Hoppa till huvudinnehållet

Temperaturen stiger i handelskriget

Temperaturen i det pågående handelskriget mellan USA och Kina ökade några grader under torsdagen när Kanada grep den kinesiska telekomjätten Huaweis finanschef på uppdrag av USA. Händelsen fick konkurrenten Ericssons aktie att stiga.

Det handlar om Meng Wanzhous som för övrigt är dotter till Huaweis grundare Ren Zhengei, vilket ger henne en plats i den kinesiska makteliten. Tilltaget ledde till omedelbara protester från Kina.

Västerländska regeringar oroas över att teknikföretaget kan användas som redskap för spionage åt den kinesiska regimen. USA har till exempel tidigare blockerat Huaweis utrustning i landet av nationella säkerhetsskäl. Australien och Nya Zeeland har stoppat företaget från att bygga ut 5G-teknik. Huawei själva har avfärdat anklagelserna flertalet gånger om att Peking skulle ha något inflytande över bolaget.

Dagen efter gripandet uppgav källor för Reuters att även Japan ska avstå utrustning från Huawei, samt även ZTE, när cyberskyddet ska rustas upp.Denna gången handlade det om misstankar att Huawei brutit mot USA:s sanktioner mot Iran. USA:s justitiedepartement har sedan i våras utrett Huaweis verksamhet i just Iran. Det var den brittiska storbanken HSBC som upptäckt de misstänkta transaktionerna och slog larm till federala åklagare i New York.

Vilket betydelse tillmäter då analytiker den senaste händelsen?

“Om hon inte släpps fri på Kinas begäran, kan denna historia utvecklas i en mycket allvarlig riktning på den globala nivån”, skrev Anders Elgemyr på Jarl Securities i en dagsrapport.

USA kräver nu att hon utlämnas och har planerat en domstolsförhandling till fredagen.

Till saken hör att hon greps samma dag som Donald Trump satt och åt middag med sin kinesiske motsvarighet Xi Jiniping i Argentina under den gångna G20-helgen och nu är frågan om de båda hade denna infomration under mötet.

Huawei är verkligen en av kronjuvelerna i Kinas näringsliv då det var det första kinesiska företag som på allvar kunde utmana och vinna över sina västerländska konkurrenter. Det är svårt att hitta en direkt jämförelse utan att behöva tillgripa symboliken i att gripa någon av svenska kungafamiljen. Kanske inte kronprinsessa Victoria men väl Madeleine, skriver Elgemyr vidare.

“Måste rimligen svara med samma mynt”

Gripandet kommer också i ett skede när den 90-dagars förhandlingsrundan inletts mellan de båda stormakterna.“Kina måste rimligen svara med motsvarande mynt”, funderar Elgemyr vidare.

Skulle kunna gynna Ericsson och Nokia

Han lyfter fram att Ericsson och Nokia skulle kunna gynnas av detta vilket öppnar upp för nya upphandlingar för de båda telkomjättarna och möjligheter att ta ut högre priser än tidigare. Båda bolagen anses vara neutrala på den allt mer politiserade globala scenen. “I nästa vända kan all kinesisk högteknologisk utrustning ifrågasättas”.Ericsson steg 1,8 procent under torsdagen och gick därmed mot strömmen mot kraftigt fallande Europeiska börser. Nokia ökade dryg 1 procent.

Huawei är för övrigt uppgång vad gäller smartphones. Bolaget passerade Apples marknadsandel, enligt en rapport från Gartner i slutet av augusti. Detta efter marknadsettan Samsung.

Hur påverkar den senaste tidens utveckling den fortsatta utvecklingen för USA- och Kinabörserna? 

Huawei-tumultet fick Shanghai Composite att falla nära 2 procent under torsdagsmorgonen och är hittills i år ned drygt 21 procent. Det kan jämföras med USA:s breda index S&P500 som var upp kraftigt men vars uppgång kommit av sig och nu är plus 1 procent för de dryga elva månaderna.

“Amerikanska aktier mest intressant”

Kapitalförvaltaren Alfred Berg ser fortsatt amerikanska aktier som de mest intressanta och behåller sin övervikt för USA då ekonomin överraskar i styrka, av flera skäl: Dels den starka privata konsumtionen som fått stöd av den snabba sysselsättningsökningen, men även sänkta skatter som ger en skjuts uppåt, inte bara för företagen utan spiller även över på hushållen.Konsumentförtroendet ligger kvar nära rekordhöga nivåer och det finns ännu inga tydliga tecken på att företagens investeringar påverkats negativt av handelsoron, konstaterar han.

Vad gäller effekterna av handelskriget så väntas de inte bli speciellt stora. Orsaken till detta är att den amerikanska ekonomin är relativt slutet.

Något som bedöms ha en större betydelse för utvecklingen av den amerikanska ekonomin är Federal Reserves penningpolitik med fortsatta räntehöjningar. Grundscenariot är en fortsatt höjning upp mot 4 procent.

Flera skäl till inbromsning

I Kina har ekonomin bromsats in av olika skäl. Dels har staten begränsat utlåningen för att parera den ökande skuldsättningen och stigande fastighetspriser, men handelskriget har gett en negativ effekt på exporten. För att motverka de negativa effekterna från handelskriget har myndigheterna de senaste månaderna åter börjat lätta på kreditgivningen. Det handlar om sänkta skatter och att staten låtit yuanen tappa i värde mot den amerikanska dollarn.”De positiva tillväxteffekterna väntas bli synliga mot slutet av året och 2019”, kommenterar Olavi.

De fallande vinstprognoserna kan om möjligt nått en botten eller platå. Någon effekt de kinesiska insatserna väntas dock bli synliga först mot slutet av året. Någon sänkning eller lättnad av tullarna är inte i sikte i nuläget.

Den amerikanska kapitalförvaltaren BlackRock med chefsstrategen Richard Turnill i spetsen hade inför G20-mötet förhoppningar om minskade spänningar mellan de båda länderna, men genom den senaste utvecklingen har alltså motsatt skett.

“Fortsatt stor nedsida”

Turnill såg fortsatt stor nedsida och att bristande samtal kan spä på oron för en devalvering av kinesiska yuanen, vilket i sin tur skulle medföra en nedgång i kinesiska tillgångar. BlackRock behåller sin övervikt på amerikanska aktier.De båda förvaltarna ser därmed fortsatt USA som vinnare, i alla fall i nuläget.

Rikard Jansson, Finwire

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer