Stockholmsbörsen i beståndsdelar

I detta inlägg tänkte jag vi skulle kolla lite på hur fördelningen ser ut på Nasdaq eller som man brukar säga “Stockholmsbörsen”. (Stockholm Fondbörs historia)
Hur ser fördelningen ut bland branscherna? Hur många företag finns det? Plus lite annat gott.

StockholmsBörsen
Ett företag är kategoriserat efter hur stort börsvärde företaget har. (Antal aktier * pris per aktie)
Large Cap, Stora välkända företag (1miljard+ EUR)
Mid Cap, mellanstora företag som både tjänar pengar och växer (150-1000miljoner EUR)
Small Cap, småföretag hög tillväxt och högre risk (1-150miljoner EUR)
First North, mindre & nyare företag

Du hittar aktielistorna här, och du kan sortera efter kategori & storlek.

Så det vi kan ta med oss är att svenska marknaden består av väldigt mycket verkstads/industriföretag & banker/finansiella företag. Hur dessa 2 sektorer utvecklas påverkar 40% av börsen.
Nu är ju detta samkörd data för Stockholmsbörsen + First North, men faktum är att First North i sin ensamhet såg nästan identisk ut i sin fördelning.

Det kan vara bra att känna till att Nasdaq är ett publikt företag precis som vilka andra och man kan köpa aktien på börsen i USA. Nasdaq i norden driver inte bara stockholmsbörsen utan även Danska, Finska och Isländska börsen. (Norge har en egen marknad).
Nasdaq är den största marknaden för aktier i Sverige, men sen finns det andra listor att handla på så som NGM, Aktietorget, Alternativa aktiemarknaden m.m.

 

 

Alexander Gustafsson
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer