Hoppa till huvudinnehållet

Strid ström av omvända vinstvarningar

Den senaste månaden har det förekommit flera omvända vinstvarningar. Finwire har gjort en sammanställning av vilka bolag det rör sig om. Värt att notera är att det hittills är få större bolag på Stockholmsbörsen som har kommit med vinstvarningar, men det finns undantag.

Först ut var Zalando som skrev upp årsprognosen för för sålda varor med 27-32 procent. Detta efter att det första kvartalet på det nya året visat en tillväxt på 50 procent. Zalando är ett av de största portföljinnehaven i Kinnevik vars årsstämma i slutet av april beslutar om utskiftning av Zalando till aktieägarna.

Kort därefter kom bussoperatören Nobina med en omvänd vinstvarning. Det handlar om så väl extratrafik som en högre användning av teststationer än väntat. Bolaget räknar nu med att omsättningen ska öka 10 procent för det sista kvartalet i det brutna räkenskapsåret, jämfört med samma period året innan.

Duni och Hoist vinstvarnar

Men ingen regel utan undantag. Duni vinstvarnade med beskedet att restriktionerna i samhället fortfarande kommer att ha en stark negativ påverkan på bolaget under det första kvartalet både på försäljning och resultat. Det handlar dock inte om någon riktig vinstvarning, även om rörelseresultatet väntas vara 80 miljoner lägre än för samma kvartal i fjol.

Ytterligare ett bolag vinstvarnar. Det är Hoist som tar nedskrivningar på 350 miljoner kronor under kvartalet, på grund av förseningar i legala inkasseringar. Bolaget uppger att inkasseringen legat i linje eller över den justerade prognosen som tagit hänsyn till effekterna av pandemin men att varaktigheten gjort att osäkerheten kring återhämtningen nu har ökat.

Spotlight Group räknar med ett väsentligt högre resultat än väntat för det första kvartalet. Finanskoncernen ser en stark efterfrågan på bolagets tjänster och gör bedömningen att orderläget medför en stark potential även för nästkommande tremånadersperiod.

Marknaden tog också ett glädjeskutt av Avanzas positiva preliminära siffror som visar ett väntat rörelseresultat på 756 miljoner kronor, jämfört med konsensus som gett 490 miljoner kronor för handen.

Ett bolag som ser marginal påverkan av covid och snarare gynnas av pandemin är Hexatronic som ser ökade investeringar i kommunikationsnäten. Det gäller både för fast och mobilkommunikation. För det första kvartalet räknar fiberkommunikationsbolaget med en ökning av nettoomsättningen med 45 procent i årstakt. Organisk tillväxt utgör ungefär hälften av den totala tillväxten.

Ett annat industrikommunikationsbolag, HMS Networks ser också en kraftig ökning under kvartalet efter 18 månader av lägre investeringsklimat och påverkan av pandemin. Här handlar det också om en generell lageråteruppbyggnad och tillfälligt ökade säkerhetslager hos kunderna.

Vi går över till en helt annan marknad, casino och betting. Här är det Catena Media som släpper ännu en omvänd vinstvarning, efter att redan i januari kommunicerat att året startat bra. Intäkterna väntas landa på mellan 39,1-40,4 miljoner euro för årets tre första månader, vilket kan jämföras med 26,7 miljoner euro för q1 2020. Slår de preliminära siffrorna in, innebär det ett kvartalsrekord för affiliatebolaget.

Det är inte bara Zalando bland e-handelsbolagen inom konfektion som nu ser goda tider. I mitten av veckan höjde även Boozt helårsprognosen. Omsättningen väntas öka med 47-49 procent under det första kvartalet. Här handlar det om en högre bruttomarginal och lägre andel operativa kostnader. Inledningen av april uppges också se bra ut.

I veckan kom också positiva tongångar från Bilia som ser positiva effekter både på servicområdet och bilområdet. Bland geografiska marknader nämns Norge specifikt i den positiva vågskålen. På grund av nya skatteregler av nya bilar har bolaget märkt en hög aktivitet i slutet av mars.

Sist ut, i skrivande stund, är etikett-tillverkaren Nilörn gjort bedömningen att det egna lönsamhetsmålet överträffas med en högre omsättning än väntat. Här handlar det om en väntad försäljningsökning med 13 procent i årstakt.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer