Strategitankar inför sommaren

Detta blir sista veckobrevet inför sommaruppehållet så då passar jag på att reflektera över min portföljstrategi. Trots mörka moln på börshimmelen inför resten av året så är jag optimistiskt inställd. Läs mer om min strategi i detta inlägg.

Portfölj på Shareville

Jag har sedan en tid tillbaka en öppen portfölj på Shareville där man kan se och följa mina investeringar. Konsekvensen av att ha en öppen portfölj tror jag har vässat mig som investerare. Det går inte att göra slentrianmässiga investeringar då det kommer snabbt synas i resultatgrafen och följare som ger feedback på investeringar hjälper mig hitta nya infallsvinklar på de bolag som jag stoppar i portföljen.

Sen är det givetvis lite extra kul med tävlingsmomentet som finns inbyggt i form av stjärnor för de som presterar bättre. Passande nog just nu har min portfölj tre stjärnor vilket betyder att den är bland de 10 procent portföljer med högst riskjusterad avkastning senaste 1 året.
Varför det gått så bra återkommer jag till nedan.

En tydlig strategi

Min strategi är tydlig; Äga investmentbolag och gör det på lång sikt!

Portföljen består just nu av 8 innehav som är i princip likaviktade. I skrivande stund är Svolder det största innehavet på ca 14 procent och det minsta innehavet är Kinnevik på 11 procent. Det är i princip liknande vikt, det är givetvis svårt att hålla exakt samma procentsats på alla innehaven då de rör sig konstant.

Investmentbolag

Det är företag som investerar i andra bolag kort och gott. Genom att äga investmentbolag så får jag indirekt ägande i över 100 bolag med försäljningsintäkter över större delen av planeten. En del av investmentbolagen på börsen har över 100 års historia vilket gör mig trygg i att jag kan investera i dessa även på en lång sikt in i framtiden.

Vilka investmentbolag jag väljer

Det finns omkring 13 olika investmentbolag på stockholmsbörsen. Det finns många fler om man räknar in konglomerat, några preferensaktier och om man kollar på mindre listorna (NGM, spotlight m.m.).
Jag är dock bara intresserad av bolag som har företagsstatusen investmentbolag, då dessa beskattas med schablonskatt på totala portföljvärdet justerat för lämnade utdelningar. Detta gör att många äkta investmentbolag har incitament att dela ut till mig som aktieägare då det sänker deras bolagsskatt.

Sen gör jag en subjektiv bedömning om bolagets förmåga att skapa avkastning framöver. Jag gör en helhetsbedömning över vilka underliggande bolag som finns i portföljen och hur väl det matchar med övriga investmentbolag. Ett exempel är Industrivärlden och Lundbergsföretagen, det finns ett väldigt stört antal underliggande bolag som överlappar och därmed väljer jag just nu bara en av dessa två aktier.

Substansrabatt/premie

En stor del av mitt val av vilka investmentbolag grundar sig i vilken substansrabatt jag får. Min hypotes är att det allt som oftast är gynnsamt att äga till så stor rabatt som möjligt. Kort och gott får jag köpa något billigare än vad det underliggande värdet är.
Med det sagt så stänger jag inte dörren till bolag med premie. Öresund och Latour är exempel där det har varit en god affär att köpa även på premie.

Det finns två tydliga uppgångsfaser i min historiska avkastning. Dels är det nu senaste halvåret samt sista halvåret 2016. Detta är tider då investmentbolagen har fått en minskad substansrabatt på börsen. Underliggande bolagen har haft en mycket positiv utveckling och det har gjort att marknaden har värderat upp investmentbolagen. I praktiken gör detta att portföljen har får en extra skjuts och jag har fått betalt för att köpa till stor substansrabatt.
Emellanåt uppstår givetvis motsatta förhållandet och marknaden värderar ner investmentbolagen mer än vad underliggande bolag faller.
Det är därför som jag gärna köper till rabatt.

Rebalansering

Jag rebalanserar vikten i portföljen minst en gång per år, jag har inte ett exakt datum utan känner av marknadsförhållandet något. Ibland sker det oftare än en gång per år.
Då fixar jag till så att alla investmentbolagen har samma vikt i portföljen, nu var det ca 2-3 månader sedan jag gjorde en rebalansering senast och son du kan se ovan så finns det en skillnad på ca 3-4 procentenheter mellan minsta och största innehavet.

Jag vill helst hålla så liknande vikt som möjligt i portföljen. Min hypotes är att likaviktade index nästan alltid slår marknadsviktade index. Många studier tyder på att det stämmer och logiskt är det ganska uppenbart, lika vikt ger lika mycket kapital åt mindre bolag med mer tillväxt som det ger kapital åt stora mogna bolag.
I praktiken det jag säger är att jag tror på större tillväxtpotential i investmentbolag så som Svolder och Traction än vad Investor och Industrivärlden kan erhålla. Förstnämnda två fokuserar på mindre bolag med större tillväxt.
Observera att jag skriver tillväxtpotential och inte avkastningspotential, då de två sistnämnda ofta handlas till större rabatt så kan det ge en extra skjuts.

Av ovanstående anledning samt det enkla faktum att framtiden är osäker så väljer jag den trygga medelvägen att ge alla aktier i min portfölj lika stort kapital.

Framtiden

Strategin är enkel och har funkat väl historiskt. Det ger inte någon brutal överavkastning mot en gratis indexfond och under vissa perioder kan det mycket väl gå sämre. Men det jag känner mig komfortabel med är att bakom dessa bolag så sitter det experter som dagligen har näsan i börsen för att skapa så mycket aktieägarvärde som möjligt. Jag tror att strategin på lång sikt slår en gratis indexfond och det är därför som jag håller mig till den.

Framöver kommer jag även bygga på med optioner i denna portföljen. Det har jag hållit i en separat aktie- och fonddepå, men nu är det möjligt att även handla i ISK via Nordnet. Mer om detta framöver.

Bra verktyg

Hemsidan ibindex.se är ovärderlig för den som intresserar sig för investmentbolag. Där kan du hitta den aktuella substansrabatt/premie, du kan undersöka vilka underliggande bolag som ligger i varje aktie och mycket mer.

Jag prenumererar även på samtliga investmentbolags pressmeddelande och rapporter. Detta gör du enklast genom att gå till varje investmentbolags hemsida och fyller i dina uppgifter.
Sen försöker jag gå på så många bolagsstämmor som möjligt för att få möjlighet att höra deras egna syn på marknaden framöver.

Hoppas det ger dig lite inspiration för ditt egna strategiarbete. Har du funderingar eller åsikter som du vill diskutera så skriv gärna i kommentarsfältet nedan, så fortsätter vi diskussionen där.

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
3 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2019-07-07 15:59

Varför låter du inte de olika aktie få olika procent i din portfölj. De kostar ju pengar att och tid att få en 8 del jämt fördelat. Är det inte bättre att sätta in t ex 500 kr i varje andel aktie i månaden och låta de utvecklas som dom vill. Men på några års sikt skulle de bli för mycket ojämt för dig. Det låter lite som om man har en bra aktie som går bra. Så ska man bara sälja en del av den för att ta för stor andel i aktieportföljen. Det låter lite som att rycka… Läs mer »

Anonym
Anonym
2019-07-08 14:37

Hej
Tänker bara ligga i fonder under sommaren
Vilka rekommenderar du ?

Anonym
Anonym
2019-07-10 07:07

Kul att läsa hur du tänker kring innehaven i dina investmentbolag. När jag i vintras tittade på din portfölj inför att jag själv skulle ta språnget och våga köpa min första investmentbolag noterade jag att du bara hade Industrivärden, och anade att det hade med ägarstrukturen att göra. Jag vill samtidigt tacka dig för intervjun med Marcus Fridell, som var en stor inspiration för mig att våga ta det språnget, Har inte läst hans bok förrän nu under semestern – och den var ju oväntat begriplig för oss som inte känner en brinnande längtan att grotta ner oss i multiplar… Läs mer »