Hoppa till huvudinnehållet

Tjurrusning på börsen

Det går inte att sluta fascineras över börsens kraftiga humörsvängningar. Vi har bevittnat de absolut starkaste 2-3 månader någonsin på börsen. Vad är rimligheten bakom uppgången kan man fråga sig. Det blir några tankar om börshumör i veckans blogg

Tjurrusningen

Denna grafen är en av alla anledningar till varför jag älskar börsen. Det går så fort och det mest orimliga kan man tycka är fullt rimligt i en börsvärld. Den 19 februari toppade OMXS30 ur på all time high 1902 för att strax därefter kraftigt falla ner till 1301 den 23 mars.
På mer eller mindre exakt en månad kunde -32 % av börsens värde raseras ut.

Därefter börjar en tjurrusning som vi aldrig tidigare skådat med kraftiga uppgångar fram till ca 1716 när detta skrivs. Det är en imponerande uppgång på också 32%. Det är väl en ren slump att procentsiffrorna skulle vara så lika, men den spontana reaktionen på detta händelseförlopp är: WOW!

Det är i princip 5-6 års av både upp och nedgång komprimerat ner till 4 månader. Så inte konstigt om man känner att börshösten har varit häktisk.

Värderingarna drar iväg

Källa: Refinitiv

Tar vi lite mer perspektiv på börsen och sätter prisutvecklingen i relation till vinsterna så är det klart att uppgången är ganska stretchad. Framåtblickande P/E på svenska börsen är uppe i 21. Vilket är senast kring IT bubblan som vi såg.

Anledningen till hög värdering är en enkel ekvation, vinsterna ser ut att falla kraftigt kommande 12 månader men börsen har rusat på uppåt. Det man kan fundera på är om analytikerna tror fel om vinstutvecklingen, eller om det är “börsen” som har fel i hur mycket priset på börsen har gått upp.
Förmodligen är svaret: Båda och ingen.

Framtiden är ju oviss och hur vinsterna blir är fortfarande ganska svårt att få grepp om. Fortsätter återhämtningen så blir det rätt bra, kommer det en ny våg och vi behöver lugna ner återhämtningen så blir det mindre bra. Men oavsett så är 2020 ett förlorat år.
Det är därför som börsen stiger, vinsten 12 månader är ganska ointressant nu. Det är snarare 15-24 månader bort som är börsens horisont. 2021 räknar man med att bli ett succéår.

Vi kan se tillbaka på perioden efter finanskrisen kring 2009 och 2010 så ser vi att P/E talet framåtblickande är kraftigt stigande också. Börsen gillar att ta fasta på optimism så fort det börjar vittras lite om det.

Rimlighet?

Källa: Refinitiv

Grafen ovan visar Stockholmsbörsens aggregerade vinstmarginal och Vinst/Eget Kapital.

Börsen består av bolag, bolags vars syfte är att skapa en vinst. Denna vinsten ligger kring 10% av det investerade egna kapitalet. Detta sker varje år och ligger ju till grund för varför aktier stiger – för att man skapar vinst.
När -32% av börsens värde försvann så betyder ju det att man tror att vinstgenereringen enkelt förklarat borde ha gått ner med 1/3 del ungefär. Vad det faktiska vinsttappet blir under detta året är ännu oklart, men höjer man blicken och funderar längre framåt så kommer börsens vinstgenerering igång igen.

Det är en bra påminnelse om att börsen mäter aggregerat utvecklingen för alla bolagen på börsen. Bolagens syfte i sin tur är att generera en vinst, och de är ganska duktiga på aggregerad nivå göra just detta. Svackor uppstår, men även så återhämtningar. Börsen tenderar ju som bekant att ta ut svängarna i både optimistiska och pessimistiska riktningen.

Sommarbörsen bjuder säkert på action också

Bilden ovan visar börsens rörelser under sommarperioden. Vanligtvis är detta den mer lugna perioden. I genomsnitt är det lite lätt negativt, men det är några få tunga år som drar ner. Medianutvecklingen är ganska positiv.

Börssommaren innehåller Q2, eventuell brexit-förlängning, räntebesked och mot sensommaren en påbörjad presidentvalskampanj. Så vi kan nog få se ännu mer action kommande månader.

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-06-08 11:18

Hej! Tack för ett intressant inlägg. Det som skrämmer mest just nu är Q2 rapporterna. Är det något speciell bransch eller bolag som kommer väga tyngst i frågan? Vilka datum ska vi förhålla oss till och ha extra koll på inför Q2 rapporteringen. Känns som det är den som kommer att göra att den ME som återfinns i flera hörn på börsen kommer spricka, eller? Hade varit intressant med lite datum iaf!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-06-09 09:34

Viktigaste datumen där det kommer flest rapporter är mellan 5-20e juli. Så stor del av semesterveckorna kan man ta och spana in börsen. Alla hälsovårdsbolagen som har hintat om att corona skulle gynna dom, där finns det en hel del att försvara. Stor-industri som har varit nedstängt och som permitterade mycket personal (samt några som också varslat) där blir det intressant om kostnadsbasen ligger i linje med hur omsättningen blev under detta konstiga kvartal. Fastighetsbolagen tycker jag ska bli lite kul också, många har inte hängt med i uppgången. Får vi se om siffrorna ser lite dåliga ut, eller om… Läs mer »

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm