Hoppa till huvudinnehållet

Svanen – en fin etikett på dolda indexfonder

Att investera hållbart är inte lätt. Men en Svanenmärkning som riskerar att få sparare att välja dyrt och dåligt gör inte saken bättre. Det finns bättre sätt att göra skillnad som sparare.

Intresset för hållbara fonder ökar. Bara hos oss på Nordnet har investeringarna i hållbara fonder ökat så här genom åren:

Så här har insättningarna i hållbara fonder på Nordnets plattform ökat år för år:

2016: 3,6 miljarder

2017: 9 miljarder

2018: 16 miljarder

Andel av totala sparandet hos Nordnet som sker i hållbara fonder:

2016: 9 %

2017: 17 %

2018: 31 %

De fonder vi här räknat som hållbara är de som har 4 eller 5 hållbarhetsglober på Morningstar. Men det finns fler som aspirerar på att vara den tvärsäkra och trygga märkningen för den som vill spara hållbart.

Dyrt med Svanenmärkt

Men det finns fler som aspirerar på att vara det trygga valet i djungeln av etiska och hållbara fonder. Svanen-märkningen lanserades i 2017. Totalt 18 fonder har idag märkningen, och för att få den ställs krav på att fonden helt ska avstå från investeringar i vissa branscher, de måste göra hållbarhetsanalyser av sina investeringar och årligen rapportera om åtgärder man gjort i sitt hållbarhetsarbete.

Det låter väl bra. Problemet är att under den fina hållbarhetsmärkningen döljer sig fonder som är dåliga– och dyra. I snitt kostar de Svanenmärkta fonderna 1,28 procent. Det kan låta lite. Men sparar du 2000 kronor i månaden i 30 år så innebär det att hutlösa 232000 kronor hinner dras i avgifter. Och ditt sparkapital är efter de 30 åren 335000 kronor lägre, än om du valt en fond med en avgift på 0,2 procent.

Men det är inte det enda problemet. Flera av fonderna håller dessutom vad du lovar, och du får därmed inte vad du betalar för.  

Döljer dold indexfond

Vi exemplifierar med den Svanen-märkta fonden Länsförsäkringar Sverige Aktiv (notera namnet) som, liksom namnet antyder, utger sig för att vara en aktivt förvaltas fond med en prislapp därefter. Den årliga avgiften ligger på 1,37 procent. Men fonden lever överhuvudtaget inte upp till de krav som den europeiska marknads- och värdepappersmyndighetenm ESMA ställer på aktiva fonder. Enligt organisationen bör nyckeltalet active share vara över 50, men Länsförsäkringar Sverige Aktiv ligger på låga 42 procent. Och tracking error, som enligt ESMA bör ligga över 3, ligger på 2,1.

Men Svanenmärkningen skymmer säkert det faktum att fonden inte uppfyller grundläggande krav och därmed är alldeles för högt prissatt.

Ett annat exempel är Swedbank Robur Ethica Sverige, som kostar 1,25 procent i årlig avgift. Här ligger active share på 48 procent. Enligt den europeiska marknads- och värdepappersmyndigheten bör den aktiva andelen överstiga 50 om fonden ska anses aktiv, och enligt Aktiespararna bör den till och med överstiga 60 procent. Det andra nyckeltalet, aktiv risk, bör överstiga 3. Det gör inte Swedbank Robur Ethica Sverige, som ligger på 2,8.

Fondjättarna är de som kan betala

Men det är ingen slump att det mestadels är fonder från de stora fondbolagen som kan stoltsera med Svanenmärkningen. Den kostar nämligen mycket pengar. Bara ansökningsavgiften ligger på 3000 euro per fond, och sedan måste fonden betala årliga licensavgifter.

Och eftersom det är just de stora fondbolagen som kan betala, så blir det också deras fonder som får märkningen. Och vi vet att de stora Sverigefonderna från de stora fondbolagen har högst begränsade möjligheter att bedriva aktiv förvaltning, eftersom fonderna är så stora och trögrörliga.

Att försöka vägleda spararna i djungeln av hållbarhetsmärkningar är i grunden ett bra initiativ. Det är svårt att spara hållbart, det är svårt att veta vilken hållbarhetsstrategi som gör mest nytta och därtill svårt att veta hur väl fondbolaget tillämpar den. Men jag är tveksam till om Svanenmärkningen underlättar, eller om det mest är ytterligare ett försäljningsargument för bolagen att kränga mediokra fonder.

Så här kan du tänka

Jag tycker att man gott kan välja de fonder som ändå anses hållbara och som har registrerat sin hållbarhetsprofil på hållbarhetsprofilen.se. Många har en betydligt lägre prislapp än de Svanenmärkta fonderna.

En annan strategi för ett effektivt sparande som ändå gör skillnad är att fortsätta ha sin globala indexfond som grund, men sedan komplettera med en klimatfond som arbetar med lösningar på klimatförändringarna.  De är dyra, men kan kanske utgöra en liten del av totalen.

Jag har pratat om detta med TT. Läs gärna artikeln här i Svenska Dagbladet.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer