhet snarare än alla de risker som finns inom enskilda bolag.

Nedan kan du se exempel på några historiska korrektioner och antal dagar de har varat.

För att säkerställa att du inte blir överbelånad när marknaden svänger, som i bilden ovan, bör du undvika att nyttja hela det tillgängliga låneutrymmet. Du bör med andra ord sträva efter att alltid ha en tillräcklig buffert. Om du är överbelånad kan dina aktier i värsta fall tvångssäljas för att täcka skulden.

Din kreditgräns sätter ramarna

Även om du har en diversifierad portfölj och kan nyttja de dynamiska belåningsgraderna kommer din kreditgräns att begränsa hur mycket du kan låna. I kreditöversikten ser du din nuvarande kreditgräns. Du kan ansöka om en högre kreditgräns genom att skicka ett meddelande i inloggat läge eller genom att ha mer än en depå. Tänk dock på riskerna med portföljbelåning; innan du ansöker om tjänsten för första gången så väl som innan du ökar din kreditgräns.

Portföljbelåning är tillgängligt för investeringssparkonto, aktie- och fonddepå samt kapitalförsäkring. Är du en mer aktiv handlare kan du också ansöka om en intradagslimit som är en tillfällig kredit under en börsdag.

Här kan du läsa mer om portföljbelåning och se aktuella räntesatser.

Läs det här innan du ansöker

Belåning med värdepapper som säkerhet är förknippat med en betydande risk. Om kursen på de aktier och fonder som du har köpt med lånade medel går ned är du fortfarande skyldig att betala tillbaka hela lånebeloppet plus ränta. Om din utnyttjade kredit överstiger det sammanlagda belåningsvärdet av tillgångarna i din depå blir du överbelånad. Detta är inte tillåtet.

Om du ändå blir överbelånad måste du omedelbart täcka underskottet. I annat fall riskerar du bland annat tvångsförsäljning av dina värdepapper. Det kan medföra en förlust, som kan överskrida storleken av det ursprungliga lånebeloppet.

Innan du börjar med portföljbelåning måste du både läsa på och klara vårt kunskapstest för komplicerade produkter. Du hittar kunskapstestet här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
7 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2021-02-17 12:45

Kan ett värdepapper med ett ursprungligt belångingsvärde på 60% ge PLUS-rabatt genom diversifiering till ett utökat belåningsvärde på 70%+?

Om jag köper ett värdepapper (belåningsvärde på 70%+) med lånade pengar, kommer detta (belånade) värdepapper att öka vad jag kan låna till PLUS-rabatt ytterligare?

Anonym
Anonym
2021-02-17 12:18

Kan ett värdepapper med ett ursprungligt belåningsvärde på 60% ge PLUS-rabatt genom diverifiering till ett utökat belåningsvärde på 70%?

Om jag köper ett värdepapper (belåningsvärde 70%+) med lånade pengar, kommer detta (belånade) värdepapper då att öka vad jag kan låna till PLUS-rabatt yttrligare?

Tacksam för svar!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-02-19 14:46

Hej,
Genom diversifiering där din portfölj inte innehåller för hög koncentration i några enskilda aktier så kan du få utökat belåningsutrymme. Tanken är att en diversifierad portfölj ger godare riskspridning och därmed kan ge extra möjlighet till belåning.
Om du använder belåningen för att köpa mer i en aktie som du redan har ganska mycket pengar i så kommer det minska din diversifiering och därmed inte ge lite mycket “extra” belåningsutrymme.
Tror det enklast förklaras här, om du går ner till “Så här funkar det”: https://www.nordnet.se/se/tjanster/lan/portfoljbelaning

Anonym
Anonym
2021-02-08 08:55

Räntan på använd portföljbelåning, belastar/dras den från den belånade portföljen och så långe det finns utrymme kvar så ökar belåningen i motsvarande grad? Dvs att man lånar för att täcka räntan.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2021-02-09 15:03

Hej,
Yes, räntan “betalas” från ditt kreditkonto. Så din skuld ökar med den räntebetalning du har varje månad. Du kan enkelt korrigera detta genom att göra en Intern överföring till ditt kreditkonto.

Anonym
Anonym
2020-09-25 11:32

Hänger Portföljbelåningen och Intradagslimiten ihop på något sätt eller är det två helt olika saker. Tänker på om intradagslimiten tex styrs av portföljbelåninges kreditlimit?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-09-25 12:31

Hej Mattias,
Inte riktigt samma sak. Portföljsbelåning är att belåna en del av sin portfölj ofta över en längre tid. Det går att ha i både KF, ISK och aktie- och fonddepå.

Intradagslimit är ofta en ganska stor kreditmöjlighet som bara får nyttjas under en och samma dag. Den går bara ha i en aktie- och fonddepå

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm