Bilden: Peter Benson och Mikaela Idermark på SvD Börsplus.
Via analystjänsten SvD Börsplus kan våra kunder få tillgång till aktieanalyser på hundratals börsbolag till en förmånlig rabatt. Dessutom finns ett stort antal av dessa analyser fritt tillgängliga för alla som använder Shareville. Här pratar jag med Peter Benson på SvD Börsplus om hur man hittar aktier och vad som krävs för att få en plats i Börsplus portfölj.
Hej Peter, kul att du ville vara med. För de som inte känner till Börsplus, vad är det och vad skiljer er från alla andra analytiker och vetare där ute?
Hej Martin! Tack för att jag får vara med. Det är en kombination av fyra saker, kvantitet, kvalitet, investeringsfilosofi och transparens. För det första analyserar vi fler bolag än någon annan. För det andra anser vi på goda grunder att kvaliteten i analysen oftast är bättre än andras. För det tredje har vi en strategi där vi analyserar dagsaktuella händelser och kan vara snabbfotade samtidigt som vi alltid är riskmedvetna och lägger mycket fokus på fundamentalt värde. För det fjärde så ger vi oberoende råd med våra prenumeranters bästa som första prioritet. De fyra benen ger en helhet som vi är stolta över och som har funkat bra så här långt.
Ni har ju över 9000 följare på Shareville nu. Hur får man så många följare på Shareville?
Börsplus skriver ju cirka 400 analyser per år som går först till våra betalande prenumeranter. Men som följare på Shareville får man långt över 100 analyser gratis med viss fördröjning.
Normalt sett brukar ju privatpersoner dela sina portföljer på Shareville. Varför skapades Börsplus-portföljen?
Börsplus skriver hundratals analyser varje år och som investerare är det svårt att snabbt få en överblick över allt det. En portfölj blir ett slags destillat av våra tankar vid varje tidpunkt. Analyserna är oftast förbehållna våra prenumeranter men vi gillar den transparens det innebär att ha portföljen på Shareville.
Ni analyserar ju väldigt många bolag, hur avgör ni vilka som får ta plats i portföljen?
Vi vill ha minst ett dussintal aktier i portföljen och det ska inte vara för koncentrerad risk till branscher eller teman. Med de restriktionerna väljer vi de aktier där vi tycker att kombinationen risk/avkastning ser extra lockande ut. Vi tar aldrig in en aktie med en kortsiktig investeringshorisont men ändras förutsättningarna så kan vi sälja direkt.
Var är det bästa stället att leta intressanta bolag?
Det funderar vi på varje dag! Och det ändras över tid. Ofta är det rätt att söka sig till aktier som är hatade, bortglömda och/eller underanalyserade.
Slutligen, har vi en börskrasch på gång? Är det läge att inte äga aktier?
Jag har inget entydigt svar. Å ena sidan hittar vi ganska många aktier som ser billiga ut på ”förväntade vinster”. Å andra sidan ska man inte lita för mycket på sådant när man är nära toppen på en lång högkonjunktur. Det vimlar av hot men det saknas också bra alternativ till aktier. Den som har ett långsiktigt sparkapital bör definitivt ha en del av detta i aktier. Men om just din andel ska vara 75 procent eller 25 procent vet jag inte. Själv har jag runt en tredjedel i kassan.
Tack för pratstunden, Peter!
Tack själv!
Här kan du läsa mer om vårt erbjudande där du får prova Börsplus 1 månad gratis.
SvD Börsplus portfölj på Shareville:
/Martin Ringberg, Sverigechef på Nordnet