Swedbankraset lockade småsparare

Swedbanks aktie har hittills rasat 20 procent sedan Uppdrag Gransknings reportage förra veckan om misstänkt penningtvätt i den baltiska verksamheten.

UG uppmärksammade transaktioner på minst 40 miljarder mellan misstänkta konton i Swedbank och Danske Bank i Baltikum.

Danske Bank har sedan tidigare varit inblandad i en betydligt större penningtvättskandal som omfattat 200 miljarder euro, eller mer än 2000 miljarder kronor. Det har också gjort att deras vd avgått och aktiekursen att halveras sedan toppen i mitten av juli 2017.

“Kände sig trygga i sitt agerande”

Swedbank svarade snabbt med att de kände sig trygga i sitt agerande och att de agerat så fort de sett riskindikatorer.

Bill Browder, grundare och vd på investmentfonden Hermitage Capital Management gick sedan ut med att han skulle stämma storbanken.

Fondjätte krävde extern utredare

AMF som är den fjärde största aktieägaren i Swedbank uppmanade dem att genomföra en oberoende granskning.

Swedbanks vd och koncernchef Birgitte Bonnesen fattade då beslut om att anlita revisionsbolaget EY för en extern utredning. Uppdraget gick sedan vidare till Forensic Risk Alliance där resultatet ska presenteras före Swedbanks årsstämma den 28 mars.

Aktien såg uppåtstuds under två dagar och flera insynspersoner i Swedbank tankade aktier. Aktien steg trots att Ekobrottsmyndigheten inlett en förundersökning mot Swedbank gällande misstanke om obehörigt röjande av insiderinformation.

Den estniska finansinspektionen och den svenska finansinspektionen har också inlett en gemensamt utredning där Litauens centralbank erbjudit sin hjälp att bistå.

DN skrev att banken informerat sina storägare om att ett program var under uppsegling i SVT redan två dagar före informationen blev offentlig. Det innebär samtidigt att hela marknaden inte informerats innan – ett solklart brott mot börsreglerna, enligt Daniel Stattin, professor i börs- och bolagsrätt vid Uppsala Universitet.

Uppdrag Granskning visade i sitt uppföljande reportage att Ukrainas tidigare president Viktor Janukovytj slussat 34 miljoner kronor genom ett konto hos Swedbank under 2011. Pengarna kom från en misstänkt mutaffär, enligt en ukrainsk åklagare som utreder Janukovytj.

“Mest populära aktien i februari”

Insynspersoner har köpt aktier, men hur har då småspararna agerat under krisen hittills? Swedbank har faktiskt varit den överlägsnast mest handlade aktien bland Nordnets kunder. Antalet ägare har ökat 40 procent.

“Swedbank har varit den högst värderade av de fyra storbankerna, och när aktien nu fallit omkring 25 procent väljer många att köpa”, kommenterade Frida Bratt, sparekonom på Nordnet bland annat.

Analytiker sänkte riktkursen

Under de senaste dagarna har flera analytiker justerat sina riktkurser kring Swedbank. KBW sänkte till exempel Swedbank till market perform från tidigare outperform med den nya riktkursen 200 kronor från tidigare 245. Deutsche Bank sänkte Swedbank till behåll från tidigare köp, med den nya riktkursen 208 kronor från tidigare 239. Handelsbanken hade då sänkt sin syn på Swedabank till öka, från tidigare köp, med den nya riktkursen 200 kronor från tidigare 250 kronor.

Konkurrenter med Baltikumexponering drogs med i fallet

Under samma tidsperiod har flera av Swedbanks konkurrenter som också har verksamhet i Baltikum dragits ner i fallet, men inte alls så omfattande. SEB har backat 3,3 procent och Nordea med 3,0 procent under samma tidsperiod. Handelsbanken som inte är exponerad mot Baltikum har istället sett sin aktie stiga med 1,5 procent. Intressant har Danske Bank under samma tidsperiod haft den bästa kursutvecklingen av de fem, med en uppgång på 3,1 procent.

BolagKurs 19 febKurs 28 febUtveckling
Swedbank210,8169,35−19,66%
Nordea86,3583,76−3,00%
SEB100,497,1−3,29%
Handelsbanken107,6109,21,49%
Danske Bank126,1129,953,05%

UTredningen kring Swedbank är fortfarande liten jämfört med Danske Banks penningtvättskandal i Estland. Den växte gradvis och gällde till slut transaktioner på 200 miljarder euro, eller drygt 2000 miljarder kronor. Skandalen fick vd:n Thomas F Borgen att lämna in sin avskedsansökan.

Pengarna kom i huvudsak från kunder i forna sovjetstater. Summan motsvarar lite mindre än en fjärdedel av de utländska kundernas transaktioner som gått genom landet, enligt Bloomberg.

Sedan toppen i mitten av 2017 har alltså aktien halverats. Danske Bank har sedan stängt ned delar av sin verksamhet i Estland och EU:s medlemsländer har också kommit överens om att utöka europeiska bankmyndighetens, EBA, befogenheter för att bekämpa penningtvätt.

Finwire

Finwire
Finwire
Nyhetsbyrå

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-03-11 16:44

allt detta började med Sampo ett finskt försäkrings bolag som köptes av danske bank.. uppenbart gjorde man inga direkta granskningar av kunderna danskar är ju ganska giriga och det vore ju bevärande om vinsten omsättning inte stämde med politiska ideal..man bör veta att finnarna har väl etablerad handel med just ryssar. och har man kommit in i bank systemet är uppföljningen besvärlig .. penningtvätt är ju något socialistiska stater upp funnit just för att kunna maximera avgifter och skatter. till detta skall man veta att Ryssland inte deltar i den europeiska gnäll fabriken vare sig det gäller Ukraina eller ryska… Läs mer »