Hoppa till huvudinnehållet

Ta inte högre risk än du tänkt

Börsen har gått extremt bra det senaste året, vilket varit till glädje i våra portföljer. Men det gör också att många nu ligger med en helt annan fördelning av tillgångar i portföljen än som var tänkt från början. Glöm inte rebalanseringen i det här läget.

Stockholmsbörsens breda index är upp med hela 58 procent på ett år. Det gör att det helt enkelt kan vara läge att se över aktieandelen i portföljen.

Ponera att en person startade ett sparande för ett år sedan där 100000 kr sattes in i fonder. 60 procent gick in i aktiefonder och 40 procent i korta räntefonder.

Så här ett år senare har den fördelningen ändrats drastiskt. Nu är andelen aktier 70 procent, och andelen räntor 30 procent.

Det beror på att aktier har gått så extremt bra, medan korta räntor stått still. OMXSPI har som sagt på tolv månader stigit med 58 procent. Detta medan OMRX Treasury Bill Index, ett index som speglar utvecklingen i statsobligationer och som används som jämförelseindex av flertalet korta räntefonder, inte har gett något alls under samma period.

Den som önskar behålla andelen 60/40 kan därför behöva agera genom att antingen sälja av aktieandelar eller exempelvis sätta in kommande insättningar i räntedelen, annars får man en högre risk i portföljen än man tänkt sig. Särskilt mot bakgrund av att börsen slagit rekord efter rekord de senaste veckorna, vissa värderingar är skyhöga och riskaptiten når nya nivåer.

Med tanke på börsens utveckling kan det vara lätt att frestas att behålla den högre andelen aktier i portföljen, eftersom den gett så mycket mer. Men då får man fråga sig själv varför man valde den fördelning man valde från början och om samma tankar kring risknivå kvarstår. Man bör inte ha kvar den nya fördelningen bara för att börsen gått bra den senaste tiden – låt istället din riskvilja och sparhorisont bestämma. Tänk på att det varit ett exceptionellt börsår, vars uppgångar nästan saknar motstycke i kraft och längd. Därmed inte sagt att stora nedgångar väntar, men man behöver definitivt vara beredd på att andra typer av börsklimat kan ta vid.

Hur resonerar du?

/Frida

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
5 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Tim
Tim
2021-04-22 12:37

Exakt så jag resonerar. Mycket hänger på vad som händer med corona. Handel med Storbritannien och USA nu

Ragge
Ragge
2021-04-22 18:19

Vad är det som talar för räntefonder i ett långsiktigt sparande? Ett vanligt bankkonto är bättre, då du lättare kommer åt pengarna och slipper avgifter!😃
Sänka risken kan man göra genom att köpa en globalfond istället!

Lars Nilsson
Lars Nilsson
2021-04-23 20:42

Jag funderar över hur mycket av mina besparingar som jag kommer att behöva använda de närmaste åren. Denna summa har jag på ett vanligt bankkonto. Resten sätter jag på börsen. Så jag jobbar inte med att en viss andel ska vara placerad på ett visst sätt.

Richard Nordgård
Richard Nordgård
2021-04-26 10:54

Hej Frida! Vid fördelningen av aktier/räntebärande blir ditt resonemang lite för generellt. Du måste även ta hänsyn till spararens ålder. Jag är 75 år och har fördelningen aktier 33%, räntebärande 67%. Tråkigt, men realistiskt. Synpunkter? Richard

NBS
NBS
2021-04-29 18:22

OMXS30 steg med 3,6 % under 2020. Hittills I år har indexet stigit med 19,1 %. Detta indikerar väl inte att man än så länge bör gripas av panik. Med dessa data som grund borde kanske artikeln haft ett annat fokus.