Det blir en ovanligt dyr jul i år. Jag listar tipsen som får pengarna att räcka, trots rusande matpriser, räntechock och eventuellt skyhöga elräkningar som väntar i januari.
Uttrycker man det väldigt enkelt så får vi ungefär 9 procent mindre för pengarna nu än förra året. Det är ungefär den nivå som inflationen ligger på. Har man tänkt köpa exakt samma saker som förra året så kommer det alltså att kosta 9 procent mer i år. Det kan ge anledning att faktiskt prata igenom detta där hemma innan jul.
Men så finns det också lite knep för att komma undan lite billigare trots att få kommer få riktigt elaka julklappar under granen i år i form av räntehöjning och läskig elräkning.
Trist julklapp 1: Räntehöjningen
Riksbanken höjde i torsdags räntan med 0,75 procentenheter för att pressa tillbaka inflationen. Det kommer göra att en hel del kommer att få höjd bolåneränta lagom till jul. Idag ligger räntorna på 2,5-3 procent. En del banker har tagit ut en del av höjningen redan, medan andra kommer att höja sina rörliga räntor i enlighet med Riksbankens höjning.
Det här kan man tänka på:
- Banker kommer höja olika mycket beroende på hur måna de är om marginalerna respektive locka kunder.
- Kolla in bankernas snitträntor och hör av dig till de aktörer som ligger bäst till. En konkurrenskraftig snittränta visar att bolåneinstitutet är förhandlingsvilligt.
- Orka byta bank – det är inte jobbigt.
Det högre ränteläget påverkar även sparräntor, leasingskostnader och ISK-skatt med mera. I torsdags slogs skatten på ISK för nästa år fast; 0,88 procent. Egentligen är det statslåneräntan den 30 november som gäller, plus en procentenhet. Detta är schablonintäkten man multiplicerar sitt kapital med. Därefter ska 30 procents skatt betalas på den summan. Men eftersom statslåneräntan sätts per vecka vet vi redan nu att den kommer att landa på 1,94 procent. Det gör att skatten på ISK kommer att bli 0,88 procent. Nu blir det ännu viktigare att inte ha sparprodukter med låg förväntad avkastning, som korträntefonder, på ISK. Tyvärr. En tumregel för ett enskilt år är att inte ha värdepapper på ISK där du förväntar dig en avkastning lägre än storleken på schablonintäkten, som alltså landar på 2.94 procent (statslåneräntan 1,94 + 1 procentenhet).
Trist julklapp 2: Priserna
Matpriserna har ökat med i snitt 17 procent på ett år. Några julbordsfavoriter som lax har ökat så mycket som 35 procent i pris, enligt siffror från SCB. Äggen har ökat med 25 procent i pris på ett år och enligt Aftonbladet har faktiskt även julgranar blivit dyrare, främst på grund av ökade transportkostnader.
Sillen har ökat med 10 procent i pris, och det är ju faktiskt mindre än vad matpriserna generellt i snitt har ökat. Så kanske kan man byta ut lax mot lite nya sillsorter? Och importerade grönsaker kanske kan bytas ut mot rotfrukter. Nötter och choklad har inte blivit så mycket dyrare, men det har däremot de flesta animaliska produkter blivit. Frågan är om man här kanske kan prioritera och byta ut för att få ned kostnaderna?
Och glöm inte att knytkalas faktiskt är trevligt.
Men inte bara mat har stigit i pris. Kläder, leksaker och andra prylar har också gjort det. En hel del passade på att köpa en del julklappar på Black friday, och generellt kan det vara smart att passa på att köpa klapparna när butikerna har kampanjer, erbjudanden och lagerutförsäljningar:
Men då gäller det att kryssa rätt mellan alla erbjudanden.
- Skriv upp innan vad du ska köpa och håll dig till den listan.
- Köp sådant du ändå tänkt köpa.
- Se upp för bluffreor – det vill säga att ”prissänkningen” gjorts först efter att ordinarie pris har höjts.
- Ta tre och betala för två kan vara bra – om du behöver tre, så att säga.
Också andra knep finns för att julklappsbudgeten ska hålla:
- Second hand och auktion är en het trend – varför inte hitta något personligt som säljs till lite lägre pris på begagnatmarknaden.
- Många butiker står nu med stora lager. Det bör betyda reor, så håll utkik efter fynd.
Men även här kanske det är klokt att prata igenom julklappsinköpen innan jul. Kanske kan man låta de lite äldre barnen förstå att det inte kan bli lika många/dyra julklappar i år. Och kanske kan man fokusera på barnen i sällskapet – måste verkligen de vuxna ge julklappar till varandra?
Trist julklapp 3: Elpriserna
I oktober var elpriserna låga tack vare fyllda gaslager och blött och blåsigt väder. Nu går vi mot kallare väder och det syns direkt i elpriserna. Frågan är därför hur blodigt det blir i vinter. Ett tips är att oavsett vara beredd på att spara in på förbrukningen:
- Julbelysning drar inte särskilt mycket el – men se ändå till att du har LED-lamport.
- Släck belysningen på natten när du sover.
- Har du timpris? Då är det läge att tajma julbaket och matlagningen. Detta görs med fördel på söndagar då elpriset generellt sett är lägre. Laga, baka och frys in.
- Ta på en extra tröja så du inte behöver skruva upp värmen allt för mycket.
- Levande ljus och många människor tillsammans ger värme 🙂
Hur sparar du pengar i jul?
/Frida
Är det inte helt enkelt så att vi har en bit kvar till att verkligen förstå att det inte är nollränta längre och att vi måste ändra beteende. Tror det tar ett tag innan det sjunker in. Men jag känner att man har mer och mer växlat in på “sparad krona” med varje räntehöjning. Med risk för att trampa någon på tårna, det är nog i första had extravaganserna och kryddan på livet som de flesta behöver anpassa i dagsläget.