Hoppa till huvudinnehållet

Svar på vanliga frågor – del 2

Nu börjar börshösten och det är en händelserik agenda vi har framför oss. Då är det bra att fräscha upp börskunskaperna. Ni fick ställa era frågor via sociala medier och här kommer mina försök till svar.
Detta är del 2,
du hittar första frågor och svaren här.

På vilket sätt flyttas innehavet från aktiedepå till ISK? Flyttas det rakt av eller säljs det och köps till nypris?

Om man har sedan tidigare köpt aktier och fonder via ett vanligt aktie- och fondkonto så kan man flytta över dessa till ett ISK. Fördelen är att du framöver får den låga schablonskatt som ISK har. Viktigt att tänka på är att du kommer behöva betala reavinstskatt på den vinst som du gjort fram till dess att du flyttar.
Men flytten sker enkelt, du behöver bara meddela din bank och de kommer flytta över från depå till ISK. Ingen försäljning sker och ingen courtageavgift behöver betalas.

Hur ska jag tänka kring “rea på börsen” nu när det faller?

Jag använder mig själv av den “mentala inställningen” till börsnedgång. Att jag kan köpa mina aktier som jag tror på lång sikt till lite lägre aktiepriser om det faller.
Det jag vill understryka här är att aktiepriset är sekundärt, det primära är företaget bakom aktien. Om du fortfarande har en positiv inställning till företaget bakom, då är ett lägre aktiepris bara att tacka och ta emot.
Men fallande aktiepris sker sällan av sig självt, utan ofta finns det en fundamental faktor till varför aktien går ner. Försök hitta den och ställ dig frågan om du fortfarande har en positiv helhetsbild av företaget.

Finns det någon statistik på hur ofta priset fortsätter upp när priset bryter MA200?

Att aktien “bryter MA200” betyder att aktiepriset är högre än sitt egna medelvärde de senaste 200 dagarna. Det antyder att aktien befinner sig i positiv trend. Jag vet inte på rak arm hur lång tid efter det fortsätter, men det är inte heller det viktiga. Utan om man handlar med MA200 så behöver du bara hålla koll på när aktiepriset sen bryter ner genom MA200. Då har den negativa trenden påbörjats.

Kommer ni att utöka aktielåneprogrammet till att omfatta även utländska aktier?

Det är absolut ambitionen, just nu håller Nordnet på att rulla ut Aktielånprogrammet för de andra nordiska marknaderna. Det kommer ge möjligheten även för dig som svensk sparare att få dina nordiska aktier utlånade. Sen kommer vi även lägga på övriga marknaden, just nu finns det inget hinder från att möjliggöra det även för utländska aktier.

Är det rätt läge att köpa en indexföljande fond likt xact bull?

Att ha en exponering mot index som bas i portföljen är inte helt fel. Det ger dig en bred exponering till låg avgift. Blir ju svårt att “slå index” då dessa följer, så vill du försöka överprestera så behöver du komplettera med andra tillgångar. Eller försöka tajma marknaden, men det är svårt – jag har pratat lite om det här.
Tänk på att Xact Bull har en hävstång på 1,5x, så den följer index med lite lånade pengar.

Kan ni bygga in utdelningsgrafer på hemsidan så att man kan följa sina utdelningar?

Det är på ingång vet jag, just nu håller man på att bygga den nya hemsidan. Den ska rullas ut inom snar framtid och sen är ambitionen att bygga på med nya funktioner så som en utdelningsgraf.
Jag gillar idén!

När kommer global bolagsdata?

Också en funktion som jobbas på iom den nya hemsidan. Det kommer inte på plats från start med den nya hemsidan, men det ligger definitivt i To-Do listan.

Vad är en vettig summa att månadsspara i aktier?

Jag gillar mer att kolla på andel än summa. Alltså att försöka spara 10% av lönen, flesta kan försöka få undan den summan. Då vi alla har olika privatekonomiska förutsättningar så är det bättre att fokusera på andel. Dessutom när lönen stiger så betyder det mer sparande, så det inte bara blir mer konsumtion.

Hur går det med KID för 4GLD?

Vi vet att intresset finns och har försökt efterfråga KID dokument, det ligger inte helt i vår makt kring detta. En annan populär guld-etf som är möjlig att handla är ETFS Physical Gold (VZLD)

Vilka är de tre viktigaste nyckeltalen vid fundamental analys?

Måste jag välja 3 så skulle jag säga:
Ev/Ebit: (en förbättring av P/E talet) för att avgöra om priset är rimligt i förhållande till lönsamheten på bolaget. Ett lägre Ev/Ebit är att betrakta som teoretiskt sett billigare.
ROE; Mäter hur mycket vinst som skapas med det egna kapitalet, högre ROE betyder att företaget är en bättre vinstmaskin. Det visar på hur duktig bolaget är på att skapa den lönsamheten som du sen köper via Ev/Ebit.
Skuldsättningsgrad: Vinst i all ära, men vad risken är i bolaget är superviktigt att också ha koll på. Finns många bra nyckeltal kring det, men skuldsättning är enkelt att förstår och ger dig en uppfattning om hur stor skuld bolaget har i förhållande till det egna kapitalet. Högre skuldsättning innebär högre finansiell risk.

När kommer kraschen?

Mer intressant fråga är: när kommer nästa stora bullmarket?!
Försök alltid ligga ett steg framför marknaden.

Här har ni mina svar på ovanstående frågor. Är det något du vill att jag utvecklar så fortsätt gärna diskussionen i kommentarsfältet nedan. Tillsvidare så önskar jag lycka till med investeringarna!

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-02-07 05:53

Finns det inget verktyg för ma200 på nordnet,i så fall hur hittar jag den?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-02-07 13:59

Hej Ulf,

På varje aktie kan du lägga till MA, klicka på Teknisk Analys knappen så hittar du det där.
Finns ett gäng andra TA verktyg också. 🙂