Hoppa till huvudinnehållet

Tiden, den ultimata valutan!

Jag skriver mycket om aktier, investeringar och pengar. Fokus hamnar lätt på kronor och ören när det egentligen borde vara på något annat, något större.

Jag tror inte att man blir mer lycklig av pengar. Pengar kan ge en trygghet och ett lugn, alla borde ha en buffert för att klara av att betala räkningar och ha täckning för oväntade kostnader som kan dyka upp. Jag tror dock inte att man blir mer lycklig av ett större hus, en större bil eller fler prylar.

Ofta mäts framgång i pengar, status och prylar. Men vad är alla dessa grejer värda om man inte har frihet och tid att umgås med nära och kära?

Mitt mål är att nå ekonomisk frihet!

För ungefär 10 år sen satte jag upp ett mål, jag ville bli ekonomiskt fri!

  • Fri att arbeta om jag vill men inte måste
  • Fri att bestämma hur jag ska disponera min tid
  • Fri att leva mitt liv på mina villkor
  • Mer tid till familjen
  • Mer tid till träning och hobbies

Att investera i aktier och fonder blev mitt verktyg för att nå detta mål. Jag kommer från en bakgrund där ingen i min familj eller släkt varit särskilt intresserad av börsen. Hade det inte varit för internet och bloggar inom aktier och ekonomisk frihet så hade jag troligtvis aldrig startat min resa mot ett liv med fler möjligheter och större frihet.

För strax över 10 år sedan började jag räkna på hur mycket pengar jag skulle behöva för att bli ekonomiskt fri. Som student var jag van vid att leva på lite pengar och jag fortsatte i samma stil även när jag började arbeta, det gjorde att jag kunde investera mellan 8 000-12 000 kr per månad.

Min plan såg ut ungefär så här:

Räkna gärna själv, Nordnets sparkalkylator hittar ni här: Sparkalkylator

Tack vare en väldigt stark period på börsen har det dock gått betydligt snabbare. Börsen har gått väldigt starkt under de senaste 10 åren och jag har lyckats slå index med ett par procentenheter i snitt per år.

Mitt kapital idag på börsen är ungefär 4,2 miljoner kronor. När jag når 4,5 miljoner anser jag mig vara ekonomiskt fri.

4 500 000 kr innebär enligt 4%-regeln att jag kan ta ut 180 000 kr per år från börsen. Detta motsvarar 15 000 kr per månad vilket täcker mina fasta + rörliga utgifter.

Det är inte på något sätt en nivå som tillåter något lyxliv med bilar, båtar och massa prylar. Materiella ting har dock aldrig varit mitt mål eller drivkraft.

15 000 kr i månaden är dock tillräckligt mycket för att jag ska kunna välja om jag vill arbeta eller inte.

Tiden

Jag anser att tiden är den ultimata valutan. Att frigöra mer tid är viktigare än alla pengar i världen. Att ha pengar som arbetar på börsen gör att man på sikt kan jobba mindre själv, man bli mer och mer oberoende av en arbetsinkomst. Att byta sin tid mot pengar blir mindre viktigt när man har en pengamaskin som kan spotta ut passiva intäkter som täcker de fasta + rörliga utgifterna man har.

Redan idag har jag valt att gå ner till 80 % arbetstid för att få en extra dag hemma med min son. Min plan är att gå ner ännu mer i arbetstid framöver, jag har inte bestämt om jag kommer sluta arbeta helt eller jobba deltid. Jag tror att 60 % kan vara en ganska bra nivå, då har man mycket tid över till annat samtidigt som man ändå får det sociala utbytet på jobbet.

Att frigöra mer tid tycker jag är ett härligt mål, tiden är den ultimata valutan.

Pengarna har aldrig varit målet utan ett verktyg för att nå mitt riktiga mål, ekonomisk frihet.

I januari förra året startade jag mitt Instagramkonto Pengabingen__

På Instagram har jag idag ungefär 60 000 följare som är intresserade av aktier, sparande och ekonomisk frihet. Jag blir väldigt varm och glad över att det är så många som är intresserade av att förändra och förbättra sin ekonomiska framtid.

Vilket är ditt mål med att spara och investera?

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2021-02-26 11:42

Bra inlägg, pengar är bara medlet, målet är frihet.