Hoppa till huvudinnehållet

“Sparpodden 107 – Sverige växer!

 

#Sparpodden Avsnitt 107. Sverige växer. Vi har en bra ekonomisk tillväxt i Sverige just nu, i år ser den ut att landa på dryga 3% och mycket talar för att den kommer fortsätta växa nästa år styrkt av en starkare konjunktur men också på grund av den invandring vi har till Sverige nu. Visserligen växer BNP men Sverige växer också väldigt snabbt befolkningsmässigt hur påverkar det BNP per Capita?

I veckans Sparpodd pratar vi BNP och tillväxt och vi tar upp några varningssignaler om konjunkturen från Dr Koppar och Baltic dry index bland mycket annat.

Den här veckan hör du Peter, Eva och Jocke.

Lyssnarfrågor

Vi hinner med lite lyssnarfrågor också förstås. Bla så passar vi på att såga blandfonder och prata lite om Börsens nya call/auktion.

Sparpodden kan du lyssna på via Podcaster, Soundcloud och massor av andra podcast-appar till din telefon!

Vad vill du att vi pratar om i nästa avsnitt?

Sparpodden baseras på lyssnarnas frågor och önskemål. Vad vill du att vi pratar om i nästa avsnitt? Lämna gärna kommenterar här eller ställ frågor till oss på Twitter under hashtagen #sparpodden.

Hälsningar,

Jocke Bornold, Sparekonom på Nordnet, som du kan följa på Twitter här.

Joakim Bornold
Fd. Sparekonom Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
16 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-11-25 15:23

Hej Jag har under året gått över från traditionell aktiedepå till ISK och därmed sålt av en hel del aktier och gjort en vinst på ca 250000. Börjar redan nu ojja mig för restskatten och undrar om det inte borde gå att göra en planerad förlust i depån samtidigt som jag gör motsvarande vinst i min ISK. Tex genom att köpa bear/bull cert. med stor hävstång i något som svänger en del för lika stora belopp på depå och ISK och då få förlust på depå och vinst på ISK. Risken jag tar är väl då iofs att det går… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-11-25 16:24

Angående Vietnam så finns det en ETF som heter Market Vectors Vietnam ETF. Den kan vara intressant att kolla på.

Mvh,
J

Anonym
Anonym
2015-11-26 03:03

Vad ser ni för för repsektive nackdelar med att skapa en ekonomisk förenign för att agera i en aktiesparklubb med möjlighet till kapitalförsäkring? Upplägget bör fungera? Jag skulle gärna spara med några vänner i formen akteisparklubb eller liknande men det som begränas är att man itne kan använda “paraplyerna” ISK eller KF utan måste hålla sig till en vanlig depå där dels beskattningen sker efter affär och utdelning samt att man manuellt måste deklarera.

Anonym
Anonym
2015-11-26 15:35

Hur tranparant tycker Nordnet det är att ta bort courtaget på ETP? Samtidigt som ersättningen till Nordnet istället sker helt i det fördålda av emittenterna. Jag förstår att ni tycker det verkar vara en bra grej att mörka era ersättningar, så att t.ex. jämförelser försvåras med billigare konkurrenter.

Anonym
Anonym
2015-11-26 16:02

Hej! Jag har ett större belopp likvida medel på mitt konto som jag har bestämt mig för att investera i fonder. Jag har redan bestämt vilka fonder jag ska investera i men jag undrar på vilket sätt jag ska gå in. Tanken är att den här summan ska vara investerad under lång tid, 20 år eller längre, vilket gör att jag lutar åt att ha innehaven i en vanlig depå, fonderna ger inte någon utdelning utan den återinvesteras direkt. Jag är inne på att köra någon typ av Dollar Cost Averaging, men jag vet inte under hur lång tid. Om… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-11-27 17:03

Hej, när dras ISK-avgiften? Sker det kontinuerligt eller en gång per år? Tacksam för svar.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-11-27 18:00

Den dras aldrig utan skatten som baseras på ditt kapital i ISK kommer på deklarationsblanketten.

Anonym
Anonym
2015-11-30 10:38

Hej! Då det kommer att ske vissa ompopuleringar i VINX och OMXS30, skulle ni på sparpodden vilja prata lite mer i detalj (jag vet att ni har nämnt det tidigare) om hur det går till och även titta historiskt på vad som då har skett med aktiepriset, men även kanske med bolagen? Och vad händer när de åker ut ur olika index? Jag tror att det intresserar många sparare, bland annat för Fingerprint.

Anonym
Anonym
2015-11-30 13:16

Tja! Jag har IFS B aktie på ett aktie- och fondkonto, och jag undrar hur uppköpet kommer gå till rent praktiskt. Ska jag sälja innan eller vänta på budet? Tack för en underbar podd!

Anonym
Anonym
2015-11-30 14:24

hej! hedgefonder har ju varit ett intressant alternativ som lågrisksparande när räntorna varit låga. finns det någon risk att utvecklingen för hedgefonderna påverkas negativt av att räntorna börjar gå upp? dvs. blir hedgestrategierna mindre fördelaktiga i ett läge med stigande räntor? är det någon strategi som påverkas i större utsträckning? hur ser ni på hedgefonder generellt som ett värdebevarande inslag i en långsiktig portfölj?

Anonym
Anonym
2015-11-30 14:52

Hej Till att börja med vill jag tacka för en grym pod, ni gör ett grymt jobb! Ni har pratat mycket om pension den senaste tiden och även nämnt besväret och kostnaden med att flytta den osv. Det jag undrar nu är om ni har några förebyggande tips. Jag är för närvarande studerande och har därför ingen tjänstepension som kostar enorma summor att flytta och vill då göra “rätt från början”. Hur ska man tänka när man får sitt första jobb? Hur gör jag för att flytta sparandet direkt, så att jag själv får bestämma var pengarna ska placeras? Tack… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-12-07 14:38

Hej Tim,

Se bara till att du får en tjänstepension! Med 90% sannolikhet kommer den vara kollektivavtalad och då kan du tyvärr inte välja de bästa/billigaste fondförsäkringarna.

Starta inte en show-down med din framtida arbetsgivare utan hör efter vad du kommer omfattas av för pensionsavtal.
Om den inte är kollektivavtalad kan du be om Nordnet eller någon annan billig!

http://pensionstrasket.se/allmant/i-all-korthet-kollektivavtal-pension/

/Kristina

Anonym
Anonym
2015-11-30 17:37

Hej Sparpodden!

Vad är den stora skillnaden mellan en ETF som exempelvis Vanguard S&P 500 och en fond som Länsförsäkringar USA Index? Vad skulle ni ha valt ifall man ska månadsspara och vill följa S&P 500 på ett relativt enkelt sätt?

Tack för en toppenbra pod!

Vänligen,
Eric

Anonym
Anonym
2015-12-01 21:17

Hejsan Sparpodden, under sista halvåret har jag lyssnat igenom alla Sparpoddsavsnitt, och förkovrat mig en aning och börjat strukturera upp min ekonomi. Egenföretagare som jag är så har jag en något generösare tjänstepensionsavsättning än en vanlig tjänsteman, men har såklart haft den hos vår “husbank”. Inspirerad av er podd så flyttar jag denna nu till en som INTE tar 0,65% av min pension varje år UTÖVER avgifterna för fonderna! Men eftersom jag gjorde detta lite snabbt har jag inte satt någon fördelning varken på månadssparandet eller kapitalflytten. Detta innebär att en bit över 300tkr som legat senast åren i en… Läs mer »