Hoppa till huvudinnehållet

Sydkoreanska Shinhan Bank satsar på smarta konsumentlån i Vietnam

Nu är jag tillbaka i Sverige efter en lång och givande resa i Vietnam. Under min resa kom jag i kontakt med en hel drös av vietnamesiska startups. Många av bolagens appar använde jag dagligen t ex taxiappen Grab och MoMo Pay för att inte tala om restaurangappen Foody.

Jag håller på just nu att sammanställa min resa genom min temporära vlog som jag har haft mycket användning av för att minnas allt jag lärt mig. Dessutom vill jag påminna om min podcast som kommer ut inom kort. I veckans inlägg tänkte jag skriva om sydkoreanska Shinhan Bank som är en av de utländska banker som lyckats integrera sig bäst i Vietnam.

För inte allt för länge sedan kom banken ut med meddelandet om samarbetet med vietnamesiska MoMo pay kring deras E-wallet och betalkort för Samsung Pay. Nu ingår Shinhan Bank ett samarbete med vietnamesiska Zalo. Zalo är från början en meddelandetjänst likt Messenger i Vietnam, men har sedan något år tillbaka även en betalningstjänst Zalo Pay och Zalo Bank.

Om kunderna kopplar sitt Zalo bankkonto med sitt nya Shinhankonto och tjänar över $212 i månaden kan man få förmånligare låneräntor på privatlån. Mellan 1,33 till 2,4 procent månatligen. De 1000 första kunderna kan få en låneränta på 1,33 procent utan några övriga villkor. Kunder får möjligheten att kunna låna upp till 12 gånger sin nettoinkomst, maximalt $21500 upp till 60 månader.

Lånen går igenom en ansökningsprocess som baserar ansökningen utifrån kunden profil på Zalo och kreditvärdigheten bedöms utifrån uppgifterna. Blir personen godkänd så kontaktas denne av en lånehandläggare och dokumenten skickas. När dokumenten har fyllts i så skickas pengarna till kunden inom 3 bankdagar.

Det intressanta i den här detaljerade beskrivningen av hur samarbetet går till är Zalo. Meddelandetjänsten Zalo grundades 2012 i Vietnam och hade i slutet av 2018 över 100 miljoner användare med över 900 miljoner meddelanden och 50 miljoner samtalsminuter per dag. Zalo började som en meddelandeapp och har gradvis lagt in fler och fler tjänster i sin plattform. 2017 kom Zalo Pay med QR koder och NFC som betalningsmetoder. Därefter kom Zalo Bank 2018 som gjorde det möjligt att öppna bankkonto direkt i appen.

Tillväxten inom privatlån är en trend som på sistone har blivit ett problem för Vietnam. I fjol så sjönk andelen non-performing loans vilket gladde politikerna. Nu har trenden vänt sedan årsskiftet då andelen Non-performing loans ökade från 1,9 procent i december till 2,09 procent i slutet av februari. Regeringen har satt ett tak på maximalt 3 procent.

Vill ni läsa mer om Vietnam och orkar inte vänta på nästa inlägg som jag skriver så kan ni besöka min blogg Frontiervietnam.com. Där kan signa upp er på mina veckovisa nyhetsbrev som släpps på söndagar eller läsa sporadiskt ur arkivet!

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer