Temperaturen i det pågående handelskriget mellan USA och Kina ökade några grader under torsdagen när Kanada grep den kinesiska telekomjätten Huaweis finanschef på uppdrag av USA. Händelsen fick konkurrenten Ericssons aktie att stiga.
Västerländska regeringar oroas över att teknikföretaget kan användas som redskap för spionage åt den kinesiska regimen. USA har till exempel tidigare blockerat Huaweis utrustning i landet av nationella säkerhetsskäl. Australien och Nya Zeeland har stoppat företaget från att bygga ut 5G-teknik. Huawei själva har avfärdat anklagelserna flertalet gånger om att Peking skulle ha något inflytande över bolaget.
Vilket betydelse tillmäter då analytiker den senaste händelsen?
“Om hon inte släpps fri på Kinas begäran, kan denna historia utvecklas i en mycket allvarlig riktning på den globala nivån”, skrev Anders Elgemyr på Jarl Securities i en dagsrapport.
USA kräver nu att hon utlämnas och har planerat en domstolsförhandling till fredagen.
Till saken hör att hon greps samma dag som Donald Trump satt och åt middag med sin kinesiske motsvarighet Xi Jiniping i Argentina under den gångna G20-helgen och nu är frågan om de båda hade denna infomration under mötet.
Huawei är verkligen en av kronjuvelerna i Kinas näringsliv då det var det första kinesiska företag som på allvar kunde utmana och vinna över sina västerländska konkurrenter. Det är svårt att hitta en direkt jämförelse utan att behöva tillgripa symboliken i att gripa någon av svenska kungafamiljen. Kanske inte kronprinsessa Victoria men väl Madeleine, skriver Elgemyr vidare.
“Måste rimligen svara med samma mynt”
Skulle kunna gynna Ericsson och Nokia
Huawei är för övrigt uppgång vad gäller smartphones. Bolaget passerade Apples marknadsandel, enligt en rapport från Gartner i slutet av augusti. Detta efter marknadsettan Samsung.
Hur påverkar den senaste tidens utveckling den fortsatta utvecklingen för USA- och Kinabörserna?
“Amerikanska aktier mest intressant”
Vad gäller effekterna av handelskriget så väntas de inte bli speciellt stora. Orsaken till detta är att den amerikanska ekonomin är relativt slutet.
Något som bedöms ha en större betydelse för utvecklingen av den amerikanska ekonomin är Federal Reserves penningpolitik med fortsatta räntehöjningar. Grundscenariot är en fortsatt höjning upp mot 4 procent.
Flera skäl till inbromsning
De fallande vinstprognoserna kan om möjligt nått en botten eller platå. Någon effekt de kinesiska insatserna väntas dock bli synliga först mot slutet av året. Någon sänkning eller lättnad av tullarna är inte i sikte i nuläget.
Den amerikanska kapitalförvaltaren BlackRock med chefsstrategen Richard Turnill i spetsen hade inför G20-mötet förhoppningar om minskade spänningar mellan de båda länderna, men genom den senaste utvecklingen har alltså motsatt skett.