Hoppa till huvudinnehållet

Streamingkriget trappas upp under hösten – så agerar våra kunder

Amazon och AT&T har de senaste åren försökt att utmana streamingjätten Netflix med sina egna liknande tjänster. Hittills har Netflix klarat sig bra, men i mars tidigare i år presenterade Apple sin kommande tjänst Apple TV+ som planeras släppas i fler än 100 länder under hösten. Knappt en månad senare gick Disney ut med att även de planerar att släppa en liknande tjänst under hösten, Disney+. De båda giganterna tar nu upp fajten på riktigt med Netflix och i detta inlägg går vi igenom marknadens – och våra kunders reaktioner på streamingkriget.

De fem utmanarna

Bolagens utveckling under 2019 (indexerad)

Efter en stark början på året är Netflix nu upp blyga 9 procent, cirka 11 procentenheter lägre än Nasdaq 100 – jämförelseindexet de ingår i. Netflix föll både när Apple och Disney presenterade sina tjänster, och när bolaget i juli rapporterade färre abonnenter än väntat föll aktien ytterligare. Spararna hos oss har nettosålt aktien, som fått 9 procent färre ägare sedan årsskiftet.

Redan innan Disney presenterade sin nya tjänst genomförde man i slutet av mars ett uppköp av medie- och filmbolaget 21st Century Fox för 71,6 miljarder dollar. På köpet fick man full kontroll över den framgångsrika tjänsten Hulu. Sedan tidigare äger Disney även sportnätverket ESPN och i början av augusti kunde man därför annonsera ett ”superpaket” där prenumeranter kommer få tillgång till film, serier och sport genom Disney+, Hulu och ESPN+ för 12,99 dollar i månaden. Summan är troligtvis inte en slump, då det är exakt lika mycket som Netflix tar för ett abonnemang per månad.

Aktien är i år upp 23 procent – 11 procentenheter över jämförelseindexet Dow Jones Industrial Average. Hos oss har aktien fått 34 procent nya ägare under perioden.

Techbolaget Apple har inte blivit ett av världens största bolag genom att verka i nöjesbranschen utan genom datorer och hemelektronik. Trots det har senaste tiden handlat mycket om deras satsningar på Spotify-konkurrenten Apple Music och den nya tjänsten AppleTV+. Under senaste året har man offentliggjort fler än 20 originalserier med profiler så som Steven Spielberg, Richard Gere och Oprah Winfrey. Enligt Financial Times ska det röra sig om en investering på över 6 miljarder kronor i eget-producerat material. Trots att aktien gått upp 30 procent i år har antalet ägare hos oss minskat med cirka 3 procent.

Amazon har likt Apple också visat intresse för att både konkurrera med musik och video genom tjänsterna Amazon Music och Amazon Prime Video. Även om de har producerat en del originalserier kommer mycket av prenumeranterna via att man också äger tjänsten Twitch. Twitch är ledande inom strömmande av e-sport och datorspel med över 15 miljoner dagliga tittare. Än har Amazon inte gjort någon offensiv likt Disney och Apple, men man ska inte underskatta deras förmåga att göra stora satsningar på kort tid. Bland annat uppges bolaget ha satsat över 3 miljarder enbart för att etablera sig i Sverige. Våra kunder verkar sitta still i Amazon, som fått blyga en procent fler ägare sedan årsskiftet.

AT&T är ett av världens största telekombolag som leverar tele- kabel-tv och internet. Deras vilja att ge sig in i streamingkriget blev uppenbart när de köpte upp konkurrenten Time-Warner för 85 miljarder dollar. Affären var så stor att USA:s justitiedepartement ansåg att det kunde skada konkurrensen i landet, men bolaget fick rätt och några av de främsta nöjesbolagen på köpet. Numera är AT&T huvudägare för streamingtjänsten HBO, filmstudion Warner Bros samt nyhetskanalen CNN. Bolagets aktie har gått upp 22 procent i år och bland våra kunder har ägarantalet ökat med 11 procent.

Så tror våra kunder och analytikerna

Under hösten kommer både Apple och Disneys tjänster helt klart synas av både marknaden och omvärlden. Om de håller måttet och kan konkurrera med Netflix kan det bli jobbigt för den idag klara favoriten. Räkna dock inte ut AT&T med sina stora tillgångar inom nöjesbranschen och Amazon med sina ständiga satsningar inom sina olika vertikaler.

BolagSkillnad i antal ägare hos oss*Potential enligt analytikerna**Direktavkastning***Köp/sälj
Netflix Inc.– 9 %+ 33 %0 %Handla
Walt Disney+ 34 %+ 13 %1,3 %Handla
AT&T+ 11 %– 2 %5,8 %Handla
Apple Inc.– 3 %+ 7 %1,5 %Handla
Amazon.com Inc.+ 1 %+ 28 %0 %Handla

* Skillnad i antal ägare i Nordnets samtliga marknader sedan 1 januari 2019.
** Skillnaden mellan stängningskurs den 28 augusti och snittestimat enligt Bloomberg den 27 augusti.
*** Direktavkastning baserat på stängningskurs den 28 augusti.

Våra kunder verkar just nu lägga sin tillit hos Disney där ägandet gått upp med över 30 procent i år. Analytikerna däremot verkar tro på Netflix, där snittestimatet är högst enligt Bloomberg – 33 procent jämfört med tisdagens stängningskurs. Värt att notera är att antalet ägare givetvis kan påverkas av hur bolagens utdelning ser ut. I tabellen ovan kan man se att Amazon och Netflix har en direktavkastning på noll procent, vilket innebär att de i dagsläget inte delar ut någonting till sina aktieägare. Apple och Disney delar ut en liten summa, medan AT&T har en generös utdelning som just nu ger en direktavkastning på 5,8 procent.

Vem tror du blir streamingkrigets segrare? Och hur agerar du? Kommentera gärna nedan.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-08-30 10:16

Roku borde väl vara med också? Bättre utveckling än samtliga företag som omnämns i denna artikel och har hittat en egen nisch i streamingkriget.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2019-08-30 11:40

Tack för din kommentar. Intressant! Som jag förstått dock är väl Roku en streaming-hårdvara? Fokus i detta inlägg var på de med stora tillgångar inom film och TV. Men kanske att det skulle passa till en uppföljare på vilka som blir vinnare på den ökade streamingen?

/Andreas