Hoppa till huvudinnehållet

Tecken på ökande oro i marknaden

Detta inlägg är marknadsföring.

Volatiliteten ökar åter, och det är ett tydligt tecken att oron är på väg tillbaka. Närmaste veckorna kan bli turbulenta på börsen.

En titt i diagrammet nedan visar hur VAP-indikatorn börjat falla i takt med att den kortsiktiga volatiliteten ökar. Det är inga dramatiska ändringar ännu, men en tydligt tendens. Om det fortsätter kan det vara en varning – eller “förskalv” som vi brukar kalla det på kontoret. Till saken hör ju också att oktober är börsens svarta svan med en extrem överrepresentation av dramatiska nedställ historiskt. Mer om det längre ned.

I diagrammet ser vi också volymprofilen till höger. Jag har markerat ut de mest intressanta nivåerna där omsättningen varit låg senaste 4 åren. Tydligast är stödområdet runt 1700 där omsättningen varit mycket lägre jämfört med tex 1600 och även 1800. Köpare och säljare har haft uppenbart mycket svårare att komma överens på just nivån runt 1700 vilket lett till färre avslut. Därmed utgör nivån ett intressant vägskäl.


Simulering dramatiska börsdagar på hösten
Vi kan testa utfallet för köp vid stängning under de mest dramatiska börsdagarna på hösten i Autotrader Pro. I simuleringen nedan har jag simulerat köp vid stängning om OMXS30 är ned minst 3% sedan igår (endast oktober och november). Sälj sker 10 börsdagar senare, dvs 2 veckor.
Slutsatsen är tydlig: Om börsen går ner mer än 3% på en och samma dag i oktober eller november har det historiskt oftast varit ett mycket bra köptillfälle på två veckors sikt.

Utfall:
Antal affärer: 17
Vinster: 10
Förluster: 7
Genomsnittsvinst per affär: +2,87%
Ackumulerad avkastning hela perioden (1992-nu): +64,8% inkl återinvestering

Rikard NilssonPartner
Utgivare av Autostocks analysplattform Autotrader

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer