Tre fiaskonoteringar

För tre år sedan så hade Oslobörs en börsnotering som lockade både privatsparare och stora institutioner till att investera. Bolaget var ett nordiskt renhållningsföretag som inte bara hade potentialen att växa utan även att växa med bibehållen lönsamhet. En lönsamhet som var både god och stabil. Men tre år senare visade sig bolagets kontrakt vara långtifrån lönsamma och RenoNorden som skulle vara en trygg och defensiv placering i portföljen gick i konkurs.

RenoNordens konkurs  visar än en gång att det som privatsparare är svårt att lita på de prospekt som kommer i samband med börsnoteringar.

Nu har vi tyvärr haft tre stora skandinaviska fiaskonoteringar, ett i vardera land där privatsparare har förlorat hela eller stora delar av sitt satsade kapital. Hur är det möjligt att de här luftslotten sätts på börsen till glädjekalkyler?

Varför ringer inga varningsklockor hos börserna och de rådgivande bankerna som ska granska bolagen?

OW Bunker i Danmark har gått i konkurs

RenoNorden i Norge har gått i konkurs

Eltel i Sverige klarade sig tack vare en nyemission

Det finns en röd tråd mellan dessa noteringar och det är att det varit riskkapitalbolag som har satt dem till börsen. Det är märkligt att de här bolagen som har som specialitet att granska och analysera bolag helt har missat att deras egna bolag är i sådant dåligt skick när de säljs vidare.

Nu är det svårt att göra något åt detta men det kan vara värt att känna till nästa gång de vill att du investerar i deras bolag. Så därför upprättar jag en observationslista. Detta är ingen svartlistning men här är riskkapitalbolagen du skall vara försiktig med nästa gång:

Altor equity partners AB (OW Bunker)

3i Group plc (Eltel)

BNP Paribas (Eltel)

CapVest Equity partners (RenoNorden)

Accent Equity (RenoNorden)

Joakim Bornold
Joakim Bornold
Fd. Sparekonom Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer