Styrketecken på börsen

Vi gästas av Aktiespararnas analytiker för att ta tempen på börsen. Det finns anledning att tro på styrka framöver, lyssna in för att höra deras tankar.

Styrketecken på börsen

Jag bjöd in Carl-Henrik och Christoffer, analytiker hos Aktiespararna, för att höras deras syn på börsen här och nu.

Den starka uppgång vi sett oavbrutet sedan årsskiftet har tagit endel på sängen. Under 2018 och primärt senhösten kantades börsen av en stark negativ syn på den globala konjunktursutvecklingen. Det pratades om en fallande konjunktur vilket innebär fallande vinster för företagen, vilket gjorde att börsen handlades ner kraftigt.

En tänkbar anledning att börsen stiger nu är ljusningen i tunneln. Börsen är alltid framåtblickande och den framtida bild vi haft med negativ utveckling börjar nu bytas ut mot en lättare avmattning. Det är fortfarande negativ lutning men den är mindre negativ.
Nu greppar börsen efter positiva signaler som kan understödja denna hypotes.

PMI starkt i Kina

En förklarande faktor till den starka uppgången är lite ljusning i Kinesiska PMI siffror.

Grafen ovan visar till vänster Euro områdets inköpschefsindexet. Till höger ser du Kinesiska inköpschefsindexet. Kina visade styrka vid senaste siffran. Kina är en motor i global ekonomi och borde leda den europeiska konjunkturen. Nu är Europa pressat som sagt, det är lika negativa nivåer som man såg under Eurokrisen för 7-8 år sedan. Så det är fortfarande en negativ syn, men den kan lyftas något av att kinesiska PMI gjorde en vändning.
Detta är en signal och om den realiseras återstår att se.

Ytterligare kronförsvagning

Svenska kronan har successivt försvagats de senaste åren. Mot specifikt amerikanska dollarn är det extra märkbart. Det känns som en evighet sedan USDSEK handlades kring 6 kronor. Ska man lyssna in på Christoffer så är det inte helt orimligt att USDSEK kan röra sig hela vägen upp till 11 kronor innan årsskiftet. Lyssna in för att höra hans tankar.

Nu står vi inför första kvartalets rapporter. Det kommer bli otroligt spännande att följa. Det är en stark uppgång på börsen sen årsskiftet och nu ska aktiekurserna försvaras på denna nivå. Värderingsmässigt är börsen ungefär på samma nivå som innan fallet under hösten. Frågan är hur grund eller djup avmattningen blir och om vi kan se några tendenser redan under Q1 2019.

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer