Hoppa till huvudinnehållet

Patriotismen innebär ökade risker

Patriotiska sparare

Svenskarna är patriotiska när det gäller aktiesparandet. Bland Nordnets kunder i Sverige så är det faktiskt bara en av tio som äger ett utländskt värdepapper. Förkärleken till svenska företag och svenska värdepapper är total bland spararna. Precis som med allt annat så finns det både risker och möjligheter med beteendet.

Möjligheterna med Sverige

Att investera ursvenskt har historiskt varit en god idé. Svenska aktiemarknaden har nämligen haft en avkastning som slår det mesta i världen sedan 1900-talets början. En av förklaringarna till detta är att vi har haft framgångsrika råvaruföretag och en verkstadsindustri som lyckats positionera sig globalt. Man skulle faktiskt kunna tala om ett svenskt verkstadsunder! Men sedan 90-talet fram till idag så har finans, teknik, operatörer och detaljhandel varit de drivande bakom börsframgången.

Det finns definitivt möjligheter att svenska företag kommer att fortsätta skörda framgångar i omvärlden. Vi är ett litet exportberoende land som bevisat oss gång efter annan.

Riskerna med Sverige

För den som investerar i svenska börsen innebär det en väldig riskkoncentration i finans och verkstad. Våra svenska företag påverkas också i hög utsträckning av den svenska kronan som till följd av sin litenhet ofta varierar kraftigt mot de stora världsvalutorna. Detta blir naturligtvis en risk eftersom det innebär större svängningar i företagens resultat. Den svenska aktiemarknaden är också beroende av utländska investerare. När man betraktar en kursgraf över OMXS30 tillsammans med en graf över andelen utländska ägare så ser man snabbt sambandet. När utlänningar kommer till oss så stiger kurserna och vice versa.

Balansera portföljen för bästa komfort

En investering i ett OMXS30 kan som sagt vara ett klokt val, men resan riskerar att bli slagig. Har man tur så visar det sig kanske att det var det bästa valet, trots att vi saknar många branscher i Sverige. För den som vill bredda portföljen så kan man rikta blickarna mot våra grannländer. Där bjuds på mängder av företag som kan hjälpa oss att skapa en bättre balans i portföljen. Här följer en beskrivning av Norge, Finland och Danmark.

Norge – olja i alla dess former

OBX som är Oslo-börsens viktigaste index ska bestå av de 25 mest omsatta aktierna. Störst av alla är olje- och gasproducenten Statoil som utgör hela 25 procent av indexet. Därtill finns en mängd bolag exponerade mot olika delar av oljesektorn såsom Aker Solutions, Fred. Olsen Energy, Golar LNG, Petroleum Geo-Services, Prosafe, Seadrill, Subsea 7 och TFS-NOPEC bolag som vi i Sverige nästan saknar helt. Men allt är inte olja på Oslobörsen. I OBX-index finns även bioteknikföretaget Algenta, finansföretag i DNB och Gjensidige Forsikring, fiskeodlare i Marine Harvest och Cermaq, media i Schibsted, förnybar energi i REC och en hel del annat. En sammansättning av bolag som skiljer sig tydligt mot sammansättningen i OMXS30 och därmed kommer OBX att röra sig annorlunda än Stockholmsbörsen.

Danmark – insulin i världsklass

På Köpenhamnsbörsen samlar OMXC20CP-index de 20 mest omsatta aktierna. Störst i indexet (och även i hela Norden) är Novo Nordisk som genom sina produkter mot främst diabetes har blivit ett världsgigant. Men Köpenhamnsbörsen rymmer inte bara insulin utan här finns också sjöfraktsbolaget A.P Möller-Maersk, bryggerijätten Carlsberg, transportbolaget DSV, förnybar energi i Vestas Wind System, enzymbolaget Novozymes och försäkringsbolagen Topdanmark och Tryg och mycket annat. Även Köpenhamnsbörsen bjuder på en sammansättning som kompletterar svenska OMXS30-indexet.

Finland – mer än bara Nokia

Helsingforsbörsens har ibland kallats för Nokiabörsen men saker och ting har förändrats. Det viktigaste indexet OMXH25 som består av de 25 mest handlade aktierna på Helsingforsbörsen innehåller långt mer än en sargad mobilgigant. Här finner vi energigiganten Fortum, hisstillverkaren Kone, däck och gummistöveltillverkaren Nokian Tyres, stålbolaget Rautaruukki, industriföretagen Cargotec, Konecranes, Metso, Wärtsilä och YIT, skogs- och pappersbolagen Stora Enso och UPM och mycket mer. Men faktum är att är Helsingforsbörsen är den Nordiska börs som liknar Stockholmsbörsen mest i sin branschblandning. Däremot inte sagt att det är intressant med en viss riskspridning även österut. Finlands ekonomi utvecklas inte simultant med den svenska, det är dagens läge ett tydligt exempel på då finska lejonet går med krökt huvud. Men alla som känner finländare vet att det finns en sisu som snart kan väcka liv i landet.

Hur har dessa index utvecklats i år?

Index Utveckling i år
OMXS30 5%
OBX 9%
OMXC20 17%
OMXH25 5%

Mätt fram till stängning den 26 maj 2014.

Köpenhamnsbörsen är den klarast lysande stjärnan bland våra grannländer. Med sin uppgång om 17 procent så har OMXC20 stigit mer än tre gånger så mycket som svenska OMXS30. Det ska också tilläggas att utdelningar inte är inkluderade i dessa index, men som investerare så får man ju alltid del i dessa.

Riskspridning så in i Norden

För den som söker en bättre branschmix än Stockholmsbörsens största bolag bjuder på är min rekommendation att leta efter billig indexexponering mot våra grannländers börser. Jag tror att detta är en bättre strategi än den patriotism som jag idag ser hos svenska sparare.

Genom att investera Nordiska kan man enkelt skapa ett mini-världen med de flesta viktiga branscher representerade. En mer välbalanserad portfölj kommer också att kunna minska svängningarna i portföljen även om man inte säger nej till potential. Det finns också en poäng med att vi genom investerar på dessa fyra marknader får exponering mot fyra olika valutor. Detta kommer ytterligare att bidra till en stabilitet.

Lycka till i ditt sparande!

Sparhälsningar
Günther Mårder – vars dagliga kommentarer kan följas här på Twitter.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
26 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-05-26 20:49

Intressant artikel! Har ett par frågor bara. Hundra kr i OMX30 sen när? 1990? Framgick inte riktigt.
Undrar också vad som hände med Finlands börs?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-05-26 21:04

Hej Viktor S!

Kul att du läste inlägget så fort. Jag var mitt uppe i skrivandet av blogginlägget och tryckte på publicera innan jag gick upp och nattade barnen – nu är det färdigskrivet!

Hoppas att tillägget av Finland är till belåtenhet 🙂

Trevlig kväll!
Nordiska hälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2014-05-26 22:02

Hej Günther!
Jag har nu lyssnat igenom alla avsnitt av sparpodden på typ två veckor, fastnade verkligen. En sak som jag funderar över är vilken utveckling behöver det aktuella indexet har för att en tjur ska vara lönsam? Dvs. att håvstångseffekten ska betala räntor osv. Tack för en bra pod!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-05-27 12:14

Hej Gustav, Det här med hävstångsprodukter mot index är komplicerat. Om vi tar en ETF med konstant hävstång, t.ex. gånger två så innebär det att du blir en vinnare om kursrörelsen är konstant. Värsta tänkbara scenario är en börs som rör sig sidledes och uppvisar både lokala uppgångar och nedgångar. Då kommer nämligen hävstången att urgröpa ditt kapital. Gör en excel-snurra och räkna själv (ta hänsyn till att belåningen alltid ska korrigeras till två gånger eget kapital – oavsett hur mycket det sjunkit eller stigit).Belåningen i ETF:er skapas genom terminer och därför är det svårt att fullt ut kalkylera med… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-05-26 23:01

Hej, Intressant tanke kring spreaden inom Norden! Tackar också för en fantastisk pod. Den har fått mig att lägga om och tänka om kring privatekonomi. Har följt många investeringsråd. Jag har även börjat ” utbilda” när o kära kring privatekonomi och håller på att gå igenom deras ekonomi med utgångspunkt i era resonemang. Jag har även en fråga. Idag 26/5 så rasade Getinge, jag skulle vilja förstå varför det hände samt varför de rasat så mycket i år. Kan det vara läge att investera i Getinge om man har ett långsiktigt perspektiv, eller skall man vänta på en uppåtgående trend?… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-05-27 11:15

Hej David, Kul att vi väckt ditt intresse för sparande! Nu till Getinge. Bolaget har gått in i väggen och problemen hopar sig. Den forna stjärnan på börsen håller på att bli en hack-kyckling bland analytiker och investerare. Bakgrunden är oron för hur kostsamma och hur lång tid processerna för att åtgärda de problem som amerikanska myndigheter har identifierat. Jag kan naturligtvis inte veta när kursen eventuellt vänder, men av erfarenhet vet jag att negativa trender tenderar att bli mer långvariga. Det gör att jag personligen är försiktig med Getinge-aktien tills jag ser att den “bottnat”. I mitt fall betyder… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-05-27 10:22

Hej,
Tidigare har du ju rekommenderat XACT Norden 120 för att få exponering mot dessa marknader. Nu har ju tyvärr Xact bestämt sig för att lägga ner denna fond.

Du är ju vanligtvis rätt motvillig att rekommendera specifika värdepapper, men du kanske kan rekommendera var man kan få en översikt över billigaste indexfonderna med en nordisk inriktning?

Mvh,
Annie

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-05-27 11:09

Hej Annie,

Ja, det är trist att XACT Norden 120 försvinner. Det var en bra sammansättning!

När det gäller att jämföra olika indexfonder med varandra så är det Morningstar.se som gäller. Däremot så missar man ETF:erna när man gör fondjämförelse. Utbudet av just rena nordiska indexfonder är rätt skralt. Mitt tips är att bygga din egen kombination utifrån Superfonderna.

Bästa hälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym
2014-05-27 10:25

Bra initiativ! 🙂

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-05-27 11:15

Tack Spartacus!

Anonym
Anonym
2014-05-27 13:07

App, app, app…. Danmark är med i ERM II och har fast växelkurs mot euron sedan 1999. Man får alltså i praktiken exponering mot tre valutor!

Anonym
Anonym
2014-05-27 17:11

Om jag har förstått rätt, är dessa nya fonder inte ETF:s.
Finns det någon spread mellan köp och säljkurs i dessa nya produkter ?
De passar att handla kanske bäst i valutakontot, inte i IPS.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-07-04 15:25

Hej Esa Lapila,
Det stämmer. Dessa fonder är inte ETF’er.
Det finns ingen spread mellan köp- och säljkurs, men, vid handel av de andra Nordiska Superfonderna, betalar du en valutaspread på 0,25 för resp. köp- och sälj då de handlas i lokala valutor.

Med vänlig hälsning,
Rickard, kundtjänst

Anonym
Anonym
2014-05-27 23:51

Hej!

Vad bra med billiga indexfonder! Nordnet förstår vad vi vill ha.

Försökt leta upp historisk data (minst 15 år tillbaka) för alla de nordiska indexen som inkluderar aavkastning utan lycka. Finns det?

Kan ni inte prata lite om indexfonder i sparpodden, gärna kontra aktiv förvaltning?

Tack för en bra blogg och podd!

/Sparande student

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-07-04 15:38

På Nasdaqs egen hemsida kan du hämta hem data för att titta på historisk utveckling och avkastning för samtliga index som de sköter.

Med vänlig hälsning,
Rickard, kundtjänst

Anonym
Anonym
2014-05-28 09:35

Efter att ha gått igenom några av mina innehav så har jag insett att jag äger aktier i samma bolag via olika investmentbolag. Jag äger alltså dubbletter via dessa investmentbolag samt i ett par fall även “rena” aktier i enstaka bolag plus samma aktie via investmentbolaget. Blir det inte onödigt dubbelt ägande då? Två exempel: 1. Äger “rena” aktier i Hexagon och även ett antal aktier i Melker Schörling AB(MSAB) vilket har sitt största innehav i Hexagon. 2. Återigen ägare i MSAB men även Latour vilka också har ett snarlikt ägande i sin portfölj. Tex Assa Abloy, Securitas och Loomis… Läs mer »

Anonym
Anonym
2014-05-31 10:53

Om jag förstår det rätt så betalar man till 2 aktörer för valutaväxlingen?
Dels till Nordnet som tar 0,25% per in och utväxling men jag antar att Nordnet i sin tur betalar olika för köp och sälj av valutorna så att det i praktiken också blir en del pengar som går i samband med dessa växlingar?
Stämmer detta? Hur mycket skillnad ungefär är det isåfall mellan köp och sälj för Nordnet vid växling?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-07-04 15:48

Hej Kalle F,

Det har du rätt i. Nordnet använder sig enbart av SEB vid valutaväxling, vilket innebär att som kund betalar du dels för den faktiska växlingen, samt plus Nordnets påslag. Vad detta påslag är varierar. Vill du veta mer om valutaväxling är du varmt välkommen att ringa in till oss på 08-506 330 00.

Med vänlig hälsning,
Rickard, kundtjänst

Anonym
Anonym
2014-06-03 08:45

TGC-NOPEC och inte TFS-NOPEC är namnet på det norska företaget eller?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-06-15 22:31

Det skall vara TGS NOPEC. Skrivfel kan dock vem som helst göra.
Har haft aktien i många år och den har utvecklats bättre än t.ex. PGS (Petroleum Geo Services).
TGS Nopec har tidigare byggt upp “bibliotek” för olika områden utifrån geofysiska möjligheterna för olja. Dvs de har till en början jobbat utan fullständiga ordrar till skillnad från PGS. Därefter har intresserade bolag kunnat köpa in sig av den information TGS Nopec tagit fram.

Anonym
Anonym
2014-06-03 11:07

Gunder,

Kändes ju bra till en början…

Kan du kommentera växlingsavgiften på 0,5% (!?!). Dessutom tillåter ni inte att man själv växlar till rätt valuta utanför Nordnet och sen köper fonden? Förstår att det är så ni räknar hem det här men blir det inte lite SMS-lån över det hela… Varför inte vara ärlig med det direkt i prissättningen?

Peter

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-06-03 12:54

Slant på tangentbordet… “Günther” menar jag.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-07-04 15:57

Hej Peter,

Valutaväxlingen tillhör en del i Nordnets intäktsmodell, precis som på alla andra banker. Därav har Nordnet valutakontot för att vi som kunder ska ha möjligheten att ej behöva växla över vid varje tillfälle. På så sätt slipper har du möjlighet att minimera den kostnad som uppstår vid växling.

Vidare hänvisar jag till mer information i svaret till Kalle F nedan.

Med vänlig hälsning,
Rickard, kundtjänst