Hoppa till huvudinnehållet

Svar på vanliga frågor

I detta inlägg så besvarar jag några frågor som vi ofta får in via sociala medier. Det är helt naturligt att man har en del funderingar kring investeringar och förhoppningsvis får du lite svar här nedan.
Har du fler frågor så tveka inte på att ställa de i kommentarsfältet nedan. Där får du gärna fylla på med dina egna tankar kring mina svar, om du har följdfrågor eller har en annan uppfattning om något.

1. Vad man ska tänka på när man är nybörjare?

Bred fråga med många svar. Men det finns några viktiga steg; Först är att öppna en ISK eller KF. Detta är konton med låg skatt och fungerar enkelt, du kommer ha gjort ett bra val vilken av de båda du väljer.

Sen se till att köpa flera olika investeringar. Jag träffar många som fastnar vid att antingen inte köpa något för att de inte vågar eller bara köper en aktie eller en fond. Börja med att köpa fonder om du är osäker, hitta 3-5 olika fonder. Sök efter globalfond, sverigefond, tillväxtfond och sen om du har något mer som du specifikt vill köpa. Se till att det är låga avgifter, sikta på under 1%. Helst omkring 0,5% eller lägre om det är indexfonder.

Sen köp lite aktier när du känner dig redo. Det är kul och inte minst finns det en möjlighet till god avkastning. Se till bara att du köper flera stycken, minst 7-8 olika företag i portföljen. Det är inte helt fel att köpa fler givetvis.
Men låt inte för många steg hindra dig, utan viktigaste är att börja och sen kan man förändra och förbättra längs med vägen.

2. Hur börjar man?

Enkelt – öppna ett investeringssparkonto (ISK) eller kapitalförsäkring (KF). Går på bara någon minut med BankID idag. Klicka på länkarna.

3. Vad köper folk?

Ja, det varierar lite. Men ett stående tips är att äga billiga och breda indexfonder. Det är en bra bas i alla portföljer.
Investmentbolag är också bra för du får riskspridning i en och samma aktie, samt en del investmentbolag har överlevt i över 100år för att de är duktiga på att investera.
Vill du veta mer konkret vad investerare köper så kan du kolla in på Shareville, du hittar länken här.

4. Vad trendar just nu?

I skrivande stund är det populärt med guld-investeringar. Det går att köpa börshandlade fonder på precis samma sätt som aktier, men istället får du exponering mot guld.
MEN, detta är populärt just nu. Köp inte saker bara för att de är populära, utan se alltid till att du läser på och är införstådd med vad du köper.
Bättre att bygga basen först och sen kan man vara lite mer aktiv med sina investeringar.

5. Hur sparar man till pension när man är self-employed?

Öppna ett IPS konto. Det står för individuellt pensionssparkonto och du som inte har en tjänstepension via din arbetsgivare får skatteavdrag om du pensionssparar in en del av din lön till ett IPS konto. Upp till 35% av din inkomst kan du få skattereduktion med. Kolla in mer hos pensionsmydigheten här.

6. Kan ni förklara Minifutures utförligt?

Det är ett värdepapper som följer utvecklingen på en specifik tillgång. Vilken tillgång beror på vad Minifuturen heter. Om den heter MINI L ABB så betyder det att du får exponering mot aktien ABB. Att det står “L” betyder long och syftar till att du tjänar pengar om ABB stiger. Står det “S” istället så betyder det short och ger en avkastning om ABB faller.
Dessa instrument passar för den som vill vara aktiv på börsen, inte för den som vill ha enklare och långsammare investeringar.

Jag har gjort en utbildande artikel om detta på Nordnetskolan, kolla in den här.

7. Rekommenderar ni att investera i Kryptovaluta?

Jag rekommenderar att man alltid läser på innan man investerar i något. Vissa värdepapper är mer volatila än andra, några trendar just nu eller andra har gått dåligt länge och där det kanske finns en turnaround potential. Min poäng är att alla investeringar inte är varandra lika, om du läser på så kommer du få en bättre uppfattning om det passar vilken risk du vill ta. På vilken tidshorisont som du planerar att investera på.
Köp aldrig saker bara för att alla andra gör det – gör analysen först! 😉

8. Hur ska jag tänka för att hitta bra aktier att investera i?

Leta efter företag där kunderna är nöjda, gillar varumärket och/eller gärna vill spendera pengar på företagets produkter/tjänster! Företag som kan öka sin försäljning år efter år har en fungerande affärsmodell. Kan företaget dessutom höja priserna på produkterna/tjänsterna så kommer företaget fortsätta tjäna pengar.
Kolla på företag så som Apple, Fortnox, Evolution gaming, Bahnhof. Säger inte nödvändigtvis att dessa är bra aktier, utan kolla på hur de har byggt sin affärsmodell för att bli bättre på att leta efter bra aktier.

9. Är det bra att satsa på råvaror nu?

Det går inte att jämföra alla råvaror med varandra, utan de påverkas av olika faktorer. Tänk på att en råvara är en reell tillgång och har egentligen ingen tillväxtfaktor i sig. Ett kilo kaffe multiplicerar inte sig själv på samma sätt som ett företag kan skapa nya affärsben och därmed nya intäkter. Utan priset på kaffe kommer bero på Utbud och Efterfråga. Fler som vill ha kaffe och om det blir en dålig skörd så att det finns färre kaffebönor på marknaden så kommer priset stiga.
Den globala ekonomin befinner sig just nu sent i konjunkturcykeln, så råvaror som ädelmetaller är mer populära och tenn och zink är metaller som haft en negativ avkastning ännu iår.

10. Varför väljer en del att uttala ordet acksher istället för aktier?

Det kan säkert finns en förklaring bland alla svenska dialekter. Min uppfattning är att uttalet “acksher” är vanligare i Stockholm och kanske främst bland områden så som Östermalm och Djursholm. Det betyder fortfarande samma som aktier, men är väl bara ett sätt att uttala det.

Lite som att vi från Borås brukar säga “schluuuta” istället för sluta. 🙂

Det var några av alla frågor vi får in. Har du fler så dela i kommentarsfältet.
Ha en riktigt bra helg
.

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
4 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-08-23 14:29

De där väldigt Pepsodent-vita Photoshop-tänderna gjorde det svårt att ta till sig resten av inlägget tyvärr! De så att säga stal showen.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-08-23 14:51

Hahaha, du får ladda om sidan och börja läsa nerifrån och upp. Går minst lika bra, bara akta dig när du börjar läsa fråga 1. då vet du att du är nära början igen… 😉
Trevlig helg 🙂

Anonym
Anonym
2019-08-30 09:34

Du skriver att man ska vara påläst…har du några tips om vart jag kan hitta information? Vad söker jag efter?

Anonym
Anonym
2019-08-30 16:31

Vad anser du i allmänhet om preferensaktier i dagsläget? Vilka kan anses vara bra och vilka ska man undvika? Hur ska jag tänka kring dessa?
MVH Conny