Tre heta industrier i USA

Som investerare söker man ständigt nya investeringsmöjligheter och den amerikanska börsen är spännande av flera skäl. Först och främst är den mycket större än den svenska både när det gäller volym och utbud. Jag tilltalas även av prissättningen då de värderar sina investeringar efter helt andra multiplar än Stockholmsbörsen, och generellt sett är mer optimistiska till den framtida utvecklingen. I detta blogginlägg kommer du lära dig mer om vad som gör sociala medier, underhållning och bioteknik så spännande just nu!

Wall Street är kärnan i den ekonomiska utvecklingen, och de amerikanska börserna är hem för några av världens största företag. Det gör att investeringsmöjligheterna också är lite extra intressanta. Dessutom är amerikanska aktier ett mycket bra sätt att få exponering mot andra branscher och nedanstående exempel är bevis på det. Värt att tänka på är dock att det är historiskt höga värderingar på många av bolagen i dessa branscher och att risken är förhållandevis hög.

Sociala medier

Med Facebook i spetsen har sociala medier-aktier gått som ett skott de senaste åren. Facebook har övertygat marknaden att det är möjligt att tjäna pengar på att konsumenter kommunicerar med varandra och delar sina händelser. Intäktsmodellen med annonsförsäljning fungerar väl och har banat väg för andra aktörer som Linkedin, Snapchat och Twitter. Alla har många miljoner användare som kommunicerar dagligen och delar foton, händelser och liknande.

Det här är en spännande bransch  där de flesta själva är användare och där många även valt att investera. Ett av de gemensamma dragen i dessa företag är att de är mycket angelägna om att öka tillväxten och tillväxten i antalet användare. Men inte lika angelägna om resultatet, vilket är en bra att väga in när man tittar på dessa företag. Det innebär bland annat att de är sårbara för förändringar, och dessa aktier är ofta mycket volatila. Till exempel har Facebook-aktien fluktuerat hundratals miljarder i marknadsvärde de senaste veckorna.

Underhållning

Netflix kom som en gåva till konsumenterna, men som en mardröm för de etablerade TV-ägarna som Discovery och andra. Netflix har över 118 miljoner användare och gör otroliga investeringar för att skapa eget innehåll. Dessutom har de ändrat våra tv- och underhållningsvanor markant genom sitt on demand-utbud.

Ändringarna har lett till en maktkamp där spelare som Amazon, HBO, Time Warner och just Netflix fajtas för att etablera sig som marknadsledare. Netflix planerar att spendera över 5-6 miljarder USD under 2018 på eget innehåll och kommer att producera upp till 80 filmer och serier i år. Det är mer än vad de andra nämnda ovan spenderar tillsammans på eget innehåll . Det här är en bransch som prissätts högt och vem som kommer ut som vinnare är definitivt inte bestämt. Tittarnas vanor har förändrats och det ser ut som om formatet med streaming och on-demand är här för att stanna. Definitivt en bransch med många spännande investeringsmöjligheter om man tror på att de lyckas ta betalt för sitt innehåll och öka kundbasen framöver.

Bioteknologi

Denna sektor har varit en av vinnarna de senaste åren och det finns många spännande möjligheter här. Med låga räntor och höga investeringar för läkemedel, forskning och utveckling globalt finns det många bolag som hoppas på det stora lyftet.

Världen söker ständigt efter lösningar på många sjukdomar och naturligtvis är cancer en av de viktigaste. Det finns också några företag på Stockholmsbörsen som behandlar cancerforskning men det finns goda investeringsmöjligheter i USA, det gäller bara att hitta dem. Som en allmän strategi kan det vara smart att hitta företag som har passerat de mest kritiska faserna. Det finns fler sådana företag i USA. Flera av de svenska bioteknikbolagen är fortfarande på ett mycket tidigt stadium.

En annan intressant aspekt av branschen är att när börserna blir oroliga har bioteknik  en tendens att förbli relativt opåverkade .

Investeringsmöjligheter i USA

Investeringar i amerikanska aktier kan också bidra till ökad diversifiering, speciellt om du bara äger aktier på svenska börsen idag. Läs mer om riskdiversifiering här: 4 tips för att minska risken i din portfölj .

Lycka till med investeringarna i det stora landet i väst!

/Joakim Bornold, sparekonom

Joakim Bornold
Joakim Bornold
Fd. Sparekonom Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer