Tre sätt att förbättra din portföljbelåning

För dig som har portföljbelåning hos Nordnet idag finns det flera sätt du kan gå tillväga för att få mer ut av ditt lån och för att säkra din portfölj mot stora marknadssvängningar. Tänk dock på att lån inte passar alla eftersom det ökar din exponering mot aktier och därmed din risk.

Diversifiera för ökade belåningsgrader

Dynamiska belåningsgrader innebär att belåningsgraden anpassar sig till portföljens diversifiering. Du kan därför med rätt diversifiering öka det tillgängliga kapital du får låna. Diversifieringen avgörs främst på storleken av ditt största innehav i portföljen.

För att få mer att handla för kan det därför vara värt att minska storleken på den största positionen i din portfölj och därmed sprida risken genom att äga fler värdepapper. Om du gör det kommer du att ”belönas” med högre belåningsgrader eftersom din portfölj är mer diversifierad och solid. Här kan du se vilka belåningsgrader olika värdepapper har.

Ha en buffert när aktiemarknaden faller

Historiskt sett är det inte ovanligt att börsen faller rejält någon eller några gånger per år. Det gäller förstås även enskilda aktier. Med en väldiversifierad portfölj minskar du risken i dina investeringar och får risk mot börsen som helhet snarare än alla de risker som finns inom enskilda bolag.

Nedan kan du se exempel på några historiska korrektioner och antal dagar de har varat.

För att säkerställa att du inte blir överbelånad när marknaden svänger som i bilden ovan, bör du undvika att nyttja hela det tillgängliga låneutrymmet. Du bör med andra ord sträva efter att ha en tillräcklig buffert. Om du är överbelånad kan dina aktier i värsta fall tvångssäljas för att täcka skulden.

Din kreditgräns sätter ramarna

Även om du har en diversifierad portfölj och därmed fått ut maximalt av de dynamiska belåningsgraderna, kommer din kreditgräns begränsa hur mycket du kan låna. I kreditöversikten ser du din nuvarande kreditgräns. Du kan ansöka om en högre kreditgräns genom att skicka ett meddelande i inloggat läge eller genom att ha mer än en depå. Tänkt dock på riskerna med portföljbelåning – innan du ansöker så väl som innan du ökar din kreditgräns. Portföljbelåning är tillgängligt för investeringssparkonto, aktie- och fonddepå samt kapitalförsäkring.

Är du en mer aktiv handlare kan du också ansöka om en intradagslimit som är en tillfällig kredit under en börsdag.

Här kan du läsa mer om portföljbelåning och aktuella räntesatser.

Portföljbelåning medför större risk

Utlåning är en komplicerad produkt och passar inte alla då det medför att du tar mer risk. För att se om du är behörig kan det vara klokt att börja med att ta ett kunskapstest. Du måste klara testet för att din låneansökan ska kunna godkännas.

Risker – läs innan du ansöker:

Belåning med värdepapper som säkerhet är förknippat med en betydande risk. Om kursen på de aktier och fonder som du har köpt med lånade medel går ned är du fortfarande skyldig att betala tillbaka hela lånebeloppet plus ränta. Om din utnyttjade kredit överstiger det sammanlagda belåningsvärdet av tillgångarna i din depå blir du överbelånad. Detta är inte tillåtet.

Om du ändå blir överbelånad måste du omedelbart täcka underskottet. I annat fall riskerar du bland annat tvångsförsäljning av dina värdepapper. Det kan medföra en förlust, som kan överskrida storleken av det ursprungliga lånebeloppet.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Mattias
Mattias
2020-09-25 11:32

Hänger Portföljbelåningen och Intradagslimiten ihop på något sätt eller är det två helt olika saker. Tänker på om intradagslimiten tex styrs av portföljbelåninges kreditlimit?

Alexander Gustafsson
Svara till  Mattias
2020-09-25 12:31

Hej Mattias,
Inte riktigt samma sak. Portföljsbelåning är att belåna en del av sin portfölj ofta över en längre tid. Det går att ha i både KF, ISK och aktie- och fonddepå.

Intradagslimit är ofta en ganska stor kreditmöjlighet som bara får nyttjas under en och samma dag. Den går bara ha i en aktie- och fonddepå