Börspsykologi
När investerare ska beräkna vad en aktie är värd används ofta modeller som baseras på akademiska teorier. Ofta är de matematiska modeller som baseras på bolagets räkenskaper där man beräknar olika nyckeltal som till slut brukar mynna ut i framtida vinstprognoser och formar en fundamental analys. Beroende på vilken värdering som kommer fram anses aktien vara köpvärd eller inte. Dock är många av de matematiska modellerna inte utformade för att fungera med de rådande marknadsräntorna vi har idag, synnerligen inte med en negativ ränta.
Vad styr kurserna på börsen?
Men styrs börsens aktiekurser endast av reella värden? Beroende på vilken typ av investerare du frågar kommer du att få olika svar. Min syn är att handel med aktier (och andra typer av tillgångsslag) inte bara handlar om att göra fundamentala och faktamässiga värderingar. Vi som sätter värderingarna på aktier är människor och vi styrs av våra känslor. Och speciellt när det gäller ekonomiska frågor blir känslornas påverkan extra stark. Jag tror att vi ofta överskattar vår rationella förmåga, särskilt när det kommer till ekonomi och investeringar. Kanske beroende på att vi ofta vill förklara marknadens rörelser med rationella metoder. Vi tror att vi kan åsidosätta den emotionella påverkan. Till vardags har vi människor ofta ett behov att känna tillhörighet i en grupp och dessutom följa gruppens beslut. Detta går att översätta till aktiemarknaden – när alla springer mot säljknappen och den jobbiga känslan över portföljens värdeminskning ligger frågan i bakhuvudet och gnager. Ska jag hoppa av tåget eller fortsätta?
Kombination av fundamental och teknisk analys
Teknisk analys handlar om att med hjälp av matematiska beräkningar försöka sammanfatta de mänskliga gruppbeteende som aktiekursrörelserna är ett resultat av. Min strategi är att utgå ifrån fundamental analys men för att hitta tajmingen, att köpa i rätt tid, använda teknisk analys. Oavsett vilken grundhållning man har går det inte att förneka att investerare till viss del styrs av emotionella grunder. Frågan är bara till hur stor del känslorna påverkar?
Medverka i en unik studie för att utöka kunskapen!
För att utöka vetenskapen om hur vårt beteende och vilka psykologiska egenskaper som påverkar graden av framgång inom aktiehandel erbjuder vi Nordnets kunder att medverka i en unik studie. Undersökningen beskrivs ingående i ett tidigare inlägg och genomförs vid psykologiska institutionen på Lunds universitet i samarbete med Nordnet och testföretaget Assessio. Jag hoppas att du vill vara med i studien, eftersom det kan ge svar på frågor som tidigare varit obesvarade. Som belöning får du även en gedigen rapport om dina egna psykologiska särdrag.
Sparpodden gästas av Ulf Egestrand
I detta avsnitt av #sparpodden är Jan bortrest och ersätts tillfälligt av Nordnet Banks kommunikationschef Johan Tidestad. Därtill gästas avsnittet av Ulf Egestrand. En person som har en lång och spännande bakgrund inom industrin och finansbranschen. Ulf gjorde en superkarriär inom Wallenbergsfären men valde sedan att helt byta spår i livet. Ulf har arbetat både som valuta-trader och långsiktig investerare såväl privat som professionellt. Här delar han med sig av sina kunskaper och tips om hur man samlar ihop tillräckligt mycket pengar för att förverkliga sin dröm. Det viktigaste tipset har vi nämnt flera gånger förut men kan inte bli uttjatat – Börja i tid! Därtill berättar även Ulf hur vi människor tenderar att reagera vid motgångar och vilka psykologiska egenskaper som han anser är viktigast för att bli framgångsrik på marknaden. Hur psykologi och aktiehandel hör ihop är ett intressant ämne som vi kommer få veta mer om fram över.
Veckans avsnitt av #sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon!
Agenda:
00:00 – 03:20 Vart har Jan tagit vägen?
03:20 – 04:35 Delta i en studie hur pskologiska egenskaper påverkar aktiehandel!
04:35 – 10:00 Hur ser marknadsläget ut i Sverige idag? Bör man fortsätta investera på aktiemarknaden?
10:00 – 12:09 Var hittar man längre serier på index för olika marknader?
12:09 – 14:00 Börshistorik – Så fungerade dåtidens robothandel.
14:00 – 15:20 Vilka marknader är extra intressanta exponera sig mot och vad bör man analysera?
15:20 – 21:50 Är hedgefonder en intressant investering om man förväntar sig en börsnedgång?
21:50 – 27:20 Är det bra läge att köpa bostad eller bör man avvakta i dagens låga ränteläge?
27:20 – 35:50 Presentation av dagens gäst. Vem är Ulf Egestrand?
35:50 – 44:00 Hur gör man för att blir rik? Ulf tipsar och redogör från sin erfarenhet som långsiktig investerare och trader
44:00 – 54:35 Ska man försöka tajma en nedgång innan man går in i marknaden? Och vad är en rimlig långsiktig förväntad avkastning?
54:35 – 57:20 Är den Turkiska marknaden intressant att investera i och vad ska man tänka på?
57:20 – 58:24 Hur kan man lära sig av misstagen?
58:24 – 01:04:20 Hur påverkar ett VD- och listbyte bolagets aktiekurs?
01:04:20 – 01:14:44 Utdelningssäsongen är på ingång? Går det att kupongspekulera?
Du gör #sparpodden
Eftersom #sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål så ber vi dig att fundera vilka frågor som du söker svar på? Skriv här i kommentarsfältet eller skicka frågor och kommentarer under hashtag #sparpodden på Twitter. Lägg även gärna upp bilder på Instagram där du visar hur du lyssnar på #sparpodden. Använd samma hashtag.
Beteendehälsningar,
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här
Det bästa avsinttet från Sparpodden hittills och mycket insperande att lyssna till Ulf Egestrand kommentarer!
Instämmer! Fantastiskt energisk och munter kille. Inspirerande att lyssna på!
Hej grabbar! Vill in på aktiemarknaden, men är rädd då är övervärderad idag. Var bör jag lägga in mitt kapital för att öka dess värde?
Givet att man redan har ett jobb med bra lön och att ens affärsidé inte är extremt skalbar och unik. Finns det då någon poäng att starta ett företag? Blir avkastningen på eget kapital högre i ett eget företag än att istället sätta in pengarna på börsen?
Hej Jonas, Frågan är intressant! Något som kan hjälpa dig i resonemanget är följande: Är verksamheten kapitalkrävande så bör du väga det mot alternativkostnaden för kapital. På börsen bör du vara försiktig med avkastningsantaganden och min bedömning är att du bör kalkylera med riskfri ränta + 3-5 procent. Det skulle idag betyda en avkastning om 3,5-5,5 procent givet att svenska 10-åringen ligger kring en halv procent. Du bör även fundera över hur det ser ut i din nuvarande anställning. Levererar du ett högre mervärde än den totala kostnaden för att ha dig anställd? När man anställer vill man ju ha… Läs mer »
Mer Ulf till folket!
Tjena Grabbar!
Ni är grymma!! Tråkigt att ni snart kommer att lämna sparpodden (och Nordnet), men livet går kanske vidare ändå!(?)
Jag hade gärna velat höra om hur Jan tyckte det var att studera nationalekonomi, hade varit intressant då jag själv har tankar på att välja att utbilda mig till detta.
Hallå! Tack för en mycket bra podd. Tråkigt att ni lämnar men lycka till med era nya utmaningar. Först ett u-landsproblem; er podd väger väldigt mycket i förhållande till andra poddar med samma poddlängd. I Bangladesh och Burma har det tagit dagar att ladda hem ett avsnitt. Och vill helst inte missa ett avsnitt. Detta andra gäller diversifiering, enligt mig är en aktieportfölj diversifierad när den innehåller 15-20 bolag inom olika sektorer, marknader och där de mest riskfyllda investeringarna står för ca 2-4% av portföljen och de största och stabilaste innehaven mellan 10-12%. Detta gäller en ren aktieportfölj. Många sparare… Läs mer »
Hej,
Tack för en bra podd.
En tanke bara; hur mycket tror ni börsen påverkas av sociala medier till exempel Twitter eftersom det nu är lättare att dela ideér. Tror ni att en eventuell börskrash blir lindrigare eftersom man nu får fler varningssignaler från erfarna finansmänniskor med flera?
Hej! Har føljt er pod ett bra tag nu och det har snackats mycket om svårigheter att komma in på bostadsmarknaden per idag. I Norge så har dem vad jag vet en lite egen løsning på det hær som hjælper till en del på traven. Det kallas BSU (boligsparing for ungdom) och ni kan læsa om det hær http://no.wikipedia.org/wiki/Boligsparing_for_ungdom. Vad tycker ni om den hær løsningen och tænker ni den kunde varit bra før den svenska marknaden? Sjælv så bestæmde jag mig før 3 år sen att spara pengar och ta mig in på boligmarknaden i Oslo. Jag har ingen… Läs mer »
Halloj!
Tusen tack för ännu ett bra avsnitt av sparpodden!
Mycket intressant att hör Ulf tankar och funderingar.
Har en fråga.
Funderar på att köpa en aktiepost i Spiltan.
Är det något speciellt man ska tänka på när man handlar via
Alternativa aktiemarknaden där Spiltan går att köpa?
För utom att det bara är handel några dagar per månad.
Ni får även gärna dela med er om era tankar om Spiltan som bolag.
Med vänliga hälsningar
Jesper
Hej Gunther, Tack för en toppenpodd! Jag har två frågor: Jag tycker det hade varit intressant om du kunde prata om hur din portfölj har utvecklat sig över lång tid (sedan du började investera). Slår du index? Hur ser din riskprofil ut jämfört med index? Hade du gjort annorlunda om du hade vetat vad du vet idag? Min andra fråga: Jag har 350 000 kr i en indexfond Sverige (en av storbankerna) i en vanlig fonddepå. Fonden har en värdeökning av 210 000 kr. Fondavgiften är 0.5% årligen. Jag är intresserad av att flytta över allt till en gratisfond i… Läs mer »
Hej,
Mitt namn är Albin och jag är 28 år gammal. Jag är utbildad civilingenjör och jobbar med webb utveckling.
Jag har varit aktiv på börsen i snart 2 år och känner att jag fortfarande har väldigt mycket kvar att lära. Jag fann er podd för några veckor sedan och har snart tagit mig igenom allt ert innehåll. Det har varit väldigt lärorikt och kommer definitivt påverka min sparstrategi framöver.
Har ni några andra bloggar/poddar som ni kan rekommendera för att söka mer kunskap? Eller var tycker ni att man skall söka kunskapen?
Mvh
/Albin
Hej gunther! Jag har en fråga som berör själva kärnan i denna podd: Hur länge och till vad sparar vi egentligen? I senaste avsnittet pratade du och Ulf Egestrand om att leva på avkastningen av sitt kapital och du sa att 11-13 miljoner är vad du behöver. Är detta målet med ditt sparande och vad ska du göra då? Pensionera dig? Jag antar att du tjänar bra och att du gillar att jobba, så vad ska du med detta sparkapital till? Själv är jag 30, har fått ihop några hundra tusen och lever ganska billigt. Jobbar 40 timmar i veckan… Läs mer »