Hoppa till huvudinnehållet

Strategi med belåning

Att låna med aktier som säkerhet kallas portföljbelåning och för den medvetna investeraren går det att nyttja belåningen för att skapa hävstång.

Hos Nordnet är det i dagsläget cirka 2,5 procent av alla användare som har aktiverat portföljbelåning. Med andra ord är det en liten andel som förmodligen, kan man anta, är lite mer aktiv och vill nyttja belåning för att öka sin exponering. När jag kollar hur mycket nyttjad belåning det är i relation till det totala kapitalet alla användare på Nordnet har, är siffran nere på 1,5 procent. Totalt på Nordnets plattform har alla investerare drygt 400 miljarder svenska kronor, det totala värdet på nyttjad belåning är 1,5 procent av den summan.

Belåna utdelningsaktier

Belåning passar bara för den som vill skapa hävstång i portföljen. Om du har en långsiktig placeringshorisont och nyttjar en försiktig belåning kan det faktiskt vara en ganska intressant strategi. Stockholmsbörsen i sin helhet ger i dagsläget cirka 3,3 procent direktavkastning, och det finns enskilda aktier som har högre direktavkastning än så. Med en ränta på 0,89 procent blir det netto kvar 2,41 procent om aktiekursen står stilla.

Det är givetvis den sista delen som är osäkerhetsfaktorn. Aktiekurser står sällan stilla, stiger den har du fått ökad avkastning med hjälp av belåningen, men faller den har du å andra sidan fått en ökad förlust på grund av belåningen.

Den som är nyfiken på portföljbelåning behöver förstå den risken. Håller du belåningen på en låg nivå minimerar du den. Har du ett eget kapital på 100 000 kr och nyttjar belåning på 5 000 kr så ditt marknadsvärde är 105 000 kr har du nyttjat 5 procent belåning. Ju mer du lånar, desto större risk tar du.

Populära aktier att belåna

P/E*Direktavkastning*
Swedbank8,95,6%
Nordea21,35,0%
Hennes & Mauritz24,94,8%
Investor2,5%
Volvo9,87,5%
Kinnevik
Ericsson1311,7%
Telia24,06,0%
SEB10,76,3%
Skanska16,12,6%
Latour1,5%
Castellum11,82,7%
Kindred18,03,9%
SCA4,62,0%
ABB38,83,0%
Boliden10,63,1%
Resurs9,27,0%
Fingerprint Cards-383
Industrivärden2,4%
Handelsbanken12,75,0%

P/E och direktavkastning enligt datumet 31 jan 2020

Listan ovan visar de 20 aktier som är mest ägda bland de användare på Nordnets plattform som har belåning. Aktierna är sorterade efter flest antal ägare. Swedbank på förstaplats är inte särskilt förvånande, många investerare har passat på att köpa under året när skandalerna utvecklats och aktiekursen fallit. Investerare tycks tro att kursreaktionerna har varit för kraftiga och att det finns potential på uppsidan.

Direktavkastning är per sista januari och speglar den utdelning som kommer att ges under 2020. Många av aktierna ser ut att vara högutdelande även under år 2020.

P/E-tal är enligt senast rapporterad vinst per aktie. Man får ju inte glömma att utdelningen måste genereras genom att bolagen tjänar pengar. Generellt handlas aktierna nu dessutom till en ganska rimlig värdering. Det finns dock undantag med tresiffriga P/E-tal och även negativa sådana, vilket antyder att bolaget gör förlust just nu.

På det stora hela kan man se att de mest ägda aktierna bland investerare som använder belåning är storbolag. Det är bolag som har funnits under en lång tid och generellt har en ganska hög direktavkastning.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer