Stora skillnader mellan bostadsutvecklarna

De svenska bostadsutvecklarna uppvisar tydliga skillnader mellan bolagen. De visar en genomgång av boksluten för 2018 som Finwire gjort av de sex största bostadsutvecklarna som är noterade på Stockholmsbörsen.

Branschens veteran JM rapporterade lägre intäkter och resultat i fjärde kvartalet jämfört med samma kvartal föregående år, men rörelsemarginalen kom ändå in på 10,7 procent och bolaget sålde fler bostäder i fjärde kvartalet jämfört med samma kvartal 2017. Bolaget har en stark balansräkningen och utdelningen höjs till 12 kronor per aktie, jämfört med 11 kronor föregående år. Aktiekursen ligger idag på ungefär samma nivå som för ett år sedan och direktavkastningen är 6,5 procent. 

Bonava har sin största marknad i Tyskland och är därmed mindre beroende av Sverige än de flesta andra bostadsutvecklarna. Rörelsemarginalen steg till 14,5 procent i fjärde kvartalet och antalet sålda och byggstartade bostäder steg i fjärde kvartalet jämfört med samma kvartal 2017. Utdelningen lämnas oförändrad på 5,20 kronor per aktie. Aktiekursen ligger även här på ungefär samma nivå som för ett år sedan och direktavkastningen är 4,5 procent. 

Besqab rapporterade lägre intäkter och en kraftig resultatnedgång i fjärde kvartalet där rörelsemarginalen stannade på låga 2,7 procent i kvartalet. Bolaget byggstartade i fjärde kvartalet ett projekt med bostadsrätter i Sundbyberg och ett vårdboende i Uppsala.
Utdelningen föreslås sänkas med drygt 60 procent till 2,50 kronor per aktie, jämfört med 6,50 kronor föregående år. Aktien har fallit med 17 procent på ett år och direktavkastningen ligger på 2,8 procent efter utdelningssänkningen. 

Magnolia Bostad visade på en kraftig minskning av intäkterna och en vändning till förlust i fjärde kvartalet jämfört med samma kvartal föregående år. Styrelsen föreslår att utdelningen slopas för 2018 jämfört med 1,75 kronor per aktie för 2017. Aktien har rasat med 52 procent på ett år och direktavkastningen är noll procent efter den slopade utdelningen. 

Oscar Properties har med sin högprofilerade grundare Oscar Engelbert nischat sig mot att bygga lyxiga bostäder i Stockholm, där den tidigare överhettade marknaden nu tycks ha vänt till ett iskallt marknadsklimat. Intäkterna visade på en stor nedgång och förlusten fördubblades i fjärde kvartalet jämfört med samma kvartal i fjol. Investerarna oroas över balansräkningen där bolaget har dyr finansiering i form av utdelning till preferensaktier och ett obligationslån som ska återbetalas i september. Bolaget slopade utdelningen på stamaktien redan vid bokslutet för 2017. Aktien har fallit stadigt i takt med att oron stegrats och kursfallet är 62 procent på ett år. 

SSM:s bokslut var inte heller någon rolig läsning för aktieägarna med en stor nedgång i intäkterna och en vändning till förlust i fjärde kvartalet jämfört med samma kvartal föregående år. Bolaget börsnoterades i april 2017, vilket i efterhand visade sig vara ungefär då högkonjunkturen toppade för bostadsutvecklarna, särskilt på den då överhettade marknaden i Stockholm. SSM siktar på att byggstarta 300 bostäder 2019 för att därefter öka successivt till 1 500 bostäder under 2023. Bolaget har inte lämnat någon utdelning sedan börsnoteringen och aktien har fallit med 44 procent det senaste året. 

Peab och Skanska har också bostadsutveckling, men dessa bolag domineras av byggverksamheterna och utgår därför från denna granskning. Bonava ingick tidigare i NCC men delades ut till aktieägarna och noterades som ett självständigt börsbolag i juni 2016.

Henrik Öhlin, Finwire

Finwire
Finwire
Nyhetsbyrå

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer