Tips kring terminshandel med Ekka Lundin

Utdelningar bland storbolagen får påverkan på terminshandel. Jag bjöd in tradern Ekka Lundin för få lite smart tips kring handel med terminer.

Terminshandel i OMXS30

I bilden ovan ser du OMXS30-indexet i ljusblått och bakom finns OMXS30-terminen. Terminen ska ju följa indexet, vilket den gör större delen av året. Under utdelningstiderna så ser man en avvikelse då terminskontrakten handlas justerade för kommande utdelningar fram till förfallodagen.

Lösen och förfall sker varje tredje fredag i månaden. Vanligtvis brukar man som investerare handla den terminen som är närmast till lösen. I april så handlar man maj kontraktet osv.

Utdelning och index

OMXS30 indexet är ett prisindex, vilket betyder att när utdelningen skiftas ut så påverkar det utvecklingen på indexet negativt. En termin påverkas inte av utdelningen och anledningen är att priset justeras på förhand för alla kommande utdelningar som ska skiftas ut fram tills nästa lösen och förfall.
Av just den anledningen så ligger terminspriset något under själva indexpriset under utdelningsperioden. Lagom till att alla utdelningar har skiftats ut så har OMXS30-indexet tappat så mycket att det kommer ligga på samma prisnivå som terminen.

Där har du anledningen varför terminspriset är lägre än index under utdelningstider.

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer