Hoppa till huvudinnehållet

Tankar och teman för 2017

Fingerprint halverar sin kurs, oljepriset vänder upp efter Opec-uppgörelsen. Dollarn kan behålla sin styrka under första halvåret nästa år men faller sedan då Trump får en kort smekmånad. Det är i korta drag det tradern och Twitterprofilen MadzTrader siar om inför 2017. Läs hela hans krönika nedan.

Jag tror att nästa år kan bli ett riktigt intressant år på väldigt många plan. Tycker det känns lite som läget nyårsskiftet 2006/2007. Då var subprimekrisen i sin linda och i mainstreammedia var det ingen som ens pratade om CDS/CDO, subprimelån eller mezzaninetrancher. Det var supercykel och några moln fanns det inte i horisonten. Vi vet alla vad som hände sen. Men vägen fram dit minns kanske inte alla lika väl. I februari 2007 kom första nålen i bubblan och vi fick en riktigt rejäl sättning och en ordentlig dos fear. Undrar om det var då BFTD (Buy the fucking dip) egentligen myntades, för den sättningen som kom var brutal. Det var en dip som definitivt skulle köpas. I maj samma år fick vi sen en ny topp som markerade slutet för den bullperioden. Jag kan tänka mig att vi får ett liknande scenario igen. Terminerna är stekheta just nu och jag tror vi kommer se en första topp i februari kanske, ett OMX som träffar 1750-1800. Men den stora frågan är om den dippen jag tror kommer ska köpas eller inte. Personligen har jag svårt att tro att marknaden har det i sig för att sätta en ny topp senare. Att calla en topp är en gissningslek. Rörelserna blir nästan alltid betydligt större än vad man tror. Det funkar bra för mig att ha ett större scenario i bakhuvudet när jag handlar, och en februaritopp är min arbetshypotes just nu.

Jag tänkte lista lite teman som jag tror kommer vara i spel nästa år. Att sticka ut nacken har jag inga större problem med, så ger mig på ett par lite galna utspel som mer är tänkt som inspiration och inspark till reflektion än profetior. Lite galet kanske, men inte helt omöjligt att det kommer hända helt enkelt.

Fingerprint halveras igen under 2017

Börjar med att få nacken avhuggen….

I min mening var kapitalmarknadsdagen lite av en ”det här är så bra det nånsin kommer bli” event. Jag tycker hela bevisbördan ligger på bolaget att leverera och jag tror att de har marknaden emot sig till 100%. Smartphonebusinessen tror jag toppat både salesmässigt och marginalmässigt. Konkurrens, mindre sensorer och lägre teknikvärde i sensorerna kommer leda oss dit. Dessutom tror jag USD-medvinden vänder nästa år. Min vy blir då att vi får flertalet prognossänkningar under året och att 2018 kommer landa långt under miljarden i vinst och fortsatt fall 2019. I det scenariot är den delen av verksamheten kanske värd 7-8 miljarder. Återstår att värdera nya områden som smarta kort osv. Tror inte det är 2018 det händer, men området har mer potential att få högre inträdesbarriärer om de lyckas koppla produkten till en hårdvarustandard med höga krav. Men här är det verkligen svårt att uppskatta läget. 10 miljarder är kanske rimligt som marknadsvärde i slutet av 2017 om jag får rätt. Skulle vara lätt att klappa sig själv på axeln och ge mig själv rätt i min vy för biometri som jag hade inför 2016, att håsen var över. Ett bra call så klart, men jag ropade varg hela vägen upp 2015….Tro nu inte att jag tror att jag är expert på det här området, det är det sista jag är. Men det här är min arbetshypotes för Fingerprint nästa år, rätt eller fel vet vi om ett år helt enkelt. Ta det för vad det är, en liten galen tanke! Stolle-Madz?

Oljepriset upp till 75-80 USD

Opec/Non-Opec-dealen tror jag markerar ett sentimentskift. En bred uppgörelse helt enkelt som borgar för att vi sett en ny lägsta nivå i oljan. Kopplar jag ihop det med min vy om svagare USD så är potentialen för höga oljepriser där. Nu tror jag å andra sidan att om vi får oljepriser över 65 USD så kommer kranarna att skruvas på till viss del varje fall och disciplinen vara sämre och marginalproducenterna i Nordamerika kommer tillbaka i än större utsträckning. Finns nog anledning att tro att det kan bli lite geopolitiskt stök nästa år också som kommer påverka priserna uppåt. All-in-all så spelar man det här lång oljeservice först och oljeproducenter second. Hävstången i höglevrade oljeservicebolag är enorm och det är väl främst Norge som hamnar i fokus för oss i Norden. Att vara lång NOK är självklart en no-brainer i det här scenariot med. Andra sidan av traden blir bolag som Vestas Wind kanske, där Trumpeffekterna kommer bli kännbara i USA.

Dollarstyrkan avtar

USD-styrkan tror jag sjunger på sista versen. Med det sagt tror jag vi kan se fortsatt styrka kanske hela H1 innan det vänder. Ikväll kommer FED höja räntan igen och det temat kommer fortsätta nästa år. Mycket av det Trump vill få gjort är USD-positivt i den korta banan. Få upp inhemsk konsumtion till exempel. Men, stort men, jag tror han är en fara på många sätt. Protektionism är inte bra. Tror baksidan av Trumpmyntet är försämrade handelsrelationer med i stort sett alla utom Ryssland. Med honom i vita huset tror jag framförallt relationerna med mellanöstern kommer försämras. Det kan helt klart påverka hur länderna där placerar sina reserver och det öppnar upp för att deras relationer med kineserna förbättras och att banden med Europa stärks. Om vi ser petrodollars bli petroeuros och petroyuans så kommer det få ganska allvarliga implikationer för räntorna i USA och den boostade inhemska konsumtionen får då ett bakslag. Koppla det med att jag tror det blir oundvikligt för ECB att hamna i samma läge som FED är i nu i andra halvan av 2017 så ser EURO mer attraktivt ut. Europa har haft sitt värsta stålbad kanske i och med att Brexit är over and done with (inte helt dock). Ett USA som är mer ego borgar för större betydelse av Europas inre marknad och deras relationer med Kina. Tittar man på Trumps persongalleri so far blir man mörkrädd och jag tror att republikanska etablissemanget gör i byxorna just nu. Jag hoppas det kommer begränsa honom ordentligt och jag tror att ”smekmånaden” med väljarna blir väldigt kort. Är medveten om att Kina har en agenda de med och att de inte gärna ser en starkare Yuan, snarare tvärtom. Men min grundtes är att Trump är farlig och att det kommer få allvarliga konsekvenser för USA. Timing är tricky och det kan dröja in i 2018 tänker jag. Att Ryssland är den stora vinnaren i alla avseenden är det ingen tvekan om tror jag. Ryssexponering är nog helt rätt i H1, sanktionerna lär lyftas.

Tillbakablick på 2016…

2016 har varit ett intressant år. Januaribäs som tog många på sängen och sabbade starten för mången trader fullastad med ”nyårskarameller”. Förändringen i Fingerprint när den blev del av OMXS30 var ett slag mot mångas intjäning det med. Som tur är fick vi en del bra event som skapade stora möjligheter. Brexit är det jag tänker på framförallt och i andra hand Trump och håsen därefter. Om det är nåt vi traders älskar så är det galenskaper som skapar möjligheter där rädslan maxar ut. Folkomröstningen i UK var ett fantastiskt exempel på det, och det märktes att marknaden hade lärt sig till presidentvalet i USA. Turerna i oljan har varit många och har skapat många lägen under året. Trumpeffekten på allt råvarurelaterat har varit massiv och lönsamt för dem som fångade den traden. Det i kombination med Opec-dealen har hållt en vaken varje fall när nyhetsflödet annars har varit tunt.

Tittar man på vinnarna i år bland OMX-bolagen så är det turnarounden i SSAB som så klart sticker ut. Boliden och LUPE har haft fantastiskt år, följt av verkstadsbolagen som i sen hås performat väldigt bra. Förlorarlistan domineras av teknik och läkemedel, lite samma tema i hela Norden. Novo Nordisk, en riktig growthdarling, har haft ett riktigt tungt år och har tappat över 450 miljarder svenska kronor i market cap. Det är ett Hennes & Mauritz som försvunnit där helt enkelt. Ericsson är ju ett kapitel för sig med vinstvarningar och katastrofrapporter. Största fallet i OMX står Fingerprint för.

… och lite tankar om 2017

När jag tittar på listorna över årets vinnare och förlorare känns det lite som att jag vill vända på dem till nästa år. Jag tror inte råvarurelaterat och verkstad kommer vara winners nästa år, utan är mer inne på läkemedel, medtech och teknik. Undantaget är då Fingerprint som jag tror går ett annat öde till mötes nästa år. Ska jag välja några korta och några långa bland de stora bolagen i Norden nästa år så kommer min lista se ut så här:

Novo Nordisk

Ericsson

Coloplast

Getinge

Fingerprint

SSAB

Boliden

Salmar

2017 kommer bli ett minst lika intressant år tror jag. Spelar det ut som jag tänkt att vi kommer se en ny topp och därefter ner så kan det vara bra att ha en del saker i åtanke. Likviditet, likviditet och återigen likviditet. Small- och midcaps kommer i mitt scenario att blöda rätt ymnigt och riskerar att bli riktiga likviditetsfällor. Bolag som MyFC som i normalfallet omsätter 30-40.000 aktier om dan kommer inte ha en utgång ens. Det finns många såna bolag och mitt råd är att kliva upp i storlek på bolagen i portföljen. Det kan komma att bli dippen man absolut inte ska köpa och dippen som det kommer vara väldigt svårt att komma ur. Lite svart syn kanske. Det passar min tradingmodell väldigt bra eftersom jag handlar nästan uteslutande large caps. Tror det kan bli stökigt och tror att politik kommer ha stor betydelse för de lite större trenderna. Många traders håller till i småbolagsträsket och det kan bli tufft där på sina håll. Blir intressant att se hur IPO-marknaden håller sig, tror 2017 är året att vara väldigt selektiv i det man tecknar aktier i.

Tror att det här summerar min road map för nästa år ganska bra. Tycker att det är skönt att få ner på papper vad man egentligen tror om de större penseldragen och cementera det i bakhuvudet. För mig är det en bra hjälp varje fall!

God avslutning på året, god jul, gott nytt år och tänk att 2017 kommer bli ditt år.

//Madz

@Madztrader

Ståndpunkten är krönikörens egna uppfattningar och kommentarer är publicerade så som de lämnats i original.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
4 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2016-12-14 17:29

Kan du förklara detta lite mer. Jag kanske är trött men jag förstår inte riktigt.

-Small- och midcaps kommer i mitt scenario att blöda rätt ymnigt och riskerar att bli riktiga likviditetsfällor. Bolag som MyFC som i normalfallet omsätter 30-40.000 aktier om dan kommer inte ha en utgång ens. Det finns många såna bolag och mitt råd är att kliva upp i storlek på bolagen i portföljen. Det kan komma att bli dippen man absolut inte ska köpa och dippen som det kommer vara väldigt svårt att komma ur. Lite svart syn kanske.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2016-12-14 18:11

I bäsmarknad blir generellt dörren väldigt trång när alla ska ur små och medelstora bolag. Likviditeten torkar väldigt snabbt upp och orderböckerna gapar med större spreadar och mindre volym på alla nivåer. Då faller det snabbt när det säljs på helt enkelt. Det som idag inte är ett problem att vända ut i spreaden kommer kräva tid och massa nivåer neråt att bli av med. 100.000 MyFC kommer man ur ganska lätt nu kanske, men i bäs kommer det kanske kosta 2-3 kronor på kursen och ta en vecka…

Anonym
Anonym
2016-12-15 14:22

Har du några favoriter bland de norska oljeservicebolagen?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2016-12-15 17:15

Polarcus, Songa, PGS och Prosafe kanske. Gjort refinansieringsresan