Hoppa till huvudinnehållet

Får vi se ett tomterally?

December och årets sista börsmånad står för dörren. Börsen är fortsatt stark och centralbankerna håller räntorna låga och fortsätter stimulera ekonomin. Är det som bäddat för ett tomterally inför årsskiftet. Mer om detta i denna blogg

December brukar vara en ok börsmånad

Historien är långt ifrån en sanning för hur börsen brukar röra sig, men det ger oss lite kontext. Vanligtvis brukar “det bättre halvåret” börja här under slutet på hösten och nu börjar snart utdelningsjägarna kolla på vilka aktier som kan bli starka utdelningskandidater till våren.

Aktieägarna blev dessutom snöpta på utdelningsfesten i år. Samtidigt har bolagens lönsamhet varit stark under året och det bäddar för ganska goda möjligheter under 2021. Det är inte längre hållbart att bolagen sitter och ruvar på stora kassor, det gynnar varken aktieägare eller ekonomin. Troligtvis kommer visibiliteten vara mycket klarare med ett vaccin på plats och därmed är förutsättningar för vårens utdelningar goda.

Svenska Riksbanken lämnade räntan oförändrad och utökade samtidigt stödköpen i de finansiella marknaderna. Många länder kommer få se negativ BNP utveckling under 2020 och centralbankerna bäddar för fortsatt återhämtning in i 2021.
Med detta som kontext känns det som att december månad kan ge lite fortsatt glädje.

Bilden ovan visar de senaste 20 årens december månad. Det har inte historiskt sett varit där vi har utkämpat de största slagen på börsen. Utan december är generellt sett en ganska lugn börsmånad där de flesta år bjuder på en måttlig positiv avkastning. Men börsåret 2020 har ju överraskat förut.

Börsen är som bekant framåtblickande och december månad blir en naturlig plats att börja skissa på nästa års antaganden. Bilden nedan visar vad analytikerna tror om Stockholmsbörsens totala vinsttillväxt under de kommande 12 månaderna

Det är ett intressant händelseförlopp vi kan observera under året. Analytikerna blev precis som alla oss andra rätt oroliga när Covid-19 bröt ut. Snabbt justerades framtidsprognoserna ner och det såg ut att bli riktigt tufft för näringslivet. Regeringarna och centralbankerna kom snabbt till räddning och gjorde både snabba och välplacerade insatser för att stabilisera. Detta gjorde att investerarkollektivet fick tillbaka optimismen och även så analytikerkåren har kraftigt justerat upp vinstestimaten.

I skrivande stund ser det ut som att vinsten kan stiga med ca 17% under det kommande året. Vilket ger goda argument för att äga aktier. Men, vinsten är ju bara en del av ekvationen. Vilken prislapp vi köper in oss på spelar stor roll för vilken avkastning vi har att förvänta oss. Nedan ser vi P/E talet på börsen med de kommande 12 månadernas estimerade vinst.

Stockholmsbörsens tvärsnitt av P/E tal ligger på det historiskt ganska höga 18. Det är högt givet de 10 år som jag har med i bilden ovan, men vi har sett betydligt mer dramatiska värderingar i samband med tidigare finansiella bubblor.

Dessutom är det rimligt att relatera P/E talet till det rådande ränteläget, vilket är satt till en lägre nivå än någonsin. När alternativa placeringar så som obligationer inte ger mycket att hänga i granen så framstår ett P/E tal på 18 som en ganska rimlig prisnivå.

Så även om vi nu har sett ett kraftigt rally på börsen senaste halvåret så finns det faktiskt ganska goda förutsättningar för att äga aktier framöver. Någon kanske det tycker på sin plats att belysa alla de orosmoln vi ser. Skuldberget som fortsatt växer, företagen som enbart överlever på stödpengar och inte minst en pandemi som ännu inte är över. Till dom säger jag;

Risker och oroligheter finns det gott om på börsen. Tricket är att bejaka dem, men inte låta det hindra en att ha en långsiktig blick. På lång sikt funkar börsen och det får vi inte glömma. Det går att hitta många smarta och fullt rationella argument för varför något skulle kunna gå snett. Emellanåt gör det ju även så, vilket vi såg under mars månad. Men på det stora hela så är det många av riskerna som aldrig blir någon större realitet. Det gäller att kunna lyfta blicken och bibehålla sin optimism.

Nu hoppas vi att december bjuder på lite tomterally!

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Björn
Björn
2020-11-30 19:46

Intressant. Kolla bara engelskan:-)