Hoppa till huvudinnehållet

Stockholmsbörsen slår omvärlden – här är indexen som gått bäst i år

Sparare som har satsat på svenskt i år har fått en riktig fullträff. Stockholmsbörsen slår de stora världsindexen stort, vilket beror på rotationen mot cykliskt. Men som sparare bör man vara beredd på en korrigering från de här nivåerna.

Rotationen mot cykliskt har egentligen pågått sedan i november, när nyheterna om att vaccin snart skulle nå marknaden kom. Stockholmsbörsen domineras av just verkstads- och bankaktier, vilket gör att just denna rotation spelar Stockholmsbörsen i händerna. OMXS30 har stigit med 18,6 procent i år.

Näst bäst har den sydafrikanska börsen i Johannesburg gått, en marknad som gynnas av stigande råvarupriser i pandemins och stimulanspaketens spår. De för något decennium sedan så populära Afrikafonderna, som till mycket stor del investerade i Sydafrikas råvaru- och banksektor, har numera dött ut. Men Sydafrika utgör cirka 6 procent i MSCI Emerging Markets Index, och utgör således ett betydande innehav i tillväxtmarknadsfonder.

Europa och Sverige i topp

Annars ser vi att också Europa har gått bra, vilket har samma förklaring som för Stockholmsbörsen. Rotationen har spelat verkstadstunga börser i händerna.

Frågan är hur länge dels börsfesten håller i sig. Ränteuppgången i USA, som är av stor betydelse för börsklimatet, har stannat av, men oron lär komma och gå under en längre tid. Jag tycker att investerare bör vara beredda på ett nedställ från de här nivåerna. Det skulle tillhöra det normala i ett läge där börsen har gått fantastiskt bra under en lång tid.

Sämst har börserna i Brasilien och Indien gått. Brasilien plågas fortfarande av hög smittspridning, men också av politisk osäkerhet med Bolsonaro vid styret, och Indien befinner sig fortfarande mitt i krisen med förödande höga smittspridningstal.

Utveckling sedan årsskiftet

Stockholm OMXS30: 18,6 %

Johannesburg JSE Top40: 14,2 %

Amsterdam AEX: 14 %

Paris CAC40: 13,5 %

NYSE Composite: 11,7 %

Helsinki OMXH25: 11,5 %

S&P500: 11,3 %

Dow Jones: 10,7 %

Brussels BEL20: 10,7 %

Frankfurt DAX: 10,6 %

Oslo OBX: 10,5 %

MSCI World: 9,87 %

Korea KOSPI: 9,5 %

EuroSTOXX 50: 9,3 %

Milan IT40: 9,1 %

Australia ASX: 7 %

Moscow RTS Index: 7 %

CPH OMXC25: 5 %

Nikkei N225: 5 %

HangSeng: 4,1 %

Lisbon PSI20: 3,9 %

Swiss SMI: 3,63 %

Bombay SENSEX: 2 %

Brazil Bovespa: – 0,10 %

Källa: Infront

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm