Topp 5 köpta fonder hos Private Banking

Teknik, investmentbolag och global index lockar bland fondinvesterarna under 2019! I det här inlägget kollar jag på de 5 mest köpta fonderna bland våra Private Banking-kunder.

Mest köpta fonder 2019

Det har varit en minst sagt flygande start på börsåret 2019. Efter 2 månader har börsen gett en hel årsavkastning. OMXS30 är upp över 12% i skrivande stund.
I listan nedan har jag plockat ut de 5 fonder som flest individer köpt under hela 2019 till idag. Det är nettoköp, så den är dessutom justerad för antalet sparare som har sålt. Urvalet är våra mest förmögna användare på Nordnets plattform.

Listan är sorterad efter flest antal kunder som nettoköpt.

Topp 5 köpta fonder

FondKategoriRatingÅrlig Avgift
Core Ny TeknikNorden, små-/medelstora bolag1,50%
Spiltan Aktiefond InvestmentbolagSverige★★★★★0,20%
Länsförsäkringar Global IndexnäraGlobal, mix bolag★★★★0,20%
Spiltan Globalfond InvestmentbolagGlobal, mix bolag0,50%
Spiltan HögräntefondRänte – SEK obligationer, företag★★★★★0,75%

Teknik och tillväxtbolag lockar

Övergripande så är fondspararna ganska oense om vad som lockar. I listan hittar vi en nischad fond mot teknik och innovation. Vi hittar indexfonder både i form av investmentbolag och globalt index. Dessutom kommer en lång räntefond högt upp trots att börsen har gått bra inledningsvis på året.

Core Ny Teknik är en nystartad fond som väckt uppmärksamhet och lockat många fondsparare. Ännu finns det ingen historia och därmed inget morningstar betyg.

Spiltans svenska och global investmentbolagsfond har båda varit populära under helåret 2018 och återfinns även under inledningen av 2019. Namnet på fonderna talar mycket för vad man får som fondsparare – just investmentbolag.

Globala indexfonder är en god bas i portföljen och det visade sig stämma under 2018. Länsförsäkringar global indexnära gav omkring 0% i avkastning under fjolåret samtidigt som svenska börsen föll med omkring -5%.

Räntefonder har successivt klättrat upp på köpsidan under det skakiga börsåret 2018. Spiltans högräntefond är en lång räntefond och därmed en högre riskprofil än vanliga korta räntefonder. Under helåret 2018 gav den nästan 2% avkastning och från årsskiftet 2019 har den gett nästa 1%.

Bra riskspridning

Ur ett riskspridningsperspektiv utgör listan i sin helhet en intressant fondportfölj. Du får 5 fonder från olika kategorier och olika avgiftsnivåer. Det är två aktivt förvaltade fonder och tre passiva fonder. Du får både nordiska och globala aktier samt lite ränteplaceringar.

Vilka fonder har du ökat på under 2019? Ligger ovanstående i din portfölj eller har du andra spännande fonder som du kollar på? Dela gärna en kommentar här nedan.

/Alexander Gustafsson

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer