Hoppa till huvudinnehållet

Svenskarnas portföljer större än någonsin!

Aktieförmögenheten är på topp efter börsens uppgång

Börsens starka uppgång har medfört att svenskarnas aktieportföljer är större än någonsin. Totalt är den aktieförmögenhet som är noterade på svensk marknad värderad till 5 542 miljarder kronor. En ökning med ca 11 % från året innan. Medianportföljen var i slutet av 2014 värd 27 000 kr medan medelportföljen är värd 413 000 kr.

Siffrorna ovan gäller bara direkt aktieägande men idag investeras det också en betydande del i fonder. Där ökar förmögenheten också på grund av börsens uppgång. Den totala fondförmögenheten i svenskregistrerade fonder var 2 770 miljarder kronor i slutet av år 2014. En ökning med ökning med 612 miljarder från året innan. Som vi ser i grafen nedan är det aktiefonder som dominerar.


Stora skillnader mellan kvinnor och mäns portföljer

Intressant är också att se skillnaderna av ägandet mellan kvinnor och män. Mäns medianportfölj är värd 29 000 kr medan medelportföljen är värd 465 000 kr. Samma mått för kvinnorna är 24 000 kr respektive 343 000 kr.

Min känsla är att detta beror på att män ofta är mer intresserade av att ta risk – och därmed spara pengar på börsen. Något jag märker av när jag är ute och föreläser och träffar sparare i rollen som sparekonom. Ännu större skillnad var det förmodligen längre bakåt i tiden, och skillnaden vi ser i värdet av portföljen mellan kvinnor och män speglar förmodligen den längre tid männens portfölj varit exponerad mot marknaden. Vi på Nordnet har aktivt försökt jobba för att kvinnors intresse för sparande och investeringar ska öka. På temat kvinnor och pengar finns en möjlighet att träffa Barbara Stewart under ett frukostevent där hon presenterar en ny forskningsrapport om just detta. En annan viktig förklaring är också de löneskillnader som fortfarande finns mellan kvinnor och män, även om vi ser att för inkomstmässigt jämförbara personer så är ändå männen överrepresenterade i börssparandet.

5 % av aktieägarna äger 70 % av förmögenheten

Som den observante läsaren har uppmärksammat, finns det en snedfördelning mellan värdet för median- och medelportföljen. Anledningen är att få äger väldigt mycket. 5 % av aktieägarna äger hela 70 % av aktieförmögenheten.  Av den totala förmögenheten 5 542 miljarder äger hushållen bara 614 miljarder.

Statistiken visar också att andelen utländskt ägande ökar. Från 2005 har andelen utländskt ägande ökat med 5 procentenheter och innehar det största innehavet på börsen. Anledningen är att Sveriges aktiemarknad relativt sin storlek är välkänd tack vare det stora antalet globala företag. Bland de bolag som har hög andel utländska ägare märks särskilg Hexagon, Kinnevik, Nordea, SCA, Assa Abloy och flera fastighetsbolag. Utlänningars investeringar på Stockholmsbörsen är en faktor som i hög utsträckning styr kurserna. Det normala är att utländska investerare räds den svenska marknaden i orolig tider eftersom vi är en liten öppen ekonomi men en liten och riskfylld valuta. Detta brukar göra att vår börs rörelsemönster är kraftigare än i många andra större ekonomier – vilket gäller både i upp- och nedgång.

Antalet aktieägare minskar

För mig som har varit aktiv på börsen sedan 1996 finns det ytterligare en trend som är tydlig. Antalet aktieägare minskar successivt, även om dagens stekheta börs dämpar utvecklingen något. Vid slutet av 2014 var det 13,8 % av svenskarna som direktägde aktier. Året innan var andelen 14,3 % vilket innebär en minskning med ca 31 000.  Det föds helt enkelt färre aktieägare än vad det dör. Dock ser vi en övergång från direkt aktieägande till mer fond- och försäkringsägande vilket gör att svenskarna aldrig har varit mer beroende av börsen än vad de är idag.

Förmögenhetshälsningar
Günther Mårder

Källa: SCB

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
6 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-04-14 16:31

Föds det verkligen färre aktieägare? I min familj har det fötts 2, men sparandet till dem sker i en KF som är skriven på mig med dem som förmånstagare.

Mao ser det i statistiken ut som jag äger dem, men i verkligheten är det dem. Jag är inte ensam. Hur mkt snedvrider “vi” statistiken?

Anonym
Anonym
2015-04-14 18:31

Det är nog inte många som är villiga/kan att ta en lån för att lägga pengarna på börsen.

Däremot betydligt fler som gör samma sak i sin dyra bostad.

Anonym
Anonym
2015-04-16 09:48

Günter var är sparpodden 82? Skulle den inte släppas 15/4? Kan inte se den här…

Anonym
Anonym
2015-04-16 10:30

Hej! En fråga till sparpodden; Jag och min sambo har nyss köpt ett hus för totalt 1,5 miljoner och har därefter lån på ca 1 miljon med rörlig ränta och nedprutad rabatt på listräntan. Huset räknar vi med att bo i väldigt länge och är ett ställe vi verkligen vill ha, dvs. inget som vi “ser som en investering”. Vi kommer att, efter ränta, avgifter och utgifter, ha minst 7000:- per person och månad att lägga på sparande och amortering. När man lyssnar på diverse börsnissar så anar man nästan en föraktfullhet mot att amortera (T.ex. skratten åt Schyffert på… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-04-26 22:19

Anser också att det är ett bra tillfälle att amortera, prenumererar på sparrebellen som sa såhär ang. nollränte miljön: “Gyllene tillfälle att amortera! Nu får vi i Sparklubben och på Spiltan Fonder inte ge individuella råd men ett tips på vägen jag definitivt vågar mig på är amortering. Aldrig har det varit så rätt att amortera som nu. Nu när räntan är rekordlåg kanske det känns skönt att boendekostnaden äntligen kommit ned, men då måste jag vara lite tråkig och säga – höj boendekostnaden omgående genom att sätta fart på amorteringarna! Det här gäller kanske inte alla, men många har… Läs mer »

Anonym
Anonym
2015-04-16 11:27

Hej Günther! Jag är nästan klar men mina studier till civilingenjör och har precis gjort klart med jobb. Jag och min sambo har som plan att köpa en lägenhet i Stockholm om ungefär två år. Jag kommer till dess kunna spara ~250 000 kr och min sambo kan matcha det så vi kommer med andra ord ha omkring 500 000 till kontantinsats. Nu till min fråga. Hur förvaltar man dessa pengar på bästa sätt, när man kommer att tvingas vara ganska kortsiktig (~2 år) och en kraftig nedgång skulle innebära att vi helt enkelt måste skjuta upp köpet? Jag är… Läs mer »