Hoppa till huvudinnehållet

Störst på börsen – En alternativ lista

Ofta så ser man börsen ur ett marknadsviktat perspektiv, alltså att de bolag med högst börsvärde är de som är störst. Här tar vi kollar lite närmare på vilka som är börsens största bolag viktade efter lite andra parametrar än bara börsvärde.

Störst på börsen

Börsvärde är standard beräkningen när man refererar till de största bolagen. Vanligtvis är de flesta börsindex också konstruerade med marknadsviktning, alltså efter börsvärde. Detta gäller på OMXS30, SP500, DAX30 m.m. Undantaget som sticker ut är det amerikanska indexet DJIA som är likaviktat över 30 bolag i USA.

Högst börsvärde

Pris per aktie * antal aktier = börsvärde

Omsättning

Om vi istället sorterar efter företagen med högst försäljning så blir det en annorlunda lista. Inte helt oväntat så kommer många stora rörelsedrivande verkstadsbolag.
Vi kollar på omsättningen för Q3 och siffrorna är för rullande 12mån,

Vinst efter skatt

Kollar vi istället på sista raden i resultaträkningen så hittar vi vinst efter skatt. Här kommer det en del investmentbolag, vilket egentligen innebär vinsten som de får via sina portföljbolag. När det gäller investmentbolag så kan siffrorna skifta ganska mycket över tiden då det sker försäljningar eller inköp av nya bolag till portföljen.

Totala tillgångar

Skulle vi ta och kolla i balansräkningen och se vilka bolag som har störst balansräkning på börsen så blir det överlägset bankerna. Detta beror ju på att en banks tillgångar är alla kundernas pengar. Vi hittar våra 4 stora banken överst på listan och sen på 5e plats har vi AstraZeneca, där man verkligen kan se en stor skillnad.

Antal anställda 

Sorterat efter anställda så landar säkerhetsföretaget Securitas på första plats men nästan 300 000 anställda världen över.

Antal aktieägare 

Bland företagen som har flest aktieägare så kommer Telia in på första plats. Detta efter att börsnoteringen år 2000 där staten gick ut och uppmanade befolkningen till att investera i aktien. Ericsson ligger också högt upp, följt av många andra folkaktier.

Ibland är det kul att ta ett steg tillbaka och se börsen ur ett annorlunda perspektiv. Dela gärna med dig om du hittar andra intressanta sätt att mäta börsen på som du skulle vilja att vi tar upp! Skriv gärna vad du tycker här nedan.

/Alexander

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer