Hoppa till huvudinnehållet

Tids och prisperspektiv

I jobbet som daytrader får man ständigt känna på den psykologiska biten. Att känna sig nervös samtidigt som man är förhoppningsfull i sina positioner är vardag. Även de som är på aktiemarknaden för att få ta del av den långsiktiga agendan sätts också på prov i stökiga tider.

När jag för snart 10 år sedan öppnade mitt första konto visste jag egentligen inte riktigt vad min plan på börsen var. Och jag antar att det inte heller är ovanligt, kanske till och med tvärtom. Målet var väl iallafall att tjäna pengar. Man testar sig fram, i allt från att köpa bolag med högutdelning för att kunna återinvestera till att hitta nästa “aktieraket”, helst till nästa vecka. Det jag vill komma in på är att till slut tror jag det är viktigt att hitta sitt tillvägagångssätt och vill man bli trader tror jag det kan vara en fördel i att släppa allt annat kring investeringar och allt övrigt i marknaden som kan störa din kortsiktiga syn som tradingen ändå kommer ner till.

Man behöver inte vara den kassaflödes-tradern som jag utan det jag menar är att det kan vara lätt att blanda ihop sin långsiktiga syn i tradinganalysen, och det kan vara farligt. När man sätter sin tradingplan för den specifika marknaden eller aktien tycker jag man ska vara extra tydlig i vilket tidsperspektiv den specifika affären ska vara. Largecap är ett extremt bra exempel där man ska ha stor respekt för de flöden som styr aktierna på daglig basis, att köpa dippen i ett bolag som tenderar att trenda nedåt, trots att du personligen tyckte att rapporten var bra, över estimaten och att de höjde utdelningen med 15%. DET spelar ingen roll när någon fond eller större aktör vars säljflöde är starkare än köpflödet från övriga i marknaden. Fonderna kör dessutom oftast igång sälj/köpsnurror som dessutom har i åtanke att arbeta under hela dagen. Vill ett flöde från Nordea sälja 100k EVO kommer de sannolikt inte göra det med 5st 20k ordrar på snabbast möjligast tid, utan de kommer kanske i högre sannolikhet att sälja 12,5k per timme i 8 timmar.

Det jag vill påpeka är att man bör tänka över om analysen i positionen är en analys i form av tid som i 10 minuter eller 10 dagar eller i prisperspektivet till exempel 1 eller 10 kr. Enligt mig är det väldigt svårt att avgöra och jag behöver verkligen bli bättre på det. Siktar jag på ett kursmål och får det “snabbare” än jag tänkt mig är det lätt att man säljer en del och behåller en liten del av positionen i hopp om att få ut den kvarstående delen på högre kurser. Men i efterhand kan jag oftare se att jag borde tagit hem hela vinsten när jag väl hade möjligheten. Därför försöker jag hålla mig till priset och inte tiden i min trade.

FillorKill-grabbarna pratade även lite om ämnet där Phukets långsiktiga innehav gått starkt och att man som trader ofta är där och försöker pilla i de långsiktiga innehaven. Att sätta en målkurs och sedan hålla sig till den kan vara svårare än vad man tror..

Ta det lugnt där ute!

Vi hörs

Ekka

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer