Stefan Persson på plus i H&M efter massiva fleråriga insiderköp

Stefan Persson, H&M Foto: Montage av pressbilder

Klädbolaget H&M har gått starkt på börsen i år med en uppgång på 40 procent från årsskiftet. Uppgången kommer efter en flerårig utförslöpa på börsen. Bolagets huvudägare Stefan Persson har under flera års tid ökat sitt innehav med stora miljardbelopp. Finwire har räknat på hur insynsköpen har utvecklats.

H&M är noterat på Stockholmsbörsen sedan 1974, men bolaget är fortfarande av karaktären familjebolag sett till hur bolaget leds och till ägarbilden.

Det var Erling Persson som startade den första butiken i Västerås 1947. Butiken hette Hennes och sålde damkläder. 1968 köptes Mauritz Widforss som sålde jaktutrustning och herrkläder. Bolaget bytte då namn till Hennes & Mauritz och breddade sortimentet till både dam- och herrkläder. Utlandsexpansionen inleddes 1964 med Norge och idag har kedjan nästan 5 000 butiker i fler än 60 länder samt e-handel i 48 länder. H&M räknas som världens näst största klädbolag efter spanska Inditex.

H&M leds idag av sonen Stefan Persson som är styrelseordförande och sonsonen Karl-Johan Persson som är vd. Stefan Persson och hans syster Lottie Tham äger med bolag och familj tillsammans mer än hälften av aktierna och mer än tre fjärdedelar av rösterna i H&M.

Klädbranschen har de senaste åren haft en mycket tuff utveckling i butikshandeln, främst orsakat av konkurrens från den växande e-handeln, vilket satt hård press på marginalerna. H&M:s rörelsemarginal har mer än halverats från 16,9 procent för 2014 till 7,4 procent för 2018. Försäljningen har visserligen ökat varje år, men de senaste två åren har ökningen varit låga ensiffriga procenttal.

H&M-aktien var en kursraket under stora delar av 1980- och 90-talet och hade under många år det högsta börsvärdet av alla bolag på Stockholmsbörsen. De senaste åren kan däremot liknas vid en lång ökenvandring för aktieägarna. Aktien nådde en bottennotering på 120,50 kronor under 2018, vilket innebär ett kursfall på två tredjedelar från kursrekordet på drygt 360 kronor i början av 2015. Aktien har återhämtat sig väl i år och handlas i skrivande stund till knappt 177 kronor, en uppgång på 40 procent från årsskiftet.

Huvudägaren Stefan Perssons ihärdiga köp av H&M-aktier har varit en återkommande följetong under kursfallet. Finwire har granskat insynsrapporteringen till Finansinspektionens insynslista. Summeringen visar att mellan januari 2017 och juni 2019 har 155,7 miljoner aktier köpts för 25,4 miljarder kronor, vilket ger en snittkurs på drygt 163 kronor per aktie. Det innebär att Stefan Persson nu ligger plus på de senaste årens insynsköp, även oräknat utdelningar.

H&M:s utdelning har de senaste åren varit oförändrad på 9,75 kronor per aktie om året, vilket motsvarar en årlig utdelning på drygt 16 miljarder kronor. Drygt hälften av beloppet går till grundarfamiljen, vilket har finansierat de stora insynsköpen.

Det finns dock en stor osäkerhet på finansmarknaden kring uthålligheten i utdelningen då vinsten per aktie har fallit kraftigt de senaste åren. Vinsten var 7,64 kronor per aktie för 2018. Utdelningen är därmed högre än vinsten, vilket troligen inte är långsiktigt hållbart.

Insynsköpen görs genom ägarbolaget Ramsbury Invest, som ägs till 70 procent av Stefan Persson. Resterande 30 procent ägs av Karl-Johan Persson tillsammans med hans syskon Charlotte Söderström och Tom Persson.

Finwire
Finwire
Nyhetsbyrå

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer