Hoppa till huvudinnehållet

Biden ny president – så påverkas ekonomin

Nu står det klart, Biden blir ny president i USA. Hur påverkar det ekonomin i stort och den egna plånboken?

Som det ser ut nu vinner Joe Biden presidentposten, men senaten blir republikansk. Vid en första anblick skulle en demokratisk president och en republikansk senat möjligen vara negativt. Det marknaderna vill ha är ju det eftertraktade finansiella stimulanspaketet. Det finns risker att republikanerna i senaten blockerar ett stimulanspaket med Biden-stämpel. Och då riskerar vi ett utdraget bråk som ingen vill ha. Så resonerade åtminstone jag, innan valet.

Men konsensus nu tycks snarare vara att ett stimulanspaket blir det, oavsett. Det blir bara inte riktigt så maffigt som Biden vill ha det, förmodligen.

Här är tre anledningar till att Biden som president och en republikansk senat kan uppskattas av de finansiella marknaderna:

Inga skattehöjningar?

  • Biden kan få svårt att få igenom sina planerade skattehöjningar. Både för att det råder lågkonjunktur efter pandemin, men också för att höjningarna lär blockeras av republikanerna. Det uppskattar marknaden, och detta var en anledning till att techaktier gick så bra igår onsdag.

Räntor hålls tillbaka

  • Det kommer ett stimulanspaket, men det lär inte bli så frikostigt som Biden vill. Republikanerna är lite mer försiktiga med att spendera pengar än Demokraterna. Det innebär att vi kanske inte får den enorma tillväxtskjuts vi skulle fått med en “blå våg”. Å andra sidan – med sådana stimulanser finns en risk för högre räntor. Den risken blir mindre med ett stimulanspaket som godkänns av republikaner. Börsen gillar, enkelt uttryckt, inte stigande räntor.
  • Den gröna omställningen kanske inte blir så markant som Biden utlovat. Det vore i så fall dåligt för aktier inom förnyelsebar energi, som stiger mycket inför valet, men positivt förstås för olje- och fordonsindustri.

Lugnare utrikespolitik

  • I USA har presidenten själv stor makt över utrikespolitiken. Med Biden vid rodret finns större chans till normaliserade handelsrelationer – något som sannolikt är positivt för de finansiella marknaderna på längre sikt. Min tro är att Joe Biden kanske inte lättar på tonen mot Kina, men åtminstone är mån om att få med sig Europa och reparera den relationen. Blir Trump president, vilket han nu inte ser ut att bli, så tror jag på en stor risk att han hade riktat udden mot Europa.

Summa summarum: en ur börsens perspektiv helt okej mix av demokratisk och republikansk politik.

Sedan får vi inte glömma; viktigare än presidenten är trots ändå vad Federal Reserve gör och inte. Jerome Powell meddelade i veckan räntebesked att han kommer att göra vad som krävs för att stötta återhämtningen.

Jag tror att på lång sikt så finns mycket som talar för en god börsutveckling, trots presidentvalsstök och ny virusvåg. Vi kommer att ha stora stimulanser och låga räntor under lång tid, och ett vaccin är på väg.

I ett vidare perspektiv påverkas förstås också ekonomin i stort av att USA får en ny president som heter Joe Biden. Det blir mindre “America first”. Det är också vad spararna har satsat på. Bland de fem mest handlade aktierna dagarna efter valet är tre kinesiska; NIO, Alibaba och XPeng.

USA får ett presidentskap som mer kommer att karaktäriseras av dialog och förhandling och av normaliserade handelsrelationer. Det är bra för svenska exportbolag. Och det som är bra för svenska företag är också bra för svensk arbetsmarknad och våra jobb.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer