Stockholmsbörsen har halkat efter Europabörser i år

Stockholmsbörsens OMXS30 har stigit med nästan 5,5 procent hittills i år men halkar trots det efter tyska Dax 30 och europeiska Stoxx 50 som knatat på med 12,5 procent respektive drygt 7,5 procent under samma period.

-Tyskland och Sverige är inte helt ojämförbara så de borde följa ungefär samma trender, men så har inte varit fallet, säger Jonas Olavi som är nordisk chef över taktisk tillgångsallokering på Alfred Berg.

– Så varför har det då inte varit så? säger han och svarar på sin egen fråga.
– Utländska investerare har nog inte sett samma potential här. Vissa svenska storbolag har inte varit så jättepigga, som H&M (-23 procent reds.anm), Ericsson (-2 procent) och Telia (1%). Sektorer som främst verkstad och till viss del banker har hjälpt OMX-indexet upp.

I November satte Alfred Berg undervikt på europeiska aktier och maximal övervikt i amerikanska aktier.
– Vi tror på en starkare dollar. Efterfrågan på dollar kommer att öka i och med att bolagen kommer börja plocka hem delar av de stora kassorna de har samlat ihop utomlands och som nu ser ut att få sänkt skatt. Beloppen kan uppgå till så mycket som 200-300 miljarder dollar, vilka förväntas växlas in till dollar.

– Vi tror också på att den amerikanska centralbanken kommer att höja räntan nästa år och efterfrågan på euro kommer därför inte att vara lika stark, särskilt som ECB fortsätter att stimulera den europeiska konjunkturen med ultralåga räntor.

Jonas Olavi ser idag inga signaler på att Riksbanken skulle ändra den låga räntan i närtid, men att den troligen följer ECB om de i sin tur skulle ändra räntan.

– Men jag tror att det lär dröja innan Riksbanken höjer räntan. Om det blir en sättning på bostadsmarknaden vad gör Riksbanken då? De blir lite bakbundna i så fall då fallande huspriser och stigande räntor riskerar att sänka tillväxten mer än nödvändigt.

Olavi nämner även den politiska osäkerheten i Europa. Det tyska valet resulterade inte i någon majoritetsregering och förhandlingar pågår fortfarande. Ändå har tyska Dax 30 knatat på bra, i förhållande till OMX.

– Jag tror att det är mer regionalt än bolagsspecifikt. Bolagens leveranser har varit bra på båda marknader och bolagen gynnas av samma makrotrender.

Så här sammanfattar han året som gått.

– Det första kvartalet kom in fantastiskt bra. Analytikerna blev överraskade av kraften I konjunkturen och hade för lågt ställda förväntningar. I andra kvartalet så hade det rättats till och det var betydligt färre bolag som slog de uppskruvade förväntningarna. Tredje kvartalet påminner i stort om andra kvartalet rapporter, att de flesta visade god tillväxt jämfört med motsvarande period förra året, men att det åter var svårt att överträffa förväntningarna. Därför har inte börsen orkat lyfta trots, som sagt robusta vinster och i många fall höjda utsikter.

Idag kom statistik som visar bekräftar den positiva bilden.
– Det kom åter in starkta inköpschefssiffror, PMI.

Europeiska länder där inköpschefsindex steg var Storbritannien, Grekland, Frankrike, Polen, Norge.
Tyska inköpschefsindexet för industrin kom in som förväntat, men ändå högre än föregående månad. Italiens och Spaniens inköpschefsindex steg men var inte lika starkt som förväntat.

Tid OMXS30 Dax 30 Stoxx 50 Europe
Fredag* -0,65 -0,9 -0,7
1 månad -4,32 -2,37 -3,48
3 månader +3,4 +7,14 +3,62
6 månader -2,42 +2,38 -0,26
Hittills i år +5,43 +12,49 +7,74

*)Avstämningen gjordes vid 13.30-tiden under fredagen.

Finwire
Finwire
Nyhetsbyrå

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer