På onsdagen möter Sverige Polen i sista matchen i EM-gruppspelet. Hur det går vet vi förstås inte på förhand, men vi kan åtminstone konstatera att Sverige vinner börsmatchen. Stockholmsbörsen har presterat bättre än Warsawa både på kort och lite längre sikt.
Polen har en minst sagt brokig ekonomisk historia bakom sig. Efter andra världskriget blev landet en del av den sovjetiska intressesfären och det kommunistiska östblocket. Enligt Utrikespolitiska institutet, UI, var levnadsstandarden för polackerna 25 procent av EU-genomsnittet i början av 1990-talet, vid övergången till marknadsekonomi. Men sedan dess har ekonomin växt snabbt, i en högre takt än EU som helhet, och tillväxten accelererade efter EU-inträdet 2004. Numera är levnadsstandarden 75 procent av EU-genomsnittet, enligt UI.
Beata Javorcik, chefsekonom på Europeiska banken för återuppbyggnad, sa så här häromåret till Financial Times:
”På 30 år har landet gått från en situation med en brist på näsran allt – tomma hyllor i affärer, där allt från kött, smör och cigaretter till choklad och vodka ransonerades – till att vara med i klubben för rika länder”.
Fortfarande är det inom konsumtionssektorn som tillväxten anses vara som störst, nu med snabba ökningar inom e-handel exempelvis. I september 2020 börsnoterades giganten Allegro – ett polskt Amazon – på Warsawabörsen. Enligt Allegro själva är man en av världens tio största e-handelsplattformar. I och med noteringen, då bolaget värderades till 11,2 miljarder dollar, blev man det största bolaget på Warsawabörsen.
Annars dominerar bank- och finanssektorn, som utgör ungefär hälften av den polska börsen. Två börsbjässar är försäkringsbolaget PZU och banken PKO – som båda kontrolleras av staten. Investerare i Polen märker snart att det är en utmaning att diversifiera investeringarna mellan flera sektorer, helt enkelt för att finanssektorn är så dominerande. Det finns dock totalt 428 bolag noterade på Warsawabörsen, och under 2021 har åtta nya listats. Hit hör exempelvis modehandlaren Answear.com , spelutvecklaren Huuuge Inc, sociala medier-verktyget Brand24.
Rena Polenfonder är det ont om, men Polen utgör 17 procent i indexet MSCI Emerging Markets Eastern Europe Index, som annars till 75 procent består av Ryssland. Största polska innehavet där är redan nämnda PKO Bank Polski. En fond som East Capital Eastern Europe har 11 procent av kapitalet investerat i Polen (per den 31 maj), och största innehavet är Wirtualna Polska, som verkar i den polska medie- och e-handelssektorn. Som på alla tillväxtmarknader, och Polen anses fortfarande vara en sådan, är risken högre än i mer utvecklade ekonomier.
Warsawabörsen har halkat efter exempelvis Stockholmsbörsen, både på kort och lång sikt. På fem års sikt har Stockholm stigit med 89 procent (OMXSPI) medan Warsawa General Index (WIG) stigit med 43 procent.
Warsawabörsen:
Sedan årsskiftet: 16 %
1 år: 31 %
3 år: 17 %
5 år: 43 %
Stockholmsbörsen
Sedan årsskiftet: 18 %
1 år: 40 %
3 år: 59 %
5 år: 89 %
Källa: Infront
Börsmatchen vinner alltså Sverige. Nu hoppas vi att vi vinner fotbollsmatchen också!
/Frida
Är summan i.procent inklusive valuta eller inte. Det är viktigt att ha den faktan också
https://sv.wikipedia.org/wiki/Warszawa it’s Warszawa, not Warsawa. Pronounced: Varshava.