Hoppa till huvudinnehållet

Tech-raketerna

När det gäller att välja fonder så är de vanligaste råden:

  • Välj fonder med låga avgifter (gärna indexfonder) för att undvika att avgifterna äter upp avkastningen
  • Lägg större delen av kapitalet i en globalfond.
  • Fördela portföljen över flera olika marknader för att hålla nere risken.
  • Vill du ha det lite mer äventyrligt, kan du krydda portföljen med en mindre del i tillväxtmarknader eller branschfonder.

Det är ett helt ok råd, men tittar vi historiskt så har teknikfonderna (trots sina höga avgifter) utklassat alla stora fondgrupper de senaste tio åren, så jag tycker att det finns skäl att ifrågasätta råden och kika lite extra på teknikfonderna. Techfonderna har avkastat över 500% de senaste 10 åren. Sverige-fonderna ligger på 225%. Det är en galet stor skillnad!

Vän av ordningen är då snabb och påpekar att teknikfonderna är så himla riskabla, så låt oss titta på det. Risk och avkastning är två ord som ofta nämns tillsammans; låg risk ger ofta lägre avkastning och högre risk ger i sin tur möjlighet till högre avkastning. Inget konstigt med det, men kikar vi på Sharpe-kvoten, dvs den riskjusterade avkastningen så blir bilden en annan. Snittet för teknikfonderna är enligt Morningstar 1,5, medan Global-fonderna landar på 1,2 och Sverige-fonderna på 1,0. En hög Sharpe-kvot indikerar att förvaltaren lyckas skapa hög avkastning, utan att det medfört en högre risk. Detta faktum tycker jag talar för att teknikfonder inte självklart bör ses som högriskprojekt utan att de mycket väl förtjänar en plats i portföljen.

Vi har ca 40 teknikfonder på svenska marknaden varav hälften har 15 års historik, så det är ingen purung bransch direkt. Bland topp 7 (på 1, 3, 5 och 10 år sikt) hittar vi följande fonder:

I snitt så ser vi att de har avkastat hela 22% i snitt de senaste 10 åren. Det är verkligen inga dåliga siffror. Överlag så investerar Tech-fondförvaltarna i USA. Undantaget i listan ovan är Swedbank Robur Ny Teknik som har ett Nordiskt fokus. Slår vi ihop de sju fonderna så är deras största innehav (i storleksordning): Alphabet, Microsoft, Apple, Oracle och Intel, dvs stora amerikanska bolag.

Uppstickarna

Även om bolagen ovan presterar bra så finns det nykomlingar som det är värt att hålla ett öga på. Vem vet, kanske är någon av dessa morgondagens vinnare?

  • Core Ny Teknik: stjärnförvaltarna Carl Armfelt och Erik Sprinchorns nya fond med fokus på teknik, hälsa och digitala varumärken. Lyssna gärna på #Sparpodden där Carl berättar mer om fonden och den bakomliggande orsaken till namnet “Core”. Deras månadspresentation ger ytterligare kött på benen.
  • BFG Next Generation Technology A2: fokuserar på “ny och kommande teknik”, tex AI, automation, robotteknik och betalningssystem.
  • Augmented Reality Fund A: fokuserar på bolag verksamma inom Augmented reality (”AR”), Virtual Reality (”VR”) eller Mixed Reality (”MR”),

Hur tänker du kring Tech-fonder och deras framtid?

PS: För tydlighetens skull så vill jag bara säga att jag har BGF World Technology (i PPM), Skandia Time Global, DNB Teknologi, Core Ny Teknik samt Swedbank Robur Ny Teknik (i mina tjänstepensioner). Core finns även i mina privata portfölj.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer