Hoppa till huvudinnehållet

Statliga VAMC öppnar upp för handel med dåliga lån

Vid årsskiftet hade VAMC NPLs för motsvarande $14,5 miljarder dollar och har sedan starten 2013 lyckats återfå $5,09 miljarder dollar.

VAMC är en statlig verksamhet vars syfte är att köpa NPLs sk. non-performing loans. Verksamheten uppkom i kölvattnet av den vietnamesiska bankkrisen 2012. Sedan dess har VAMC köpt NPLs i utbyte mot 5-åriga obligationer. Jag har tidigare skrivit lite mer i detalj om VAMC och hur köpen av NPLs har förändrats över tid samt riskerna med den här metoden att lösa landets skuldsättning.

Nu har alltså VAMC valt att öppna upp en börs för handel med NPLs. Sannolikt öppnas den med förhoppningen om att effektivisera och minimera deras tillgångar i NPLs. Frågan är hur stor köpvolym dessa skuldportföljer väntas inbringa när handeln blir tillgänglig? Vid årsskiftet hade VAMC NPLs för motsvarande $14,5 miljarder dollar och har sedan starten 2013 lyckats återfå $5,09 miljarder dollar. Samtidigt som räntorna på dessa skulder ökar så verkar det inte finnas speciellt många på köpsidan, vietnamesiska motsvarigheten till Intrum?

Som jag skrev i blogginlägget så köpte VAMC 761 NPLS från 13 banker under 2018 till ett värde av $1,32 miljarder dollar för $1,28 miljarder dollar. I utbyte fick bankerna obligationer med en löptid på 5 år. Nu siktar VAMC att under 2019 återfå $2,14 miljarder från sina NPLs samtidigt som de ska köpa NPLs för $192 miljoner och utfärda obligationer $856 miljoner. Hur de ska lyckas konvertera nästan hälften av värdet på de NPLs de lyckats konvertera på 5 år under ett år går de inte in på.

Kanske kan målet uppnås via deras börs och aktörer utifrån kommer in via den vägen, vad vet jag. Ett som är säkert är att NPL-tillgångarna ökar snabbare än vad de hinner återta. När 5 år har gått från att VAMC har köpt NPLs av bankerna så ska bankerna ta tillbaka sina NPLs som VAMC inte har kunnat återta under perioden. Största säljaren av NPLs till VAMC är Vietnam Technological and Commercial Joint- stock Bank, även kallad Techcombank.


Vill ni läsa mer om Vietnam och orkar inte vänta på nästa inlägg som jag skriver så kan ni besöka min blogg Frontiervietnam.com. Där kan signa upp er på mina veckovisa nyhetsbrev som släpps på söndagar eller läsa sporadiskt ur arkivet. Missa inte heller min nya podcast Frontier Vietnam Podcast, finns där poddar finns, ett nytt avsnitt varannan vecka!

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer