Hoppa till huvudinnehållet

Techbjässarna bekänner färg – kolla efter det här

Det blir riktig techfest på torsdag då bland annat Facebook, Alphabet, Apple och Amazon kommer med rapporter. Jag har kikat närmare på vad som väntas. Kommer de jättar som är pandemivinnare att fortsätta tillväxten? Hur går det med ambitionen för flera av dem att skapa fler intäktsben vid sidan av affärsområden som kan ha peaken bakom sig?

De senaste veckorna har det varit nervöst i techjättarna. Anledningen är först och främst de kraftiga uppgångar vi har bakom oss – det är tech som extremt tydligt dragit den amerikanska börsen. Nasdaq Composite är upp med 25 procent i år, medan Dow Jones är ned med 4 procent. S&P 500 är upp med 8 procent och det är techjättarna som är en stor anledning till det.

Med en sådan utveckling har techjättarna, hur dominerande de än är och hur stora vinster de än gör, en del att svara upp mot. En rekyl är nästan oundviklig efter en uppgång av den här sorten. Och nu ser vi hur pandemin åter tar ett grepp om den globala ekonomin.

Det amerikanska presidentvalet kan bidra till en del av nervositeten. Joe Biden leder i opinionmätningarna, och har utlovat skattehöjningar för bolag, från dagens 21 % (sänkt från 35 % av Trump) till 28 %. Han vill också höja skatten på utländska inkomster. För techjättarna vore det bästa rent finansiellt om Trump blev kvar.

Jag håller inte med de som talar om en techbubbla. Det här är fundamentalt starka bolag med starka balansräkningar, flera drivande intäktsben, dominerande marknadspositioner inom sina områden men ändå en hel del kvar av tillväxtkakan i takt med att digitaliseringen expanderar. Hotet mot bolagen är främst av politisk karaktär.

Alphabet

Alphabet tillhör gruppen techjättar som inte direkt är pandemivinnare. Annonsmarknaden vek under våren vilket drabbade Alphabets vinst i andra kvartalet. Men omsättningen hölls ändå uppe bra även om försäljningen föll något (2 %), vilket ändå är ett styrkebesked. Även Alphabet satsar på molntjänster, som blir ett till intäktsben.

Men Google har nu blivit så stort att trots att man rider på digitaliseringen så är man nu så stort att man nästan är mer beroende av den allmänna konjunkturen. Det gör att analytiker nog kommer vilja veta hur man ska tackla eventuellt sämre makroläge nästa år, och vad man tänker göra för att hålla den goda utvecklingen uppe.

Intressant att följa framöver blir eventuella regleringar – justitiedepartementet anser att Google har agerat konkurrenshämmande för att behålla sitt monopol på marknaden. Och Google är ju verkligen en gigant som slukar det mesta. Hotet mot jätten är just regleringar, och att politiker helt enkelt kan komma att vilja bryta upp giganter som blir FÖR dominerande. Å andra sidan finns det de som hävdar att en uppdelning av bolaget skulle synliggöra ännu större värden.

Facebook

Facebook imponerade i andra kvartalet, trots att man som bolag delvis är beroende av annonsintäkter. Användandet av digitala tjänster som Messenger och WhatsApp under karantäntiden, och där bör vi möjligen kunna se en lite lägre tillväxt i tredje kvartalet. Men Facebook har lyckats slå analytikernas förväntningar under tre av de senaste fyra kvartalen.

Dock ligger det en annonsbojkott som kan störa resultatet. För som alltid är ett moln på Facebooks himmel det politiska bruset. Annonsbojkotten briserade under juni och juli. Men Facebook själva menar att bolagets framgångar beror på att bolagets kunder främst är småbolag, och att större kunder spelar mindre roll. Man ska också ha i åtanke att det många gånger under åren stormat kring Facebook, men bolaget har fortsatt gå fram som en slåttermaskin. Optimisterna menar att det finns intäktspotential kvar i Facebooks affärsmodeller – tittar man exempelvis på den totala traditionella annonsmarknaden så har Facebook fortfarande en liten andel. Men det är alltid politiskt brus kring Facebook och den risken måste man som investerare ha med sig.

Amazon

Också Amazon kom med en urstark rapport i andra kvartalet, med en försäljningsökning på 40 procent. Visserligen har nedstängningarna lättats men nätshoppar gör vi i hög utsträckning fortfarande, samt nyttjar molntjänster , och de stora investeringarna för att mäkta med den ökade aktiviteten under pandemin är gjorda. Ännu en stark rapport väntas, förutsatt att trenderna med att jobba och shoppa hemifrån fortsätter.

Molntjänsten Amazon Web Services är spännande, för här är marginalerna mycket högre än i e-handelsaffären. Det blir intressant att se om tillväxten kan fortsätta.

Apple

Även Apple är en pandemivinnare, och det kunde vi se i rapporten för det andra kvartalet. Vårt hemmajobbande tycks fortgå ett bra tag till, vilket gynnar Apple som är väl positionerat för att tillhandahålla nya MacBooks och Iphones. Fortsätter trenden med hemmajobb är det en drivande faktor, men marknaden kommer nog vilja att Apple visar tillväxt på fler håll.

Apple försöker ju bli mindre beroende av hårdvara och istället öka servicetjänsterna. Här kommer investerarna vilja se god tillväxt för Music, TV+.

Vinsten väntas bli lite lägre men å andra sidan har Apple överträffat analytikernas förväntningar med de fyra senaste rapporterna.

Även i Apple är eventuella regleringar orosmolnet. Apple har ofta anklagats för att missbruka sin dominerande marknadsposition, nu senast av Spotify. Men man har även kritiserats av Facebook och har en konflikt med Epic Games, som gjort att populära Fortnite kastats ur App store.

Utveckling av antalet ägare i år via Nordnets plattform:

Alphabet A: 80 %

Alphabet C: 4 %

Facebook: 55 %

Amazon: 40 %

Apple: 125 %

Microsoft: 104 %

Netflix: 50 %

/Frida

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer