Hoppa till huvudinnehållet

Storbolagen väntas öka sin vinst för Q3 jämfört med ifjol

Rapportsäsongen för det tredje kvartalet drog igång på riktigt i onsdags när fastighetsbolaget Castellum kom med sin rapport. Redan tidigare samma dag dock kom Ericsson med en oväntat och kraftig vinstvarning som fick aktien att rasa med 20 procent samma dag. Genast höjdes temperaturen rejält inför den kommande rapportfloden.

Veckans viktigaste rapporter

Veckans viktigaste rapporter är Handelsbanken som är första bank ut att rapportera på onsdag och Atlas Copco som är första tunga verkstadsbolaget med rapport på torsdag. Telia och Volvo rapporterar på fredag.

Vad är då analytikernas förväntningar på de största bolagen vad gäller omsättning och vinst för tredje kvartalet?

Finwire har jämfört det samlade underlaget med estimat från analytikerkåren jämfört med utfallet från samma kvartal i fjol. Siffrorna i underlaget kommer från finansanalysföretaget Inquiry och verktyget Stockpiper.

Vi har utgått från OMXS30 som dock bara har 29 bolag då Atlas Copco har två aktieslag med i indexet. Investmentbolagen Investor och Kinnevik faller också bort samt klädbolaget H&M som redan har rapporterat sitt tredje kvartalet då bolaget har brutet räkenskapsår. Ericsson har också exkluderats då estimaten blivit inaktuella efter vinstvarningen.

Höga förväntningar på Lundin Petroleum och Fingerprint

De samlade estimaten visar att storbolagen väntas öka sin omsättning med 2,3 procent i median eller med 8,4 procent i medel. Differensen mellan median och medel beror främst på stora förväntade intäktsökningar för Lundin Petroleum och Fingerprint Cards.

Resultatet före skatt väntas öka med 5,3 procent i median och med 12,5 procent i medel. Här har vi exkluderat SSAB och Lundin Petroleum som väntas vända från förlust i tredje kvartalet i fjol till vinst i tredje kvartalet i år. Ericsson är som sagt exkluderat från båda siffrorna.

Skanska vänstas öka vinsten mest

Det företag som väntas öka sin vinst mest enligt analytikerna är Skanska med en ökning på 88 procent. Även Boliden väntas få en rejält uppsving med en uppgång på 53 procent.

Lägre förväntingar på Tele 2 och Astra Zeneca

Trots att vinsterna totalt sett väntas stiga finns även några sänken. Tele2 väntas ganska exakt halvera sin vinst. Även Astra Zeneca väntas tappa 33 procent av vinsten från tredje kvartalet i fjol.

Rikard Jansson
rikard.jansson@finwire.com
Nyhetsbyrån FinWire, @FinWire

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer