Hoppa till huvudinnehållet

Ta tag i högriskkontona, Bolund

Det är ett faktum att det är extremt svårt att hitta avkastning till låg risk i dessa lågräntetider. Tyvärr lockar det konsumenter till sparformen som utger sig för att kunna erbjuda just detta.

De flesta av er har säkert sett “erbjudandet”. Upp till tio procents ränta, när andra inlåningsbolag knappt mäktar med att bjuda 1 procent. Tio procent, det är ju mer än en årsavkastning på börsen till absolut noll risk.

Tyvärr stämmer inte detta. Risken med en insättning på dessa sparkonton kan vara många gånger högre än börsen. Det är så kallade högräntekonton, eller högriskonton, utan insättningsgaranti som förtsätter att locka ovana konsumenter. Bolagen heter UpplandsSpar, 4Spar och ViaSpar.

Sannolikt är du som läser detta inte en av dem som hakar på kontona. Du vet och förstår vad det handlar om. Men lockar konsumenter, det gör dessa konton, särskilt ovana konsumenter. Detta inte minst eftersom produkten kallas just “sparkonto”.

Men som sparare tar man en stor risk om man sätter in pengar. Risktagandet beror främst på att det inte otydligt hur stor risken egentligen är. När du investerar i exempelvis ett räntebevis finns en genomlysning och räntan sätts efter en kreditbedömning från ett kreditinstitut.

Vid en insättning i ett inlåningsbolag utan insättningsgaranti måste spararen själv göra den bedömningen och hur stor sannolikheten är för en så kallad kredithändelse. Bolaget står inte under tillsyn, den prövning som görs när bolaget registrerar sig hos FI handlar i stort sett bara om att kontrollera att vd och ledning inte är kriminella. Någon annan insyn i bolaget har inte Finansinspektionen.

Eftersom det finns ett tak på 50 000 kr för insättningar så kommer de här bolagen undan krav på kapitalbuffertar och intern styrning och kontroll. Det är därför extremt svårt för en sparare att skapa sig en bild av riskerna. Men många sparare kanske inte ens förstår att det inte handlar om ett vanligt sparkonto, och vet inte ens om att de behöver göra denna kontroll av bolaget.

Vi vet att sparare har drabbats i Fundior- och 24Money-härvan. Jag tycker att det är hög tid att dessa konton hindras från att existera. Finansinspektionen har tidigare föreslagit att alla inlåningsbolag bör tvingas att erbjuda insättningsgaranti. Jag tycker det är ett utmärkt förslag. På så sätt skulle den här typen av högriskkonton slås ut. Anledningen till att de erbjuder en så pass hög ränta är ju just för att de inte erbjuder insättningsgaranti. Ovana sparare som stöter på den här typen av höga räntor bör dra öronen åt sig. I själva verket är det ett varningstecken.

Trots att Finansinspektionen år efter år uppmärksammat problemet med högriskkonton, och sparare som råkat illa ut, så händer inget. Undertecknad intervjuade för några år sedan finansmarknadsminister Per Bolund som öppnade dörren för åtgärder mot högriskkontona. Men sedan har inget mer hänt.

Regeringen borde ta tag i högriskkontona en gång för alla.

Läs gärna Privata Affärer där jag ryter ifrån mot högriskkonton.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer