Tillgångarna som stiger under börsfallet

Tullar och sänkt ränta i USA gör att globala börserna har haft ett gäng negativa börsdagar senaste veckan. Men allt faller inte, här är några tillgångar som stiger.

Volatiliteten rusar

VIX indexet mäter framtida volatiliteten i amerikanska SP500 optionerna. Det indikerar oro på amerikanska börsen, vilket ger ett bra tvärsnitt över den globala aktiehandeln. Efter Trumps införande av nya tullar så ökar oron på marnaden.

Det finns både svenska och utländska instrument som följer VIX indexet. Både som Bull och Bear produkter för den som tror på fortsatt oro eller att marknaden lugnar ner sig. Kolla in instrumenten här.

Bitcoin

Kryptovalutan Bitcoin har svajat en del under senaste månaden. Gick under 10 000 nivån i mitten av juli men har återhämtat sig starkt under inledningen av augusti.

Guldet

Oro på börsen har lett till fortsatt ökat intresse för guldet. Upp 5% senaste månaden. Konverterat till svenska kronan så är uppgången 6,5% senaste månaden.

Den som investerat i gruvbolagen som prospekterar på guld har gjort sig en fin hacka under senaste månaden. Bäst har det gått för Lundin Gold som är upp ca 30%. Endomines och Semafo har inte hängt med fullt lika mycket. Gruvras i Semafos gör att aktien faller kraftigt, men är fortfarande upp senaste månaden. Sedan årsskiftet är det fortfarande en dubblering av aktiekursen.

Preferensaktier

Amerikanska centralbanken FED sänkte sin styrränta med 25 punkter under juli månad, detta var första gången sedan 2009. Det signalerar fortsatt låga räntor även i EU och Sverige. Det bådar gott för preferensaktierna som allt annat lika faller när räntan stiger.
SIX preferensindex är upp ca 4% senaste månaden.

AktieSedan ÅrsskiftetSedan 5år
Eniro Pref17%-78%
FastPartner Pref11%4%
OP Pref-58%-80%
Hemfosa Pref14%
Corem Pref26%6%
K2A Pref11%
NP3 Pref10%
Volati Pref5%
Klövern Pref17%6%
Sagax Pref12%13%

I tabellen ovan ser du preferensaktierna som ingår i indexet. Det är avkastning exklusive utdelning, då man även fått utdelning på preferensaktierna så är den totala avkastningen större. Att nästan alla preferensaktier har stigit i aktiekurs signalerar att aktiemarknaden tror på fortsatt lågt ränteläge framöver. Undantaget är OP Pref som är kraftigt ner efter bolagets finansiella problem.

Vilka tillgångar håller du koll på nu när börsen är sur? Dela gärna dina tankar i kommentarsfältet nedan.

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer