Hoppa till huvudinnehållet

Tankar om EQT

Imorgon tisdag börjar riskkapitalbolaget EQT handlas på börsen. Det har rapporterats att emissionen är fulltecknad. Jag tycker bolaget är intressant – men det finns några frågetecken att fundera på.

Det är inte konstigt att noteringen av EQT får stor uppmärksamhet, inte minst medialt. Bolaget är välkänt, med stark historik och en lite annorlunda profil och inriktning, med mycket it och hälsovård exempelvis. Och det passar bra som komplement till svenskarnas annars ofta bank- och verkstadstunga portföljer (dock ska man vara medveten om att det mestadels blir en indirekt exponering mot innehaven, eftersom det inte är fonderna som noteras). Ur medialt perspektiv är riskkapital, en sektor som ofta har ansetts vara lite hemlig, spännande och framför allt icke-transparent, som blir publikt en guldgruva att gräva i. Räkna med avslöjanden om höga ersättningar och så vidare framöver.

Förvaltningsavgifterna är “grejen”

“Grejen” för den som köper aktien är förvaltningsavgifterna som EQT får in via sitt stora förvaltade kapital. Plus intjäningen från de egna innehaven i fonderna. Det handlar om stabila intäkter, och det finns helt klart ett sug efter just sådana bolag på börsen.

För en vanlig sparare är det svårt att få en uppfattning om bolaget är värt priset på mellan 60-65 miljarder. Det är ungefär lika mycket som Kinnevik. Det finns ett intervall, vilket alltid innebär en större risk vid teckning. Å andra sidan har vi sett noteringar med bredare intervall, exempelvis i fallet Traton. Ofta betyder ju svårvärderat onoterat en rabatt, men EQT kan å ena sidan hävda att spararen kommer åt exponering man inte kan få på annat sätt.

En fråga som alltid är bra att ställa sig är varför man gör en notering. Beror det på att man behöver ta in mer kapital för att expandera? Eller för att man vill casha hem i en fortfarande helt okej noteringsmiljö? Det ena behöver kanske inte heller utesluta det andra. Men jag hittar inget direkt bra svar på varför noteringen görs, och därför blir det en liten varningsflagg.

Man ska också ha med sig vad ett riskkapital innebär i termer av strukturer och komplexitet. Vi småsparare kommer sannolikt vara lägre prioriterade än EQT:s partners, som dessutom kan ha andra incitament.

Jag tycker ändå att EQT är ett intressant bolag. Vill man inte köpa EQT når man ju också till en liten del exponeringen i Investor, som dessutom lär få minskat substansrabatt när ett onoterat innehav blir noterat. Bedömare räknar med att substansrabatten kan minska med 2-3 procent i Investor till följd av noteringen av EQT.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer