Hoppa till huvudinnehållet

Swedbank fångas upp

Stocksholmsbörsen steg under oktober och rapporterna för tredje kvartalet strömmade in under månaden. Nordnets kunder inom Private Banking lockas av några fallande aktier med Swedbank i tydlig topp.

Stockholmsbörsen steg under oktober månad och OMXS30-index klättrade med två procent under månaden. Rapporterna för tredje kvartalet har strömmat in under månaden. Det har präglat marknadsutveckling och har skapat rörelser och möjligheter i enskilda aktier.

Överlag har rapporterna överträffat förväntningarna, vilket gav stöd åt börsen under månaden. 60 procent av rapporterna har slagit analytikernas förväntningar, enligt SME Direkt. Medianrapporten innehåller ett resultat som är tre procent bättre än väntat. Vinsttillväxten är god och i medianrapporten ökade vinsten med 10 procent jämfört med tredje kvartalet i fjol.

Nordnets kunder inom Private Banking har varit aktiva i rapportfloden och plockat upp några nedtryckta aktier under månaden.

Swedbank i topp

Swedbank var överlägset mest nettoköpta aktie under oktober månad. Värdet av de nettoköpta aktierna i Swedbank var större än i alla andra aktier på topplistan tillsammans. Banksektorn föll överlag under månaden och oron för effekterna av en svagare bostadsmarknad på bankerna tyngde kurserna. Swedbank är dock den enda bankaktien som tar sig in på topplistan över mest nettoköpta aktier.

Swedbank-aktien backade under hela månaden och i synnerhet bolagets rapport för tredje kvartalet togs emot med fallande kurs. Detta trots att den slog förväntningarna avseende såväl omsättning som resultat. Aktien föll tre procent på rapportdagen och knappt åtta procent under månaden. Nordnets kunder inom Private Banking tog tillfället i akt och köpte på bred front.

Nykomlingar plockas upp efter bakslag

Handicare, Bioarctic och Balco är tre relativa nykomlingar på börsen och lite udda inslag bland de mest nettoköpta aktierna. De befolkar plats två till fyra på listan över mest nettoköpta aktier under oktober. Gemensamt för alla tre är att de noterades under månaden samt föll tillbaka kursmässigt från de tidiga handelsnivåerna. I Bioarctic genomförde Carnegie stabiliseringsåtgärder i aktien, det vill säga stödköp, när aktien tillfälligt föll tillbaka till teckningskursen på 24 kronor. Balco togs in i Börsveckans portfölj mot slutet av månaden.

Skanska under förväntan

Byggsektorn har pressats av oro för bostadsmarknaden och eventuella effekter på byggkonjunkturen. Skanska är generellt en favorit i sektorn bland Nordnets kunder inom Private Banking och tillhörde de mest nettoköpta aktierna under oktober. Bolagets rapport för tredje kvartalet var sämre än analytikernas snittprognoser. Såväl omsättning som resultat och orderingång hamnade under förväntningarna. Nedskrivningar i projekt i USA tyngde bland annat resultatet. Aktien trycktes ned på rapportdagen och föll som mest sju procent innan en återhämtning inleddes. Aktien slutade oktober på knappt fyra procent minus.

HM toppar säljlistan

Hennes & Mauritz är ständigt i fokus för Nordnets kunder inom Private Banking. Normalt har aktien varit stående inslag bland de mest nettoköpta aktierna, men denna månad toppar aktien säljlistan. Hennes & Mauritz backade marginellt under månaden och uppgifter mot slutet av månaden antydde en svag marknad under oktober. Uppgifter om att Hennes & Mauritz öppnar en Outlet på den tyska marknaden spädde på oron för lagerutvecklingen för klädjätten.

Efter periodens utgång släppte den brittiska kedjan Next en rapport som var sämre än väntat och som bekräftade farhågorna om en tuff marknad under tredje kvartalet. Det hjälpte inte att huvudägaren Stefan Persson köpte aktier i bolaget för närmare en miljard i bolaget i början av månaden. Nordnets kunder inom Private Banking lättade på innehaven under oktober.

Autoliv upp trots rapportbesvikelse

Autolivs rapport för tredje kvartalet nådde inte upp till förväntningarna. Omsättning och resultat var sämre än förväntningarna. Bolaget justerade också ned sin helårsprognos för försäljningen något. Efter en inledande djupdykning så steg faktiskt aktien på rapportdagen och slutade månaden fyra procent upp. Möjligtvis bidrog ledningens optimism om framtiden till kurseffekten och VD Jan Carlsson räknar med ett starkt 2018 med hänvisning till tidigare orderingång och nya produktlanseringar. Aktien är också i en stigande trend i spåren av tidigare besked om att Autoliv utreder en delning av bolaget. Autoliv var näst mest nettosålda aktie under oktober.

Fingerprint på nya bottnar

Oktober blev ännu en turbulent månad för Fingerprint Cards och dess aktieägare. Aktien noterade nya bottennivåer för året under månaden och nedgången hittills i år summeras till nästan 70 procent. Fingerprints rapport för tredje kvartalet bidrog till den fortsatta nedgången under månaden. Efter en tidigare vinstvarning var marknaden beredd på svag försäljning, men det svaga resultatet var ändå en negativ överraskning. Resultatet på 52 miljoner för kvartalet var klart sämre än de 114 miljoner som låg i analytikernas förväntningar. Aktien var sjätte mest nettosålda aktie under oktober.

/Roger Jansson

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer