Svenska valet: Storbanker tonar ner risk – förvaltare flyr svenska småbolag

Trots att det inte finns något tydligt regeringsalternativ i den svenska politiken finns ingen politisk riskpremie i sikte. Det skriver SEB i sin senaste utgåva av Nordic Outlook.
Även Nordea tonar ner risken. Storbanken ser en risk i att det kommer att ta tid att bilda regering och att det blir svårt att genomföra reformer för att förbättra den svensk konkurrenskraft och tillväxtmöjligheter. Det är olyckligt, men är inget som oroar finansmarknaderna i närtid, skriver banken och tillägger: “En svag regering väcker dock frågor om finanspolitikens förmåga att ta ett större ansvar vid en avmattning, då utrymmet för penningpolitiken är begränsat”.

“Undviker helt”

En som dock sålt av alla svenska småbolagsaktier inför det svenska valet är Erik Penser Bank. De undviker också helt den svenska kronan före valdagen. “Har marknaden en anledning att vara orolig och stressad före detta valet? Vår slutsats är ja”, säger Jonas Thulin, som ansvarar för förvaltningen hos Erik Penser, i en intervju med Bloomberg News.

Beslutet att dumpa svenska småbolagsaktier är baserat på en osäkerhet kring valutgången men även historisk data. Erik Pensers analys visar att de mindre bolagen presterar sämre än storbolagen både före och efter ett svenskt val. Den svenska kronan är i trakterna av en nioårslägsta-nivå, noterar Bloomberg.

Riksdagsvalet är heller ingen faktor som spelat någon roll för Riksbanken. Det framgick när Riksbankschefen Stefan Ingves kommenterade beslutet att lämna styrräntan på oförändrad nivå på -0,5 procent.

“Neutralt inställda”

Alfred Berg har en neutral inställning till den nordiska aktiemarknaden. Det framgår av deras senaste månadskommentar.

Den alldeles uppenbara risken är att kronan riskerar att försvagas än mer med anledning av ett potentiellt oklart resultat. Det gör oss alla relativt sett fattigare, samtidigt som det gynnar de börsbolag som har kostnader i kronor men försäljning i utländsk valuta, skriver Jonas Olavi och tillägger:

Är det något vi lärt oss av historien så är det att det sällan är de förannonserade händelserna som skapar fallen, utan de skapar snarare kortsiktigare köptillfällen.

Mattias Eriksson, förvaltare på Coeli räknar inte med någon större dramatik på aktiemarknaden generellt, däremot kommer resultatet att bli intressant för de aktier som är verksamma inom välfärd och utbildning. Det säger han i en intervju med Bloomberg. Aktier som pekas ut kan påverkas av valet är Humana och Attendo.

“Aktier inom vård, omsorg och skola intressanta”

I poddcasten Björnfällan tas också privata aktörer inom vård, omsorg och skola upp som intressanta alternativ.

“Attando har handlas ner delvis på politisk osäkerhet. Håller den över 80 kronor så ser den riktigt intressant ut”, säger CMC:s analytiker Nils Brobacke.

“Behovet är enormt. Bristen på vårdplatser existerar nu och det kommer bara att bli värre och värre. Ska det lösas utan privata alternativ? Nej, det måste finnas privata alternativ. Sedan finns åsikter om hur många … men måste finnas privata aktörer som tar hand om gamla människor, säger analytikern Kristofer Berggren.

För Academedia bedömer Brobacke osäkerheten vara större men att det handlar om en intressant risk-reward. Stänger aktien över 50 kronor så indikerar det styrka, anser han.

Berggren tar upp Engelska skolan som en intressant aktie: “Det kommer att behövas den här typen av alternativ framöver. Jag tror inte att man kommer att nöja sig med kommunala skolor framöver. Det kommer behövas platser och en viss kvalitetshöjning, det ser man på tester…och då kommer det att vara intressant alternativ med privata skolor”, säger han och tillägger:

“Om det sedan blir Engelska skolan eller Academedia som blir vinnare det vet jag inte men det kommer att vara ett intressant tillväxtcase framöver”.

Finwire
Finwire
Nyhetsbyrå

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer